НОВИНИ

Казусът "Джокович": Франция не вижда проблем за участието му в "Ролан Гарос"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:43, 07.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
казусът джокович франция вижда проблем участието ролан гарос
Слушай новината

Тенис звездата Новак Джокович благодари за подкрепата, която получава от хората по цял свят в очакване на решение за депортация от Австралия. Развръзка по спора около ваксинационния му статут за участие в Откритото първенство на Австралия се очаква най-рано в понеделник.

Анулирана е и австралийската виза за чешката тенисистка Рената Ворачова, която се съгласи да напусне страната. Франция обяви, че Джокович, дори и неваксиниран, ще може да играе на "Ролан Гарос" през май.

Новак Джокович: Благодаря на всички за подкрепата

В първа реакция след анулиране на визата му заради спор около ваксинационния му статут, Новак Джокович пожела весела Коледа на православните християни и благодари на Бог за своето здраве. Тенис звездата осъмна за втори път в център за задържане на имигранти в Мелбърн. Сградата е критикувана от бежанци заради лошите условия на живот.

"Г-н Джокович не е пленник в Австралия. Той е свободен да си тръгне по всяко време и Гранична полиция ще му окаже съдействие, заяви Карън Андрюз - министър на вътрешните работи на Австралия.

34-годишният Джокович не разкрива ваксинационния си статус, но публично критикува задължителната имунизация срещу COVID-19. Той бе допуснат по изключение до участие в Откритото първенство на Австралия, но Гранична полиция в Мелбърн не уважи решението на управата на турнира и щата Виктория.

Франция посочи, че протоколите на Международната федерация по тенис позволяват на неваксинирани лица да участват в "Ролан Гарос" през май.

"Той може да не подлежи на същата организация като ваксинираните участници в "Ролан Гарос", но дори и неваксиниран, ще може да се състезава, защото протоколите, здравните балони го разрешават", каза Роксан Марасинеану - министър на спорта на Франция.

Откритото първенство на Австралия започва на 17 януари. Джокович иска да го спечели за десети път и да стане най-успешният тенисист при мъжете с 21 Големи шлема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай изрази подкрепа за Казахстан
Китай изрази подкрепа за Казахстан
5 години затвор за дрогиран шофьор, причинил смъртта на две момчета през 2020 г.
5 години затвор за дрогиран шофьор, причинил смъртта на две момчета през 2020 г.