НОВИНИ

Носителят на наградата "Питагор": Смятам да остана в България

bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 24.05.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

В празничното утро на 24 май ви срещнахме с една от медицинските гордости и надежди в България - д-р Александър Сираков. Той е носител на наградата "Питагор" за тази година, която спечели в конкуренция с още шестима млади учени.

Специалист е по образна диагностика и интервенционална неврорентгенология към Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

"Много от публикациите ни се свързват с въвеждането, документирането и регистрирането на нови интервенционални техники, употребата на нови устройства, тяхното успешно използване, определянето на техния профил на безопасност и ефективност. Смятам, че точно това доведе до голямо международно признание, което се свързва с големи цитирания на нашите трудове, документирането, разпространение в международни доклади и форуми и точно това определи приза "Питагор"", отбеляза д-р Сираков в "Денят започва".

Той сподели, че смята да остане в България, тъй като сферата, в която работи, предоставя много възможности за развитие. Освен това у нас лечението на исхемичния мозъчен инсулт не е развито. В страната ни има условия за специализация от гледна точка на техника и на апарати, системи.

Д-р Сираков увери колегите си, които избират специалността мозъчно-съдови заболявания, че тя е перспективна и е много важно да намерят ментора си, за да бъдат успешни. С благодарност открои имената на проф. Станимир Сираков и проф. Ханс Хенкес, които са неговите ментори.

Д-р Сираков призна още, че при натоварения график на лекарите е трудно да се прави наука, но е задължително. Това трябва да бъде мотивация на всеки един млад лекар.

"Ние сами като лекари, като екип имаме възможността по този начин да сверим часовника си и докладваме нашите резултати в световната литература, за да се използва нашият опит", допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сарафов: Върху мен се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената позиция срещу Гешев
Сарафов: Върху мен се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената позиция срещу Гешев
Проф. Милена Кирова: Наградата "Букър" е голямо постижение не само за Господинов, но и за българската литература
Проф. Милена Кирова: Наградата "Букър" е голямо постижение не само за Господинов, но и за българската литература