НОВИНИ

Окончателно: Забраниха рекламата на хазарт в медиите

Хазартни зали ще има само в градовете с над 10 000 жители, курортите и пограничните райони

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:16, 30.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Без дебат, с гласовете на 200 депутати от всички парламентарни групи, парламентът забрани напълно рекламата на хазарт във всякаква форма във всички видове медии - телевизия, радио, печатни издания и електронни страници.

Единствено изключение правят игрите от "Спортния тотализатор", тъй като те правят отчисление за спорт и култура.

Остава разрешена рекламата на хазарт върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца. Поне 10% от площта на такива реклами трябва да съдържа текст, че хазартът води до зависимост, решиха още депутатите.

Игрални зали и казина може да има само в селища с над 10 000 жители, а ограничението не важи за курортите и за тези, които се намират до 30 км от граничните пунктове.

В наредба ще бъдат ограничени и онлайн залозите. За незаконно съдържание на реклама на хазарт ще следи Съвета за електронни медии. Той ще предава констатациите си към Националната агенция за приходите, която ще налага санкции.

Законопроектът беше внесен изненадващо преди седмица от ГЕРБ и ДПС, като малко преди това бе отхвърлен сходен на "Възраждане".

Законът влиза в сила три дни след обнародването му в частта за рекламата на хазарт. За хазартните зали в малките населени места гратисният период е три години.

С необичаен ход, чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за хазарта, депутатите приеха да удължат нулевия ДДС за брашното и хляба до края на годината - повече по темата прочетете тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски представя на 15 май документален филм "История на бъдещето" за волейболния шампион за мъже и бронзовите медалистки при жените
Левски представя на 15 май документален филм "История на бъдещето" за волейболния шампион за мъже и бронзовите медалистки при жените
Спешната помощ по въздуха ще заработи у нас най-рано в края на май
Спешната помощ по въздуха ще заработи у нас най-рано в края на май