НОВИНИ

Реставрират с „добавена реалност“ уникална мозайка в Неапол (Снимки)

реставрират добавена реалност уникална мозайка неапол снимки
bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 05.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Галерия
Слушай новината

В Националния археологически музей в Неапол започва реставрацията на голямата мозайка „Битката при Иса“, известна още като „Александрова мозайка“. Ще бъде използвана технология на „добавена реалност“.

Мозайката е открита на 24 октомври 1831 г. по време на археологически разкопки в „Къщата на Фавн“ в Помпей. Това била най-голямата и скъпа резиденция в Помпей. Заемала цял градски блок, с интериор от около 3000 квадратни метра. Построена в края на 2 век пр. н.е., къщата е забележителна с пищните мозайки, покрили подовете, някои от които все още са на мястото си.

Сцената в музея в Неапол изобразява битката при Иса на Александър Велики срещу Дарий III от Персия.

Битката при Иса се провежда на 5 ноември 333 г. пр. Хр. в Киликия, в близост до устието на р. Пинар и гр. Иса, до днешната турско-сирийска граница. Персите, под личното пълководство на персийския шах Дарий III, превъзхождат македоните, но въпреки това са победени от Александър.

Македонците пленяват лагера на Дарий, включително майка му и други жени от семейството му, към които Александър се отнася с достойнство. След битката при Иса Александър тръгва на юг, успешно обсажда Тир и Газа и влиза в Египет, където е провъзгласен за фараон.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С около 30% са се увеличили изоставените кучета по време на пандемията
С около 30% са се увеличили изоставените кучета по време на пандемията
Ново клинично изследване за остри респираторни заболявания
Ново клинично изследване за остри респираторни заболявания