НОВИНИ

Вижте какво се случи в европейските квалификации на 26 март (ОБЗОР)

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:59, 27.03.2023
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
вижте случи европейските квалификации март обзор
Слушай новината

През вчерашния ден бе даден старта на втория кръг от квалификациите за Евро 2024, като се изиграха общо осем срещи от групите C, Н и J.

Група C

В тази група отборът на Англия направи сериозна крачка към място на Евро 2024, след като надигра с 2:0 у дома тима на Украйна след попадения на Хари Кейн и Букайо Сака. По този начин "Трите лъва" вече могат да се похвалят с победи срещу най-опасните си съперници в битката за първите две места, а именно Украйна и Италия.

В същото време пък "Скуадра Адзура" се отърси след загубата от англичаните в Неапол на старта на квалификациите и вчера вечерта победи с 2:0 като гост състава на Малта в среща, която беше ръководена от българина Георги Кабаков. Точни за селекцията на Роберто Манчини бяха Матео Ретеги и Матео Песина.

В подреждането Англия е начело с 5 точки, следвана от Италия и Северна Македония с по 3, като западните ни съседи са с мач по-малко. На дъното засега остават Украйна и Малта без актив.

Група H

Отборът на Казахстан несъмнено поднесе най-голямата изненада във вчерашния ден, побеждавайки с 3:2 у дома фаворита в групата Дания. Впечатляващото при успеха на "ястребите" е, че те осъществиха пълен обрат през второто полувреме, след като през първото Расмус Хойланд бе осигурил на "Червения динамит" с двете си попадения. След почивката обаче Бахтийор Зайнутдинов от дузпа върна надеждите на домакините, а в рамките на три минути между 86-ата и 89-ата Асхат Тагиберген и Абат Аймбетов оформиха пълния обрат за казахстанците за истински шок на датчаните.

Словения стигна до очакван домакински успех с 2:0 срещу Сан Марино след попадения на Бенямин Шешко и автогол на Роберто Ди Майо, а в късния двубой Финландия спечели минимално гостуването си на Северна Ирландия с 1:0 след гол на Бенджамин Калман.

По този начин словенците оглавяват подреждането с 6 точки след първите два мача, а отборите на Дания, Казахстан, Финландия и Северна Ирландия са въвлечени в битка за 2-то място, като всички са с по 3 пункта. Сан Марино пък остава на последната позиция без спечелена точка

Група J

Фаворитът в групата Португалия записа втори пореден разгромен успех при новия си селекционер Роберто Мартинес, след като надигра с 6:0 като гост състава на Люксембург. На два пъти точен за "мореплавателите" беше Кристиано Роналдо, а по веднъж се разписаха още Жоао Феликс, Бернардо Силва, Отавио о Рафаел Леао.

Междувременно Словакия се отърси от лошия старт и нулевото равенство у дома срещу Люксембург и зарадва своите привърженици с домакински успех с 2:0 след попадения на Роберт Мак и Лукаш Хараслин.

В последния мач от групата Исландия разби със 7:0 като гост аутсайдера Лихтенщайн. С хеттрик за победата се отчете капитанът Арон Гунарсон, а другите точни за успеха бяха Давид Олафсон, Хакон Харалдсон, синът на бившия футболист на Челси и Барселона Ейдур Гудьонсен Андри и Микаел Елертсон.

В класирането Португалия е лидер с 6 точки, следвана от Словакия с 4. Босна и Херцеговина и Исландия са въвлечени в битка за 3-то място с по 3 пункта, а на дъното Люксембург са предпоследни с 1 точка, докато Лихтенщайн са твърдо на 6-а позиция без актив.

Ето и всички резултати в европейските квалификации от 26 март:

Група С

Англия - Украйна 2:0

Малта - Италия 0:2

Група Н

Казахстан - Дания 3:2

Словения - Сан Марино 2:0

Северна Ирландия - Финландия 0:1

Група J

Люксембург - Португалия 0:6

Словакия - Босна и Херцеговина 2:0

Лихтенщайн - Исландия 0:7

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овцевъди: Между 25 лв. и 29 лв. за килограм ще е агнешкото за Великден
Овцевъди: Между 25 лв. и 29 лв. за килограм ще е агнешкото за Великден
Отпаднаха последните гранични проверки в Хърватия след присъединяването към Шенген
Отпаднаха последните гранични проверки в Хърватия след присъединяването към Шенген