Заведенията предлагат да се запази ставката от 9% ДДС

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:36, 25.11.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
заведенията предлагат запази ставката ддс
Слушай новината

Българската асоциация на заведенията и Съюзът на заведенията в България предлагат спешни краткосрочни мерки, които ще помогнат на бранша да оцелее.

За утре (26 ноември) са насрочени разговорите за сектор туризъм. В тази връзка БАЗ и СЗБ са изпратили писма до четирите парламентарно представени сили, преговарящи за съставянето на кабинет с конкретни предложения за спешни краткосрочни мерки, които ще помогнат на бранша да оцелее.

В становището им се казва, че туризмът и в частност хотелиерството и ресторантьорството, пострадаха най-тежко от кризата с COVID-19, а това довело до множество фалити, затруднение за сектора, загуба на работна ръка.

Затова техните предложения са следните:

"На първо място е изключително важно ставката от 9% ДДС да бъде запазена. През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа."

За мярката 60/40 от бранша са категорични, че сега не е работеща.

"На мнение сме, че мярката 60/40 трябва да се върне към стария й вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит. Особено в ситуация, при която цените на всичко в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на „зеления сертификат“, когато оборотите спадат с около 80%."

Според бранша, обявените вече кредити трябва да се заменят от грантове, а ако има
кредити за хотелиерство и ресторантьорство, те задължително трябва да минат през
Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерство на икономиката, тъй
като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков
поради непрестанните ограничения, които му се налагат.

"Смятаме, че бързите тестове за COVID-19 трябва да са безплатни. Съществува европейска програма, която поема и теста, и тестуването. Това не натоварва бюджета."

От заведенията искат и спешна помощ за малкия и среден бизнес по отношение цената на тока.

"Оцеляването при нарастващи непрекъснато енергийни разходи и намаляващи приходи е невъзможно. Доказват го и множеството фалити, които вече са факт в сектора."


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В САЩ честват Деня на благодарността
В САЩ честват Деня на благодарността
Лазаров е 1/4-финалист на "Чалънджър" в Бахрейн
Лазаров е 1/4-финалист на "Чалънджър" в Бахрейн