НОВИНИ

Путин се потопи в ледените води при -20 градуса на Богоявление

путин потопи ледените води градуса богоявление
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:42, 19.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Русия
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин се изправи пред температури доста под нулата, потопявайки се с голи гърди в ледена вода в православен ритуал, отбелязващ кръщението на Исус.

Руският лидер хвърли дебелото палто и ботушите си при температури от -20 градуса по Целзий и влезе в басейн, заобиколен от сняг и изправен пред голям кръст от лед край Москва. 68-годишният руски лидер се потопи три пъти, кръстейки се в съответствие с традицията.

Кремъл казва в изявление, че традицията "почита един от основните християнски празници - кръщението Господне“. Всяка година на 19 януари десетки хиляди православни отбелязват Богоявление, като се потапят в езера или реки.

Войници участваха в Богоявленско къпане в цялата страна. Само в Централния военен окръг около 10 000 души се гмурнаха в "Йордан“ (така наречената дупка в леда в памет на река Йордан, където Йоан Кръстител кръщава Исус Христос), и не само войници, но и членове на техните семейства. Специалисти от Министерството на отбраната на Русия подготвиха 50 басейна, като ги оборудваха със специални платформи и стълби, за да улеснят достъпа на поклонниците в цялата страна, желаещи да отбележат кръщението на Исус Христос.

Въпреки, че ритуалът е популярен сред руските политици и дори чуждестранни дипломати, Православната църква заяви, че събитието всъщност не е канонична традиция и го нарече "вид мода“.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Занаят на изчезване: Как се правят плетени кошници
Занаят на изчезване: Как се правят плетени кошници
Доброволци помагат на 55 социално слаби семейства във Варна
Доброволци помагат на 55 социално слаби семейства във Варна