Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

КС образува дело по искане на МС за допустимост на задължителна военна подготовка за запасняци

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:44, 25.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
Общество
армията търси 500 военни
Снимка: Министерство на отбраната
Слушай новината

Конституционният съд образува дело по искане на Министерския съвет за задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 59 от Конституцията, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо - за отговор на въпроса дали е допустимо въвеждането на задължителна военна подготовка на гражданите със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Докладчик по делото е съдия Соня Янкулова, се посочва на сайта на институцията.

Министерският съвет смята, че от съществена важност е дали конституционната норма допуска регламентиране в специален закон на такава подготовка на българските граждани за защита на отечеството, каквато е необходима според конкретните реалности на средата за сигурност, в т. ч. въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната военна повинност за българските граждани във вида на съществувалата до 01.01.2008 г. наборна военна служба.

Въпросът, който правителството поставя пред Конституционния съд, е: "Допуска ли чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статут на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?"

Конституция на Република България, чл. 59:

(1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 5,9 по Рихтер край гръцкия остров Родос
Земетресение от 5,9 по Рихтер край гръцкия остров Родос
Ерик тен Хаг: Ако искаме да постигнем желаните успехи, ще имаме нужда от Рашфорд
Ерик тен Хаг: Ако искаме да постигнем желаните успехи, ще имаме нужда от Рашфорд