НОВИНИ

Суперлигата отново е тук - представиха нов формат за турнира

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:28, 09.02.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
суперлигата отново представиха нов формат турнира
Слушай новината

По-малко от две години след неуспешния проект за създаване Европейска суперлига компанията за спортен мениджмънт А22 представи обновена версия на турнира, който да предложи алтернатива на Шампионската лига.

При представянето на Суперлигата през април 2021 година планът предвиждаше тя да включва общо 20 отбора, 15 от които да имат гарантирано участие във всяко едно издание на надпреварата.

Броени часове след анонсирането на проекта обаче в Европа започнаха масови протести на недоволни фенове, които доведоха до оттеглянето на редица отбори от идеята за Европейска суперлига. До ден днешен обаче сред най-големите поддръжници на подобна надпревара остават Реал Мадрид, Барселона и Ювентус.

След направените промени от А22 сега се предвижда в Суперлигата да участват между 60 и 80 отбора, които да бъдат разделени на няколко дивизии. Организаторите споделят още, че тимовете ще се класират за Европейската суперлига въз основа на спортните резултати. Всеки един участник пък ще има гарантирани поне по 14 мача в хода на надпреварата.

"Клубовете поемат всички рискове, но твърде често са принудени да стоят отстрани, когато се вземат ключови решения и гледат как техните спортни и финансови основи се разпадат. Нашите дискусии показаха, че клубовете често не са в състояние публично да говорят срещу системата, в която заплахата от санкции се използва за задушаване на опозицията. Нашият диалог беше честен, директен и ползотворен. Има ясни заключения относно необходимостта от промяна и градивни елементи за това как да го постигнем", заяви изпълнителният директор на А22 Бернд Райхарт, цитиран от Ройтерс.

Междувременно, по-късно през тази година се очаква Съдът на Европейския съюз в Люксембург да излезе с окончателно решение по казуса със санкциите, които от УЕФА и ФИФА искат да наложат на Реал Мадрид, Барселона и Ювентус заради продължаващата им подкрепа за Европейска суперлига. Според информациите, ако футболни централи спечелят делото, има шанс трите гранда да бъдат изхвърлени от участие от Шампионската лига.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

          

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Иванов ще пропусне Европейската купа по джудо в София
Ивайло Иванов ще пропусне Европейската купа по джудо в София
Матурата ще има тежест при приема в 48 университета
Матурата ще има тежест при приема в 48 университета