НОВИНИ

Постиженията на три млади дами, избрали професията на военните

bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 12.04.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Три от възпитаничките на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна са отличени с националния приз "Студент на годината 2020". От 15 години конкурсът популяризира успехите на българските студенти в различни области.

Отдавна армията не е изцяло мъжка територия. Млади напористи дами превземат строя и влизат в редиците на българската армия.

Курсант-старшина II степен Филотея Димитрова е една от тях. Тя разказа, че във Висшето военноморско училище се чувства като в свои води. За нея това е осъществена мечта, защото от малка иска да помага на хората и да ги спасява. Най-трудно в армията, по думите ѝ е това да се съревноваваш с противоположния пол, но с хъс и упоритост тя успява да спечели битките.

Курсант-главен старшина Ева Георгиева съчетава успешно военен профил и медицинска професия. Да бъде военен лекар е предизвикателство за нея. Тя разказа, че по време на втората вълна на пандемията няколко курсанти са се разболели едновременно и се е наложило да сформират доброволчески екип, като са добили изключителен опит.

Курсант-мичман Десислава Вълчева е свързочник. Тя наблюдава корабите по нашето Черноморие. Участва в масови учения, едно от тях е "БРИЗ". Десислава се занимава с ветроходство, има много награди, има отличия и в тласкане на гюле. По думите ѝ, бъдещата ѝ професия трябва да е динамична, да има приключения, за нея това е обетована земя.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Пенев: Не искаме помощ от съдиите, но да не ни пречат (ВИДЕО)
Любо Пенев: Не искаме помощ от съдиите, но да не ни пречат (ВИДЕО)
ЕК с коментар след изказване на премиера Борисов за цените на ваксините
ЕК с коментар след изказване на премиера Борисов за цените на ваксините