НОВИНИ

Ръководителката на спецпрокуратурата изпрати писмо до премиера и председателя на НС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:05, 24.03.2022
Чете се за: 01:50 мин.
По света
спецпрокуратурата данс разследват шпионаж полза русия
Слушай новината

Ръководителката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изпрати писмо до премиера и председателя на Народното събрание. Повод за писмото е изказването на министър-председателя Кирил Петков по повод образувано досъдебно производство за евентуално извършено престъпление от действащ министър.

Маджарова определя думите на Петков като" грубо нарушаване на принципа за разделение на властите".

В писмото си Маджарова подробно описва, че законът вменява на Специализираната прокуратура да разследва престъпления, извършени от организирани престъпни групи, както и редица длъжностни и корупционни престъпления, извършени от народни представители и други лица с имунитет, членове на Министерския съвет, заместник-министри, ръководители на агенции и други висши служители в държавната администрация.

Повод са думите на Кирил Петков за евентуално извършено престъпление от действащ министър: "Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие." Валентина Маджарова предлага описание на значението на думата "безобразие", според речника на българския език на БАН.

В заключение ръководителката на Специализираната прокуратура се обръща с молба към премиера "да бъде предоставен списък с лицата, заемащи висши публични длъжности, от който прокурорите да се информират спрямо кои лица, заемащи висши публични длъжности, имат право да работят." И добавя: "Моля да ни информирате за критериите, които според Вас характеризират едно досъдебно производство като безобразие."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви са 1/4-финалистки в Базел след разгромна победа
Сестри Стоеви са 1/4-финалистки в Базел след разгромна победа
Ботев (Пловдив) се подсили с нападател от Гвинея
Ботев (Пловдив) се подсили с нападател от Гвинея