НОВИНИ

Раева: Елитният спорт не е за всеки. Той изисква силна воля, понякога жертва

илиана раева българските съчетания бъдат акцентът световната гимнастика 2023
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:12, 16.01.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира актуалната тема за насилието в спорта.

В последните месеци в Италия се развихри скандал в художествената гимнастика, след който Емануела Макарани беше отстранена от поста главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика на Италия, но остава начело на ансамбъла на страната.

56-годишната Макарани е разследвана от спортната прокуратура и от регионалните власти на Монца и Бреша за предполагаемо малтретиране и психологически натиск над състезателки.

"Темата за насилието в спорта е много важна. Имаме и писмо до всички федерации от президента на ФИГ Моринари Ватанабе, в което той изразява ясната си позиция и е изпратено до всички треньори в света. Но според мен трябва ясно да се разграничава насилие от усилие. Сексуално насилие, физическо и психическо насилие е едно. Но да правиш усилия, които изисква спецификата на спорта ти, за да постигаш високи резултати е съвършено различно", заяви Раева пред фейсбук страницата на федерацията.

"Не съм адвокат на Емануела Макарани. Много повърхностно съм запозната, но едно нещо, за което е обвиняема са килограмите. Ами в нашия спорт това е необходимо. Трябва да имаш естетичен външен вид. Трябва да си елегантен. Трябва да внимаваш, защото наднорменото тегло води до контузии. Е, ако там в изискването се изпада в маниакалност е съвсем различно. Така, че най-важното е да не се залита в едната или другата посока. Но гимнастичката трябва да знае задълженията си. Елитният спорт не е за всеки. Той изисква силна воля, понякога жертва (Мадлен Радуканова игра със счупена кост на стъпалото на Олимпиадата в Токио). Големите шампиони са със силни характери. Ето защо е важно да се разграничават нещата", добави Раева.

"А иначе, да! Насилието няма място в спорта! Категорично! Но трябва да се защити и треньорът, защото неговата работа е много тежка! Затова БФХГ изготви документ за всички родители за "Обща информация за спорта художествена гимнастика", който ще бъде разгледан на Управителен съвет в сряда и ще даде възможност на родителите да се запознаят със спецификата на спорта. Но към недопустимото насилие трябва всички да бъдем непримирими", заяви още президентът на БФХГ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха под гаранция жената, обвинена в убийството на осиновеното си дете в Пловдив
Пуснаха под гаранция жената, обвинена в убийството на осиновеното си дете в Пловдив
Кремъл: Британските танкове в Украйна ще горят
Кремъл: Британските танкове в Украйна ще горят