НОВИНИ

ООН: През ноември населението на света ще достигне 8 млрд. души

оон ноември населението света достигне млрд души
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
10:00, 11.07.2022
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Населението на света се очаква да достигне 8 милиарда души на 15 ноември т.г., прогнозира днес ООН в доклад, според който още догодина Индия ще задмине Китай като най-многолюдна държава, предаде АФП.

Този крайъгълен камък за бройката на нашето население "е припомняне за нашата споделена отговорност за грижата за нашата планета и момент да осъзнаем, че все още не постигаме ангажиментите си един към друг", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Прогнозата на Департамента на ООН по икономическите и социалните въпроси сочи още, че темповете на увеличаване на населението са най-ниски от 1950 г.

Очаква се Земята да бъде населявана от 8,5 млрд. души през 2030, а през 2050 г. – от 9,7 млрд. Пикът от около 10,4 млрд. ще бъде около 2080-те г., като това равнище ще се запази до около 2100 г.

На фона на резкия нетен спад на раждаемостта, констатиран в няколко развиващи се държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще бъде концентриран в осем страни - Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва докладът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2032 лева средна учителска заплата от 1 септември, предлагат от МОН
2032 лева средна учителска заплата от 1 септември, предлагат от МОН
Уейн Рууни може да поеме Ди Си Юнайтед
Уейн Рууни може да поеме Ди Си Юнайтед