НОВИНИ

Китай призова да не се внасят стоки заради Омикрон

сзо омикрон налага създаването ваксини
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:41, 17.01.2022
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Китайските власти призовават гражданите да не поръчват стоки от чужбина, твърдейки, че скорошна инфекция с Омикрон, открита в Пекин, е дошла от международна пратка от Канада.

Китай се бори с огнища в няколко провинции, включително случаи на силно заразния вариант Омикрон. Повечето от заразените досега са открити в Тиендзин, където на 9 декември беше открит първият случай на Омикрон в страната.

Специално: Откривателката на Омикрон пред БНТ - какви са симптомите и кога да се тестваме

Откриването на самостоятелен случай на Омикрон в съседен Пекин през уикенда предизвика тревога. Проследяването е установило, че инфекцията не идва от друга провинция, а от пакет, изпратен от Торонто, през САЩ и Хонконг.

Ляо Линджу, заместник-директор на градската пощенска администрация, призова хората "да не купуват продукти от отвъдморски райони".

Според властите пациентът, диагностициран в събота с варианта Омикрон, е "признал", че е получил пакет на 11 януари. Пакетът е изпратен четири дни по-рано.

Оттогава властите поставиха под карантина семейството на пациента, куриера и над 60 други човека като близки контакти. Тестваха повече от 16 000 души в родния квартал на пациента в Хайдиан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър посети АЕЦ "Козлодуй" (СНИМКИ)
Енергийният министър посети АЕЦ "Козлодуй" (СНИМКИ)
Боксовите национали продължават подготовката си на Белмекен
Боксовите национали продължават подготовката си на Белмекен