Пламен Димитров: Условия за включване на КНСБ в национални стачни действия няма

от БНТ
10:12, 27.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Протестите, опозицията и президета поискаха оставката на правителството и предсрочни избори. Премиерът отговори, че редовните избори са през пролетта, а до тогава трябва да се вземат мерки срещу социално-икономическата криза, породена от COVID пандемията. Част от протестиращите заговориха за национална стачка.

"Ние направихме експресно изследване до нашите синдикални лидери. 960 от синдикалните представители на КНСБ, което е горе-долу 1/6 от всички наши синдикални организации, бяха допитани за тяхното отношение към протестите. Около 70% смятат, че има основание за протести и те лежат в липсата на справедливост в по-широк план и влиянието на олигархични кръгове и корупция в управлението и разпределението на ресурси", коментира в студиото на Сутрешния блок на БНТ Пламен Димитров, президент на КНСБ.

От проучването е станало ясно, че по-скоро трябва да се променят политики с конкретни искания. Под 20% от допитаните лидери смятат, че трябва да се включат в протестни и стачни действия. Условия за включване на КНСБ в национални стачни действия няма.

Нужни ли са предсррочни избори в момента е другият въпрос, който са били попитани хората. Там разделението е горе-долу по равно. Хората очакват смяна на политики по-бързо.

"Ние смятаме, че от 1 януари догодина минималната заплата трябва да стане поне 700 лева с хоризонт 22-ра година да стане 800 лева и преди да влезем в еврозоната в началото на 24-та година минималната заплата да стигне 500 евро, тоест 1 000 лева."

Пламен Димитров смята, че трябва да се повиши диалогичността с финансовото министерство.

"Неравенствата са един от постоянните поводи и причини за недоволство, за напрежение и за усещане за несправедливост."

Според него единственият път е да се отвори темата за промени в данъчната политика в България и тя да бъде направена по-справедлива.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Взрив на газопровода България-Гърция в района на Кулата
Взрив на газопровода България-Гърция в района на Кулата
Юнайтед и Челси ще играят в ШЛ, Уотфорд и Борнемут поеха към Чемпиъншип
Юнайтед и Челси ще играят в ШЛ, Уотфорд и Борнемут поеха към Чемпиъншип