НОВИНИ

Одобрен е първият документ на ООН срещу киберпрестъпността

одобрен първият документ оон киберпрестъпността
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:56, 09.08.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Държавите - членки на ООН, одобриха първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес.

След три години преговори и двуседмична сесия в Ню Йорк "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше одобрена с консенсус и предстои да бъде представена на Общото събрание на световната организация за официално приемане.

Новата конвенция, която може да влезе в сила, след като бъде ратифициран от 40 държави, има за цел "по-ефективна борба с киберпрестъпността" и укрепване на международното сътрудничество в тази област, по-специално, свързано с детски порнографски изображения или пране на пари.

Но противниците на документа, необичаен съюз между защитници на правата на човека и големи технологични компании, осъждат твърде широкия обхват, който според тях ще го превърне в глобален договор за "наблюдение".

Приетият текст предвижда, че дадена държава може, за да разследва всяко престъпление, наказуемо с най-малко четири години затвор съгласно нейното национално законодателство, да поиска от властите на друга държава електронни доказателства, свързани с това престъпление, и също така да поиска данни от онлайн доставчик.

Защитниците на човешките права се страхуват по-специално, че текстът ще бъде използван от държави, които криминализират хомосексуалността, или от правителства, които атакуват дисиденти или журналисти.

"Призоваваме държавите да гарантират, че правата на човека са в основата на Конвенцията, която трябва да бъде приета тази седмица", заяви върховният комисар на ООН за правата на човека в Екс. "Правозащитниците, изследователите и децата не трябва да се страхуват от криминализирането на защитени дейности."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайките Мъня Сун и Шъсяо Сюй с второ олимпийско злато на 500 метра двуместно кану за жени
Китайките Мъня Сун и Шъсяо Сюй с второ олимпийско злато на 500 метра двуместно кану за жени