НОВИНИ

Нетаняху: Условията на Хамас за освобождаване на заложници са неприемливи

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:22, 22.01.2024
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли предложенията на Хамас за освобождаването на заложници. Радикалната палестинска групировка поиска израелските войски да се изтеглят от Ивицата Газа и групировката да запази контрол върху територията.

"Нека бъда ясен - изцяло отхвърлям чудовищните условия на Хамас за капитулация. В замяната на заложниците, те предлагат край на войната, оттегляне на нашите сили от Газа, освобождаване на убийци и изнасилвачи и да бъдат оставени на мира. Ако се съгласим на това - нашите войници ще са загинали напразно. Ако се съгласим, няма да можем да гарантираме сигурността на нашите граждани. Не съм готов да приема такъв смъртоносен удар по сигурността на Израел - за това няма да се съгласим с тези условия", каза Нетаняху.

Хамас държи поне 130 души, които бяха задържани при атаката срещу Израел през октомври миналата година. В Йерусалим се проведе поредният протест с искане за незабавното им освобождаване.

По данни на здравното министерство в Газа, контролирано от Хамас, от началото на поредния конфликт с Израел са загинали повече от 25 000 души.

Близкоизточният въпрос ще бъде сред акцентите на външните министри на Европейския съюз, които се събират днес в Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на страните от ЕС се събират в Брюксел
Външните министри на страните от ЕС се събират в Брюксел
Алекс Николов спечели дербито с Матей Казийски в италианската Суперлига
Алекс Николов спечели дербито с Матей Казийски в италианската Суперлига