НОВИНИ

17-и ден на протести в София (ОБОБЩЕНИЕ)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:00, 25.07.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

17-а поредна вечер на протест в центъра на София. Протестиращите изразиха недоволството си с хвърляне на тоалетна хартия и домати по сградата на Министерския съвет. Блокиран беше районът около Триъгълника на властта.

Протестът премина без напрежение и при засилени мерки за сигурност, а силната гръмотевична буря и проливен дъжд изненадаха, но не уплашиха протестиращите.

Техните основни искания остават:

- оставка на цялото правителство

- оставка на главния прокурор

- реформа в съдебната система

Проливният дъжд над София се изля малко преди 20 ч, заради което част от протестиращите потърсиха заслон на закрито, а друга част от хората си тръгнаха.

Оставка на Борисов, на Гешев, ВНС, изяло нови изборни правила. Връщане на държавността и справедливостта са част от исканията на протестиращите, които те споделиха пред БНТ.

Организаторите призоваха за масово гражданско неподчинение, за да се стигне освен до оставки, до електронно гласуване и конституционни промени.

"Вчера почерпихме управляващите с яйца, а днес мислим със зеленчуци", заявиха по-рано организаторите, като призоваха протестиращите да се отправят към сградата на МС и да я целят с домати.

"Пазете полицаите, те мислят като вас", призоваха няколко пъти организаторите на протеста.

След минути към Министерския съвет полетяха домати и рула тоалетна хартия.

Минути преди 19 ч, беше блокирано движението в района на Триъгълника на властта.

Преди това - около 18 ч., протестиращите започнаха да се събират на площада пред президентството. Някои от тях бяха подготвени с големи пакети рула тоалетна хартия с намерението отново да я хвърлят срещу сградата на Министерския съвет, както други протестиращи направиха преди дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша раздава ваучери за почивка в помощ на семействата и местния туризъм
Полша раздава ваучери за почивка в помощ на семействата и местния туризъм
Земетресение на гръцкия остров Кефалония
Земетресение на гръцкия остров Кефалония