НОВИНИ

Несигурната политическа обстановка у нас пречи за справянето с кризисни ситуации, коментира Илияна Йотова

bnt avatar logo
от БНТ
22:44, 17.07.2024
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Огненото бедствие в страната коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова. От Созопол тя заяви, че несигурната политическа обстановка у нас пречи за справянето с кризисни ситуации.

Според нея, преговорите, които се водят между политическите партии, са стъпка напред за съставянето на правителство, но тя не е оптимист, че това ще се случи с втория мандат.

Йотова каза още, че действията на властта по време на пожарите показват липса на координация, на превенция и на начини за уведомяване на хората, и добави, че не може да си обясни защо правителството все още не е изпратило писмо за помощ до Европейския координационен център за справяне с кризи и за защита.

"Още през 2018 г. при една от поредните кризи и катастрофи, свързани с наводненията, президента Радев предложи да се създаде Национален координационен център при бедствия аварии и кризи. За съжаление не беше чут. Ако днес ние имахме тази структура, нямаше да има това разногласие между институциите, щеше да действа системата превантивната за ранното предупреждение, щяхме да получаваме по-бързо информацията от сателитите по системата Коперник, мисля, че чак до такива бедствия нямаше да се стигне", каза Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в съседна Северна Македония затвори пункта Богородица - Евзони на границата с Гърция
Пожар в съседна Северна Македония затвори пункта Богородица - Евзони на границата с Гърция
Георги Дерменджиев: Стана поо трудния начин, но се получи
Георги Дерменджиев: Стана поо трудния начин, но се получи