НОВИНИ

Ина Лутай: Резултатът на Фейгин на европейското е добър на фона на условията, на които тя се готви

александра фейгин класира волната програма европейското фигурно пързаляне финландия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
19:03, 29.01.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Личната треньорка на Александра Фейгин Ина Лутай сподели, че 16-о място на най-добрата ни фигуристка по време на европейското първенство в Еспоо, Финландия е добро на фона на условията, на които Фейгин се подготвя у нас.

Лутай допълни още, че с представянето си Александра Фейгин вече си е заслужила мястото в елита на фигурното пързаляне.

"Резултатът й е доста добър. Той идва на фона на условията, в които се готвеше в последните месеци, на студа, при който тренира. Климатикът в Зимния дворец не работи от няколко месеца и е непоносимо. Миналата година тя имаше травма, а и лятото реши да си вземе почивка и да се разтовари след толкова години денонощен труд. Най-хубавото е, че тя просто е в елита на фигурното пързаляне вече. Много е сложно да попаднеш на финал, когато представяш България на такъв форум. Тя дори с грешки, дори с пропуски в тренирането си, просто е там и вече е име в нашия спорт, а това не се е случвало от много години", заяви Лутай.

Според треньорката на Александра Фейгин ще бъде още по-добре за родната фигуристка, ако в програмата ѝ бъдат включени по-сложни елементи.

"Със сигурност ще бъде по-добре ако технически в програмите вкараме още по-сложни елементи. Този сезон нямахме тази възможност да го направим. Нямахме възможност, защото наистина условията, при които тренираме са лоши. До този момент никога не съм си позволявала да говоря за това колко е студено, колко е трудно, но просто нервите и психиката на всички ни вече не издържа. Когато на пързалката е минусова температура няма как да излезеш и да тренираш троен аксел, защото колената и гърба ти отказват. Надявам се, че нещата ще се оправят и наистина ще имаме възможността да тренираме сложни елементи без да има опасност от травми. Тя самата в момента е много амбицирана. Върна се огромното й желание да постига резултати за България. Имаше едно отчаяние в края на миналия сезон, след олимпийските игри", сподели Лутай, която е сестра на двукратната световна шампионка при танцовите двойки Албена Денкова.

Накрая Ина Лутай разкри, че ще поиска да се срещне лично с министъра на младежта и спорта Весела Лечева, за обсъди с нея тежките условия, в които е принудена да тренира Александра Фейгин в Зимния дворец.

"Все още не съм имала среща с министър Лечева, защото в последните месеци подготовката ни премина по такъв начин, че не достигнахме до това да имаме среща с нея. Аз много я уважавам като специалист и като спортист, който има невероятни резултати. Сега след Европейското, още другата седмица ще поискаме среща с нея, да поговорим. Ние нямаме нужда от много. Искаме условията да не са чак толкова лоши, да не е толкова студено", завърши Ина Лутай.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд направи хикс в последната си контрола в Турция
Локомотив Пд направи хикс в последната си контрола в Турция
"Да, България" си поставя за цел "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" да вземат първия мандат
"Да, България" си поставя за цел "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" да вземат първия мандат