НОВИНИ

НАТО проверява компютрите си след кибератака срещу САЩ

нато проверява компютрите кибератака сащ
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:57, 19.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Слушай новината

НАТО заяви в събота, че проверява своите компютърни системи след мащабна кибератака срещу американски правителствени агенции, за които Вашингтон обвини Москва, съобщи АФП

"Понастоящем не са намерени доказателства за компромис в нито една мрежа на НАТО. Нашите експерти продължават да оценяват ситуацията с оглед идентифициране и смекчаване на всички потенциални рискове за нашите мрежи", каза служител на НАТО пред Франс прес.

Microsoft заяви в четвъртък, че антивирусният софтуер е открил прониквания в десетки мрежови системи, повечето от които в Съединените щати, чрез софтуер, доставен от американската технологична компания SolarWinds. Официалният представител на НАТО заяви, че организацията със седалище в Белгия използва софтуер SolarWinds в някои от своите системи. "НАТО също има в готовност кибер екипи за бързо реагиране, които да помагат на съюзниците 24 часа в денонощието и нашият Център за киберпространствено действие функционира", каза служителят, който не беше идентифициран в съответствие с политиката на НАТО.

Президентът на Microsoft Брад Смит в публикация в блога си в четвъртък заяви, че хакването е най-притеснителната от няколко "атаки на национални държави", наблюдавани тази година. Той добави, че извън САЩ са засегнати мрежи в седем други държави - в Белгия, Великобритания, Канада, Израел, Мексико, Испания и Обединените арабски емирства - и "със сигурност броят и местоположението на жертвите ще продължат да нарастват ".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в петък заяви "можем да кажем доста ясно, че именно руснаците са участвали в тази дейност".

Русия отрече участие.

SolarWinds заяви, че до 18 000 клиенти, включително правителствени агенции и компании от Fortune 500, са изтеглили компрометирани софтуерни актуализации, което позволява на хакерите да шпионират обмена на имейли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се блъсна в стълб пред двореца „Врана“
Кола се блъсна в стълб пред двореца „Врана“
България е сред малкото държави постигнали 20% намаление на тежко ранените при ПТП
България е сред малкото държави постигнали 20% намаление на тежко ранените при ПТП