НОВИНИ

САЩ очакват руска инвазия в Украйна през февруари, Лавров заяви, че не искат война

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:17, 28.01.2022
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Западът трябва да е подготвен за различни форми на руска агресия в Украйна, а не само и непременно за сухопътна офанзива, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Междувременно, в телефонен разговор с френския президент, руският държавен глава Владимир Путин е заявил, че отговорите на Съединените щати и НАТО на руските предложения по сигурността не отчитат ключовите тревоги на Русия.

Вашингтон сега очаква отговорът на Русия по своите контра-предложения. Вашингтон и Брюксел обявиха, че ще си сътрудничат по енергийната сигурност на Европа в случай на руска агресия срещу Украйна.

Освен сухопътно настъпление Русия може да прибегне до кибератаки, опит за преврат или саботажи, посочи Йенс Столтенберг. Той подчерта, че съюзниците са готови да засилят военното си присъствие в Източна Европа и наблюдават внимателно прехвърлянето на руски сили в Беларус. В същото време съюзниците са отворени за политически диалог, но са готови да отговорят, ако Русия избере въоръжената конфронтация, каза Столтенберг.

Русия ще определи бъдещата си реакция след като внимателно проучи отговорите на Запада по своите искания за европейската сигурност, изтъкнал Владимир Путин пред Еманюел Макрон. Икономическите санкции ще са само част от отговора при военна интервенция в Украйна, посочи посланикът на Вашингтон в Москва Джон Съливан.

Възможни са санкции за "Северен поток 2", Макрон ще разговаря с Путин

Като други мерки той очерта контрол върху износа, засилване на военното присъствие в Европа и блокиране на газопровода "Северен поток 2". Инвазия може да започне в средата на февруари, предположи американският президент Байдън в телефонен разговор с украинския му колега Зеленски.

"Ако зависи от Русия няма да има война. Не искаме война, но няма да позволим нашите интереси да бъдат грубо потъпквани и игнорирани. Не мога да кажа, че преговорите са приключили, следващата среща ще е след две седмици", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Президентите на Русия и Китай ще отделят "много време" на сигурността в Европа и руските предложения по въпроса, съобщи Кремъл. Двамата лидери ще се видят на откриването на Зимната Олимпиада в Пекин другата седмица.

На този фон НАТО продължава да укрепва източния си фланг. Съединените щати изпратиха шест F-15 в Естония, които ще останат до края на следващата седмица. В Латвия пристигнаха датски F-16. Литва договаря и допълнителна военна подкрепа.

"Обсъждаме възможността за увеличаване на германското военно присъствие в Литва в светлината на настоящите събития", обяви президентът на Литва Гитанас Науседа.

Военният министър на Украйна заяви, че нежеланието на Берлин да достави на страната му въоръжение окуражава руската агресия и дори предположи, че Москва се надява да възстанови ГДР в Източна Германия.

Берлин обеща на Киев единствено военно-полева болница и 5000 каски, кметът на украинската столица Виталий Кличко се пошегува, че сега от Германия може да се очакват и възглавници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат нови мерки в Пловдив и областта - заведенията обявиха бойкот
Въвеждат нови мерки в Пловдив и областта - заведенията обявиха бойкот
Софийско село е откъснато от света без път, сигнализира депутат от БСП
Софийско село е откъснато от света без път, сигнализира депутат от БСП