НОВИНИ

Задължителен PCR тест за чужденци на влизане в Сърбия

задължителен pcr тест чужденци влизане сърбия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:40, 14.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Кризисният щаб борба с инфекциозните болести на Сърбия предложи въвеждането на задължителен PCR тест за влизане на чужди граждани в страната от 20 декември.

Според последните данни на сръбското министерство на здравеопазването, от началото на пандемията са се разболели 271 364 граждани. Общият брой на починалите от пандемията е 2380 души. Властите са особено загрижени от броя на хоспитализираните - 8842 души, 334 от които са на апарати за механична вентилация.

Очакваше се на срещата в понеделник да се вземе решение относно изискването за PCR тест или мерки за изолация за влизащите в страната от чужбина, както и въвеждането на комендантски час.

"Всички чуждестранни граждани ще се нуждаят от PCR тест, не по-стар от 48 часа, за да влязат в Сърбия от 20 декември, най-вероятно до 10 януари", заяви министърът на труда и социалната защита Дария Кишич-Тепавчевич на брифинг.

Сръбските граждани ще могат да влязат без тест, но при самоизолация или тествани при пристигане. Решението трябва да бъде одобрено от кабинета.

В Сърбия на 4 декември влязоха в сила предишни мерки за борба с коронавируса. Според решението на сръбското правителство от 17.00 ч. в петък до 5.00 ч. в понеделник салони за красота и фризьорски салони, фитнес центрове и фитнес зали, спа центрове и басейни са затворени в цялата страна. Изключение правят точките за предоставяне на услуги – поправки на дрехи, обувки и екипировка, където не се изисква присъствието на клиенти, те работят и в събота.

Културните институции - театри, кина, музеи и галерии - са отворени всеки ден до 17 часа, включително през почивните дни. Аптеките, бензиностанциите и службите за доставка на храна могат да работят денонощно. Хранителните магазини са отворени до 21.00 ч. Пазарите продължават да работят в делничните дни, както обикновено, в почивните дни - от 6.00 до 15.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлияна Янева ще се бори за Световното злато по борба
Юлияна Янева ще се бори за Световното злато по борба
47 мобилни екипа за ваксинация ще работят в цялата страна
47 мобилни екипа за ваксинация ще работят в цялата страна