НОВИНИ

Най-малко 24 жертви при израелски удар срещу джамия и училище в Газа

Тел Авив обяви началото на нова операция в Северна Газа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:11, 06.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Генералният секретар на ООН призова за незабавно "прекратяване на страданията" в Близкия изток в изявление преди годишнината от нападението на палестинската групировка Хамас на 7 октомври.

Антониу Гутериш заяви, че е време да се освободят заложниците и страните да свалят оръжието. Израелската армия продължи да атакува южните предградия на Бейрут.

Тел Авив обяви началото на нова операция в Северна Газа. Най-малко 24-ма души загинаха при израелски удар срещу джамия и училище в палестинския анклав.

Мощни експлозии отекнаха в районите под контрола на Хизбула в ливанската столица. Унищожени са склад за взривни материали и хранилище на бензин.

Части от летището на Бейрут бяха временно без електричество заради израелски въздушни удари по прилежащата територия.

Хизбула отговори с обстрел с десетки ракети на военни постове в Северен Израел. Бойци на групировката са попречили на израелски войници да настъпят навътре в ливанска територия.

Един от лидерите на ливанската опозиция поиска Хизбула да предаде оръжието си на ливанската армия и да изпълни резолюция 1701.

В същото време израелски удар по джамия и училище с бежанци в град Дейр ал Балах в Газа уби десетки. Израел атакува и командни центрове на Хамас в палестинския сектор. Жертвите в Газа вече са над 41 000.

"Време е за освобождаването на заложниците. Време е оръжията да млъкнат. Време е за мир, международно право и справедливост", обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Израелският премиер заяви, че френският президент Макрон и други световни лидери трябва да се срамуват за призива си за прекратяване на доставките на оръжие за Израел.

"Дали Иран налага оръжейно ембарго на Хизбула, на хутите, на Хамас и на другите му поддръжници? Разбира се, че не. Тази ос на терора е единна. Но страните, които се предполага, че се противопоставят на тази ос, призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Какъв позор", допълни израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Високопоставен американски генерал е пристигнал в Израел за консултации с военните, съобщават израелските медии.

Посещението е на фона на очакван ответен удар на Израел срещу Иран. Хиляди израелци отново излязоха на улиците с искане останалите в плен на Хамас заложници да бъдат освободени.

Роднините на отвлечените обвиняват премиера Бенямин Нетаняху, че саботира споразумение с палестинската групировка и изпълнява исканията на крайнодесните си религиозни коалиционни партньори.

"Хората тук искат мир, искат спокойствие. Тази война с това правителство никога няма да постигне целите на хората. Единственото нещо, което ги интересува, е да останат в правителството", каза още Ефрат Бен Барак, демонстрант в Йерусалим.

Мнозина от протестиращите се страхуват, че заложниците ще бъдат забравени на фона на започналите боеве в Ливан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победоносен старт за Борислава Христова и Жирона в Испания
Победоносен старт за Борислава Христова и Жирона в Испания
Кикбоксьорът Стоян Копривленски с победа на K1 World GP Osaka
Кикбоксьорът Стоян Копривленски с победа на K1 World GP Osaka