НОВИНИ

Проф. Милена Кирова: Наградата "Букър" е голямо постижение не само за Господинов, но и за българската литература

bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 24.05.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Наградата "Букър", с която беше отличен романът на Георги Господинов "Времеубежище", е голямо постижение за българската литература, коментира пред БНТ литературният критик, изследовател и преподавател - проф. Милена Кирова.

"Това е голямо постижение за българската литература, защото, ако сте забелязали, през последните 30 години стана модно да се говори, че българската литература отслабва, че нямаме автори, че отмира, че езикът не може да изрази глобални интереси и чувства. Така че признанието на Георги Господинов е признание и за българската литература, и за българската култура.

Обърнете се назад към романите, получили някаква международна награда. Ако се замислим какво свързва всички тези наградени романи с "Времеубежище" на Георги Господинов, то това е на първо място способността им да излъчват социално послание, което да бъде колкото се може по-универсално и по-разбираемо за хората.

Това различава романът на Георги Господинов от много български книги. Той не просто е добре написан, но има послание, което се отнася към хора от целия свят и го е написал така, че да го разберат", каза тя в предаването "На 24 май с БНТ: В началото бе словото".

В студиото на БНТ проф. Кирова представи книгата си "Българската литература през 21 век - част първа", която представлява първото голямо изследване на най-новата ни литература.

Целия разговор с нея вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Носителят на наградата "Питагор": Смятам да остана в България
Носителят на наградата "Питагор": Смятам да остана в България
Женският ни национален тим по волейбол загуби от Белгия в третата контрола
Женският ни национален тим по волейбол загуби от Белгия в третата контрола