НОВИНИ

Папа Франциск прие българската делегация по повод 24 май (Снимки)

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:06, 24.05.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Европа
Слушай новината

Папа Франциск прие българска официална делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, която е на официално посещение във Ватикана по повод 24 май.

Председателят на парламента Росен Желязков проведе разговор на четири очи със Светия отец, след което се състоя и разширена аудиенция с представителите на народното събрание.

Подробности вижте във включването на специалните ни пратеници Милена Кирова и оператора Любен Бързаков.

"Пожелавам здраве, оптимизъм, пожелавам вяра, пожелавам надежда и разбира се, любов, на този празник, който е най-хубавият за мен български празник, защото е свързан с книжовност, с духовност, с писменост - с това, което все повече забравяме, с общението с книгите. Това беше темата на разговора ми със Светия отец - много топъл разговор. Той пази топли спомени от посещенията му през 2019 година. Обръщението му за мирът на земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно Благо, не е просто достатъчно да няма война", каза Росен Желязков.

Той изтъкна, че трябва да преодоляваме различията помежду ни особено в контекста на събитията у нас.

По-политически е бил разговорът с държавният секретар на Ватикана - Негово Високопреосвещенство Кардинал Пиетро Паролин.

"Много добре бяха запознати с последните развития на политическата ситуация в България и поощриха, така както всички останали европейски ръководители, процеса за нормализация на политическия ни живот. Темата е да има стабилно управление, защото 2 години кризи и нестабилност, в която и да е страна по света, особена държава членка на ЕС, буди тревога, която е необяснима особено, когато политическите сили, които имат възможността да реализират и политики и съвместна законодателна програма и имат еднакви виждания, да не съумеят да направят стабилно управление - по-скоро говори за гордост, която знаете в нашата религия е недопустима", подчерта Желязков.

Официалната делегация на България присъства и на молебена в базиликата "Сан Клементе", където поднесе венец пред мощите на св. Кирил.

Предстои и среща с държавния глава на Суверенния Малтийски орден, както и срещи в камарата на депутатите.

На аудиенцията във Ватикана председателят на Народното събрание Росен Желязков подари на папа Франицск златовезана икона на светите братя Кирил и Методий и свети Климент.

Иконата е изработена ръчно, със златни и сребърни метали и конци, от българско ателие за богослужебни одежди. Направата е отнела около един месец и половина. Отзад на иконата има пластина с надпис, че е подарена от председателя на парламента. Иконата е поставена във везан калъф от кадифе с логото на
Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг на квалификациите за Ролан Гарос
Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг на квалификациите за Ролан Гарос
Домакините Латвия и Финландия влязоха в топ 8 на световното по хокей на лед
Домакините Латвия и Финландия влязоха в топ 8 на световното по хокей на лед