НОВИНИ

Тревога за саботаж в Германия: Предполагаемо умишлено замърсяване на вода за 10 000 души

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:51, 16.08.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Германия отново беше обявена тревога във връзка с предполагаемо умишлено замърсяване на питейната вода. Около 10 000 жители в и около Мехерних, близо до Кьолн, трябва да преваряват водата, преди да я използват за пиене, готвене или миене. Подобен случай имаше преди два дни във близка до Мехерних военна база.

Първоначалният анализ на водните проби показва, че замърсяването с биологични или химични вещества в Мехерних "може да бъде изключено", но допълнителни резултати се очакват през уикенда.

В четвъртък следобед беше открита дупка в ограда на водохранилище, което снабдява града, няколко околни селища и близката военна база. Днес властите в Мехерних отмениха забраната за ползване на водата, но находката предизвика страх и неудобства за местните жители:

- Всички бяхме малко уплашени. Трябваше да си мием зъбите и да се къпем с газирана вода.

Все още няма конкретни заключения за причините за предполагаемия саботаж.

Ханс-Петер Шик, кмет на Мехерних: "Смятам, че на фона на настоящата политическа ситуация и многото спекулации, нищо не трябва да се изключва."

Инцидентът предизвика безпокойство, че водата може да е била замърсена, само два дни след подобен страх във военновъздушната база Кьолн-Ван, също в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Базата с персонал от 5 500 души беше временно затворена.

"Мога да потвърдя, че тук имаше инцидент, беше открита дупка в оградата, водеща до водопровода. Не може да се изключи, че не е имало замърсяване и че извършителят все още не е бил в помещението. Причината за затварянето на казармите беше да можем да намерим извършителя тук, но въпреки интензивното претърсване, той не беше открит", каза подполковник Улрих Фонберт, говорител на Бундесвера.

Тестовете показаха необичайни стойности във водата на военната база, която играе роля в оказването на подкрепа на Украйна.

В същото време НАТО обяви, че е имало опит за нахлуване във вторник в база на алианса в западния германски град Гайленкирхен отново в провинция Северен Рейн Вестфалия, където се намират разузнавателни самолети AWACS. Не е установена връзка с инцидента в Кьолн, но военният министър Борис Писториус призова към бдителност. Германия – ключов съюзник на Украйна – е в повишена готовност за саботаж и атаки срещу критична инфраструктура в страната след нахлуването на Русия в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След пожара във Воден: КРС да поеме отговорност заради неработещата BG Alert
След пожара във Воден: КРС да поеме отговорност заради неработещата BG Alert
Томислав Стипич: Срещу Славия ще покажем, че сме различен отбор
Томислав Стипич: Срещу Славия ще покажем, че сме различен отбор