Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ръководителката на спецпрокуратурата изпрати писмо до премиера и председателя на НС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:05, 24.03.2022
Чете се за: 01:50 мин.
По света
спецпрокуратурата данс разследват шпионаж полза русия
Слушай новината

Ръководителката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изпрати писмо до премиера и председателя на Народното събрание. Повод за писмото е изказването на министър-председателя Кирил Петков по повод образувано досъдебно производство за евентуално извършено престъпление от действащ министър.

Маджарова определя думите на Петков като" грубо нарушаване на принципа за разделение на властите".

В писмото си Маджарова подробно описва, че законът вменява на Специализираната прокуратура да разследва престъпления, извършени от организирани престъпни групи, както и редица длъжностни и корупционни престъпления, извършени от народни представители и други лица с имунитет, членове на Министерския съвет, заместник-министри, ръководители на агенции и други висши служители в държавната администрация.

Повод са думите на Кирил Петков за евентуално извършено престъпление от действащ министър: "Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие." Валентина Маджарова предлага описание на значението на думата "безобразие", според речника на българския език на БАН.

В заключение ръководителката на Специализираната прокуратура се обръща с молба към премиера "да бъде предоставен списък с лицата, заемащи висши публични длъжности, от който прокурорите да се информират спрямо кои лица, заемащи висши публични длъжности, имат право да работят." И добавя: "Моля да ни информирате за критериите, които според Вас характеризират едно досъдебно производство като безобразие."

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви са 1/4-финалистки в Базел след разгромна победа
Сестри Стоеви са 1/4-финалистки в Базел след разгромна победа
Ботев (Пловдив) се подсили с нападател от Гвинея
Ботев (Пловдив) се подсили с нападател от Гвинея