НОВИНИ

"Ню Йорк Таймс": ЕС изнася милиони дози ваксини към трети страни въпреки кризата с доставките

йорк таймс изнася милиони дози ваксини трети страни въпреки кризата доставките
bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 11.03.2021
Чете се за: 11:17 мин.
По света

ЕС изнася милиони дози ваксини срещу COVID-19 към трети страни въпреки кризата с доставките у дома.

Блокът води спаринг със съюзници заради доставки на дози ваксини срещу коронавируса и наскоро бе обвинен във ваксинален протекционизъм. Но вътрешните документите показват, че Съюзът е изнасял много дози дори на фона на собствения си недостиг и неуспехите при ваксинирането.

Европейският съюз е изнесъл 34 милиона дози коронавирусни ваксини през последните седмици в десетки страни, въпреки че се сблъсква с недостиг у дома и допринася за проблеми с разпространението на ваксините, което пък изостава много зад това в САЩ, Великобритания и Израел.

Съюзът е подложена на ожесточена критика за „ваксинален национализъм“ и протекционизъм, които се засилиха миналата седмица, когато Италия блокира малка пратка от дози до Австралия, засилвайки решителната борба за крайно необходимите ваксини.

Но размерът на износа, записан в подробни, строго съхранявани документи, видяни от „Ню Йорк Таймс“, показват, че Европейският съюз, не само не е протекционистичен, а всъщност е бил база за износ на ваксини.

Тази новина, от неназовани източници в ЕС, трябваше да възмути европейските граждани в 27 държави, които все още чакат своите дози, докато гледат как американци, британци, израелци и други препускат покрай тях, за да възобновят по-безопасно и по-нормално обществения живот и икономическа си дейност.

В момента само 6,5% от хората в Европейския съюз са били ваксинирани, в сравнение с близо 58% от израелците, които са получили поне една доза ваксина.

33 процента от хората във Великобритания и 18 процента в САЩ, според данни, събрани от OurWorldInData, са получили доза ваксина.

Дали да се разкрие информация за износа от ЕС беше обсъждано в коридорите на Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, която е в основата на снабдяването с ваксини и понесе най-големия политически удар за недостатъчното им внедряване.

Но няколко длъжностни лица от ЕС твърдяха, че разкриването на огромните износ, който осигурява страните по света с ваксини и помага за рестартирането на световната икономика, може да помогне на репутацията на Европа след спора от миналата седмица.

Италия успя да блокира пратката до Австралия миналата седмица съгласно ново правило за спешни случаи, което позволява на всяка страна-член да спре износа на ваксини, произведени в блока.

Решението на Италия беше смел, макар и символичен ход да подтикне блока към по-големи изисквания към фармацевтичните компании.

Компаниите имат договори със страни по света, но детайлите по сделките често са тайни, което затруднява достъпа до за информация за обещаните доставки на различни страни.

Въпросът за производството и износа на ваксини създаде ожесточени спорове между Европейския съюз и Великобритания, на фона на обвиненията, че ЕС иска да лиши страната от дози ваксини, отчасти защото Великобритания се справя много по-добре с кампанията си за ваксинация след напускането на блока тази година.

Всъщност данните за износа от ЕС показват, че Великобритания е най-големият вносител на дози, произведени в Съюза.

Напрежението достигна кулминация в дипломатическа разпра в сряда, след като висш служител на ЕС обвини САЩ и Великобритания, че са въвели "пълна забрана" за износ.

Британското правителство яростно отрече обвинението. Но на практика Великобритания не изнася ваксини, разрешени за употреба у дома, въпреки че заяви, че ще бъде готова да даде излишни дози на съседна Ирландия - след като Великобритания постигне целите си за ваксинация.

Британски държавен служител заяви, че ваксините, произведени в Обединеното кралство, се разпространяват според договорите между компаниите и британското правителството.

Съединените щати също задържат дози, произведени в страната.

Говорител на "Модерна" например каза, че цялото производство на компанията в САЩ, е било изкупено от правителството. Президентът Байдън обеща миналата седмица, че всички възрастни в САЩ ще получат поне една доза ваксина до май.

Блокът изоставаше със седмици от САЩ и Великобритания при приключването на сделките с фармацевтични фирми миналата година и беше критикуван, че действа твърде бавно. Но тя осигури широко портфолио от ваксини при изгодни условия от името на своите членове, което предостави на страните относително бърз достъп до имунизация, за който повечето не биха могли и да мечтаят, ако действаха сами.

След това, скоро след стартиралото разпространение на ваксини края на декември, блокът започна да търпи проблеми с доставките. Първо, "Пфайзер" заяви, че намалява доставките, за да подобри производството си в Белгия. След това "Астра Зенека", която има производствени мощности в ЕС и Великобритания съобщи на блока, че ще доставят само 31 милиона от обещаните 80 милиона дози през първото тримесечие на годината.

"Модерна", чиято ваксина също е одобрена за употреба в ЕС, също е имала някои проблеми с доставките. Много държави-членки също не са си свършили работата с ваксините, които имат, поради лоша организация и логистика.

От 34 милиона дози ваксини, направени в базирани в ЕС съоръжения, които са били изнесени между 1 февруари и 9 март, над девет милиона дози са отишли ​​във Великобритания според разкритите документи.

Вторият по големина получател на ваксини, произведени в ЕС, беше Канада, която получи почти четири милиона дози миналия месец, докато третата по големина беше Мексико, получила 3,1 милиона ваксини.

ЕС също така изпрати 954 000 ваксини до САЩ от началото на февруари.

Противоречието да бъдеш основен световен производител на ваксини, докато се опитваш да ваксинираш собствения си народ, стана болезнено ясно в ЕС в началото на тази година.

В края на януари Европейският съюз одобри ваксината на "Астра Зенека" за употреба в своите 27 държави, но надеждите, че тя ще ускори бавното имунизиране, бързо бяха смазани: компанията разкри големи производствени проблеми и намали обещаните доставки за първото тримесечие на годината.

Европейските служители бяха ядосани, казвайки, че компанията е облагодетелствала Великобритания, като поддържа стабилни доставки за Великобритания, а същевременно намалява драстично дозите за ЕС. Последиците от раздора с AstraZeneca, които се превърнаха в политически проблем в и без това изпълнената Е.У.-У.К. отношения, предизвикаха блока да въведе правилото за контрол на износа.

Всяка фармацевтична компания, произвеждаща в ЕС ще трябва да поиска разрешение за изпращане на флакони в чужбина. Комисията, обвинена във ваксинален национализъм, заяви, че политиката е насочена към принуждаване на фармацевтичните компании да бъдат прозрачни и да изпълняват договорите си с ЕС изцяло, вместо да пренебрегват блока - където са работили - за да обслужват други глобални клиенти.

Италия беше първата страна, която се позова на правилото за контрол на износа, когато действа миналата седмица, и до момента е единствената, която го е направила. Очаква се правилото да остане в сила до края на март.

Експертите казват, че Европейският съюз е постъпил находчиво да не ограничава износа, за да облагодетелства собственото си население, дори ако това послание не е популярно в краткосрочен план сред раздразнените европейски граждани.

От една страна, дълбоко глобализираният характер на веригите за доставка на суровини за производството на ваксини означава, че ЕС, който внася компоненти от 83 производители в световен мащаб, за да произвежда ваксините, е по-добре да не предизвиква търговска война заради тях.

И политически погледнато, подобреното предлагане през второто тримесечие на тази година означава, че националните правителства в ЕС ще трябва да спрат да обвиняват Европейската комисия за собствените им неуспехи и да разпространят ваксините бързо в страните си, каза Джейкъб Фънк Киркегор, старши сътрудник на Германския фонд "Маршал" и на Института "Питърсън" в Брюксел.

"За правителствата винаги е било удобно да се каже, че ръцете им са вързани, защото нямат достатъчно ваксини заради Европейската комисия", каза г-н Киркегор.

Последните данни показват, че около 40% от дозите, закупени от ЕС и раздадени на страните-членки стоят в складове, отчасти поради лоша логистика.

„Ще става все по-трудно да продължавате да сочите с пръст към Брюксел и да казвате, че не правят достатъчно“, добави г-н Киркегор.

Но засега внедряването в блока е толкова лошо, че държавите-членки са изкушени от предложенията за допълнителни дози на черния пазар, а няколко от тях използват все още неразрешени ваксини в блока, включително руския Sputnik V.

Надеждите, че неприятностите с доставките могат да бъдат облекчени през второто тримесечие на тази година, до голяма степен зависят от производствения капацитет на "Астра Зенека" и стабилния план за доставка от Johnson & Johnson, чиято ваксина срещу COVID-19 ще бъде разрешена от ЕС в четвъртък.

И все пак има опасения, че "Джонсън и Джонсън" също може да намали предлагането на блока дози, което предизвика искане от ЕС до правителството на САЩ за заем от 10 милиона дози.

Длъжностни лица в САЩ и Европейския съюз заявиха, че искането е отказано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина началникът на интензивното COVID отделение към УМБАЛ "Ц. Йоанна – ИСУЛ"
Почина началникът на интензивното COVID отделение към УМБАЛ "Ц. Йоанна – ИСУЛ"
ЕМА: Държавите може да продължат ваксинацията с "Астра Зенека"
ЕМА: Държавите може да продължат ваксинацията с "Астра Зенека"