НОВИНИ

В битка за въздуха: До 2023-а общината подменя 15 000 печки в София

битка въздуха 2023 общината подменя 000 печки софия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:55, 16.06.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Председателят на общинската екокомисия Лорита Радева обяви, че Столичната община има ресурса за подмяната на 15 хиляди стари печки до края на 2023 година.

По думите й основен приоритет на работата й е подобряване качеството на въздуха в София.

"Анализите, които направихме, показват, че 55 хиляди домакинства в София се отопляват с твърди горива. 35% от замърсяването на въздуха – фините прахови частици, се дължат на този този вид отопляване. Затова с различни мерки администрацията на Столична община е ангажирана да предостави различни възможности на гражданите на София, за да се подобрява качеството на въздуха в града", посочи тя по време на представянето на проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи".

Радева пресметна, че общата стойност на проекта е над 44,3 милиона лева. От тях 37 661 лв. е европейско финансиране по Оперативна програма "Околна среда", а националното съфинансиране е в рамките на 6 641 лв.

Тя обяви, че от днес започват и срещи със столичани, в рамките, на които ще разясняват задачите, целите и условията на проекта.

"Настоящият проект ще се изпълнява в два етапа. От днешният ден в рамките на 55 срещи екипът на Столичната община ще бъде в срещи с гражданите. Първите две места, където ще проведем такива срещи са в районите "Овча купел" и "Сердика", каза още Радева.

От програмата могат да се възползват домакинствата, които се отопляват на дърва или въглища. В общината вече има специален телефонен номер, на който гражданите могат да задават своите въпроси, обособени са и 24 точки във всички районни администрации, където могат да се подават документи.

От 20 май до 20 август гражданите могат да кандидатстват по схемата, по която е допустимо и участието на юридически лица. На одобрените ще се предоставя ново екологично отопление на газ, пелети и електричество. Уредите ще са с двегодишна гаранция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще дойде ли Ноле в България? Отговорът от Григор Димитров
Ще дойде ли Ноле в България? Отговорът от Григор Димитров
Вносът на ток продължава да се увеличава
Вносът на ток продължава да се увеличава