НОВИНИ

Мартин Димитров: Ние ще подкрепим правителството, но липсва споразумение за общи действия

Съпредседателят на „Синята коалиция" Мартин Димитров заяви пред „Панорама", че кризата ще бъде особено драстична есента и зимата, затова са необходими спешни мерки и стабилно правителство. „Едно правителство на малцинството ще бъде в деликатна ситуация да решава тежки проблеми. Ние не настояваме за министерски постове, а искаме да работим заедно по управленската програма. Претендираме, че имаме доста качествени хора, които могат да помогнат да бъдат избегнати най-големите рискове", каза още Мартин Димитров.

мартин димитров подкрепим правителството липсва споразумение общи действия
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:56, 17.07.2009
Чете се за: 07:23 мин.
У нас

Съпредседателят на „Синята коалиция" Мартин Димитров заяви пред „Панорама", че кризата ще бъде особено драстична есента и зимата, затова са необходими спешни мерки и стабилно правителство. „Едно правителство на малцинството ще бъде в деликатна ситуация да решава тежки проблеми. Ние не настояваме за министерски постове, а искаме да работим заедно по управленската програма. Претендираме, че имаме доста качествени хора, които могат да помогнат да бъдат избегнати най-големите рискове", каза още Мартин Димитров.

В потвърждение на думите си Мартин Димитров изтъкна, че днес са публикували специална декларация, в която се казва, че „Синята коалиция" ще подкрепи правителството. „Това, което обаче липсва, е споразумение за общи действия. Идват трудни времена и на нас ни се искаше още от сега заедно да работим по управленската програма", каза още съпредседателят на „Синята коалиция".

Пълен текст на интервюто!

Водещ: Благодаря ви. Сега ще се върнем към актуалната тема, преговорите за бъдещото правителство. Първо, наблюденията на Надежда Василева. После коментар от Мартин Димитров... /излъчва се репортаж/

Водещ: Да, ама май златният ключ ви се изплъзва, г-н Димитров. Мартин Димитров питам аз, председател на СДС.

М. Димитров: Помните ли, в цялата изборна кампания вие, медиите, казвахте ама на вас и на ГЕРБ няма да им стигнат гласовете? Аз казвах не е така. Вие повтаряхте, вижте тука сега, г-н Димитров, една социология, вижте втора, не става. Видяхте, че става, че гласовете стигат. Сега въпросът е друг. Днеска публикувахме специална декларация, аз ви я нося, за да я видите. Не знам дали ще се види на вашите камери.

Водещ: Вижда се, вижда се.

М. Димитров: Но в тази декларация се казва категорично следното нещо. "Синята коалиция" ще подкрепи правителство на ГЕРБ и ще гласува за неговия персонален състав. Така че въпросът как ще мине това правителство през парламента вече не стои на дневен ред. Това, което обаче липсва и за което има смисъл да се говори оттук нататък, е споразумение за общи действия, защото идват много трудни времена. Знаете, аз съм икономист, често ми задавате такива въпроси, есента и зимата ще бъдат много тежки. И на нас ни се искаше отсега заедно да работим по управленската програма и да има яснота по мерките, по отговорниците и по начина на предприемане на трудни решения. Иначе едно правителство на малцинството, на мен ми се струва и на нас ни се струва, ще бъде в доста деликатна ситуация през цялото време, да решава тежки задачи. Да, то ще бъде подкрепено, ще получи нашите гласове.

Водещ: Е защо да бъде в деликатна ситуация, като три партии са готови да го подкрепят?

М. Димитров: Знаете ли, г-н Василев, тук не става въпрос за математика, не става въпрос за събиране, става въпрос за резултати. Как да си гарантираме и това днеска обсъждахме ръководството на "Синята коалиция", как да гарантираме, че есента, че зимата ще успеем да помогнем да не фалират фирми, много хора да не останат без работа, да не ни показвате Полски Тръмбеш. Този репортаж като го гледах ме заболя сърцето наистина. Да не ни показвате други български такива градове, защото гласуването е само част от политиката. По-важната част са резултатите.

Водещ: Ама вие мислите, че като тръгнат да фалират фирми и вие например ще си оттеглите подкрепата или РЗС, или...

М. Димитров: Не, аз мисля нещо друго и ще ви го кажа директно, няма друго да мисля и директно ще ви го кажа. Ако няма силна управленска програма, обвързана с конкретни мерки, по дни, по седмици и по месеци, актуализация на бюджета, антикризисни мерки, могат да бъдат предотвратени тези фалити, може много да се направи. Има страшно много възможности да се помогне на хората. Това е нашата цел, те не трябва да бъдат изпуснати.

Водещ: Кажете честно, искате ли министерски постове?

М. Димитров: Не на всяка цена, нямаме такова изискване.

Водещ: Ама нямате против.

М. Димитров: Това, което най-много ни вълнува нас, е да работим заедно по управленската програма, за да бъде тя...

Водещ: Но няма, в смисъл, но искате и министерски постове?

М. Димитров: Вижте, имаме експерти. Няма смисъл да ги крием под масата.

Водещ: Вие не ги криете, той Борисов си ги търси и те си казват да.

М. Димитров: Не е задължително, т. е. въпросът е следният.

Водещ: Поне май двама са казали досега да.

М. Димитров: Изслушайте ме сега, г-н Василев. Въпросът е настояваме ли за министерски постове? Отговорът е не. Това, за което настояваме, е за обща управленска програма, за общи действия оттук нататък и наши експерти, дори да не са министри, но да участват и да знаем какво се случва, защото ние претендираме в "Синята коалиция", че имаме доста качествени хора, които ще помогнат в тази тежка ситуация нещата да се случват в България и да бъдат избегнати най-големите рискове, които в момента висят със страшна сила, както е казал поетът.

Водещ: Те всички претендират, че имат експерти. Аз не съм видял партия, която казва нямаме експерти. Въпросът е, че...

М. Димитров: Знаете ли каква е разликата между нас и всички? Значи, основна разлика, г-н Василев, е, че ние сме вадили България два пъти от подобна криза, даже от по-тежка.

Водещ: Е, вие сте били по-малък тогава.

М. Димитров: Няма значение, но тези експерти, за които говоря, са при нас, голяма част от тях. Кой може да се похвали с такива успехи в България?

Водещ: Да де, ама те казват "да" на ГЕРБ, без да се съветват с вас и не се чувстват обвързани.

М. Димитров: И това не е съвсем така.

Водещ: И, добре, да видим. Добре, не е ли твърде... май, май ви си искаше обаче да бъдете привилегированият и единственият партньор на ГЕРБ. Май тази, как да кажа, тактическа подкрепа, която ГЕРБ си осигурява поне на три места, ви дразни. Няма ли да признаете това?

М. Димитров: Нашето притеснение може да бъде и е само едно, и то е, че от 1 септември трябва да започнат конкретните действия, трябва да започне актуализацията на бюджета, много тежка и трудна процедура, която ще засяга и образованието, която ще засяга всички обществени сфери. Искаме това да бъде успешно. Нашият огромен интерес е това управление да бъде успешно и то да успее да се справи с кризата, това е нашият интерес. И знаете ли, г-н Василев, успешността на едно управление не се гарантира само от парламентарната подкрепа, а от работата на цялото правителство и конкретните министри. И това, което ние настояваме, е, че все още не сме започнали да работим по управленска програма. Бихме желали да участваме в нея.

Водещ: Добре, а вие мислите ли, че една такава сложна позиция, хем подкрепяте, хем не подписвате, но искате да подпишете нещо друго, нали правилно я тълкувам, ще бъде разбрана от седесарите?

М. Димитров: Ето, затова ви донесох документа, защото с документи се работи най-добре, втори път го показвам на камерата. Ние ще подкрепим съставянето на това правителство. Но знаете ли какво искат седесарите?

Водещ: Това е ясно, не само вие.

М. Димитров: Седесарите искат следното нещо. Те ми го казват и като ме спрат на улицата, искат успешно правителство. Не искат атрактивни предавания в "Панорама". Това ги задоволява за петък вечер, но събота сутрин искат да имат вече на масата храна. Това искат хората, да живеят малко по-добре, да живеят добре, това е основният въпрос. И хората, седесарите, за които вие питате, задават следния въпрос. Имаме хубава програма на СДС, на "Синята коалиция", ще се изпълнява ли тая програма, ще успеете ли с ГЕРБ да договорите тази програма да се случи? Това искат от нас хората.

Водещ: Да де, ама вие им обещахте преди изборите и в изборната нощ, че те ще бъдат по-специални сред партньорите. И, както виждаме, не са по-специални от партньорите на ГЕРБ. Могат ли да попитат, г-н Димитров, защо ни обещахте нещо, пък ей го, няма го?

М. Димитров: Как го измислихте този въпрос, само това искам да ви попитам? Но, както и да е... много хубав въпрос, но както и да е...

Водещ: Спонтанно, спонтанно ми хрумна, спонтанно ми хрумна. Аз за златно ключе не съм говорил в нощта на изборите, вие го казахте.

М. Димитров: Това, което беше радостно в нощта на изборите, и тази нощ, и тази вечер по същия начин, е, че партиите от ЕНП за първи път от 8 години в България имат мнозинство в българския парламент. Това в момента може да е недооценявано, но в следващите 4 години ще бъде наистина важно, ще бъде наистина златен ключ.

Водещ: Добре, ако стане някакъв голям проблем, вие ще бъдете ли тази партия и, да речем, мнозинството виси на вас, ще използвате ли такъв един момент, за да се върнете към този разговор, който водим в момента?

М. Димитров: Днеска имахме много интересна дискусия в сградата на НС, бяхме поканили нашата парламентарна група, ръководствата на СДС и ДСБ. Хората казаха едно и също нещо. Всички сме готови да носим отговорност в този тежък момент. Въпросът е да сме сигурни и да сме убедени в това, което се случва, да има последователност от действия, зад които да застанем и ние, и ГЕРБ. Това е нашето желание. Не се плашим от тази отговорност в никакъв случай. Напротив, готови сме за нея. Но за да се случат нещата в тази толкова тежка ситуация, е необходимо отсега да стане ясно много детайлно, казвам ви го за трети път, какво ще се прави от 1 септември нататък. Даже аз ще стигна по-нататък. Смятам, че още август трябва да започне да се работи по новия бюджет, защото, като кажем актуализация на бюджета, хората питат какво е това, по новия бюджет за 2009 г. на практика.

Водещ: Добре, а вашите опоненти вътре в СДС не крият, че искат да ви сменят, и не трябва да бъдем изобретателни, за да кажем, че те ще се възползват от тези преговори около СДС, за да го направят, да се възползват от факта, че СДС не влезе във властта. Ще се биете ли за поста си?

М. Димитров: Когато ме избраха мене, г-н Василев, имах 7 опонента и спечелих. Така че конкуренцията е хубаво нещо, трябва да има конкуренция, тя винаги ражда качество. Винаги трябва да има състезание, това е нещо хубаво. А колкото до влизане или невлизане във властта, ние сме част от мнозинството в парламента, което ще взима важни решения.

Водещ: Да де, ама хората не се хранят само със... партиен актив не се храни само с това, с големия престиж, че е написал една програма и е участвал в написването. Партийният актив иска собствена реализация и това е съвсем човешко.

М. Димитров: Първо, ние не сме такава партия, това е много важен принцип. И на второ място, при нас наистина има много качествени експерти, ако това ви е въпросът. И аз съм убеден, че те постепенно ще бъдат все повече ползвани, в това съм абсолютно сигурен, тъй като това ще гарантира и успеха на...

Водещ: Искате ли санкция от партийното ръководство за тяхното участие...

М. Димитров: Логично е да има санкция, логично е да има санкция на партийните ръководства, защото иначе няма да има система. Трябва да има някаква система, г-н Василев. Ако няма саркозивна система...

Водещ: Саркози мислите ли, че е питал соцалистическата партия дали да вземе Бернар Кушнер в своето правителство.

М. Димитров: Говорим за различни светове и сравнението не е много удачно. Аз ще ви дам, ако искате сравнение, ще ви дам по-добро.

Водещ: Добре.

М. Димитров: 2001 г. Симеон Сакскобургготски имаше 120 депутата, а тогава нямаше икономическа криза. Тогава пак имаше големи български анализатори, които му казваха следното нещо, не прави коалиция със СДС и ОДС, защото ония хора, така, едни брадви пак показваха, или други сценки, и затова той направи с ДПС, тоя съвет, тоя акъл му дадоха тогава, посъветваха го анализаторите. Той каква цена плати? Създаде ДПС създаде едно чудовище, което впоследствие създаде много проблеми и обърка работата, накратко. Като тогава 2001 г. имаше същата дилема, той имаше 120 депутати и му казваха, ама за какво да правиш сега със СДС коалиция, като нещата са ти подредени. И той не направи, направи с ДПС и вижте резултатите. Днеска тази партия даже не е в българския парламент.

Водещ: Искате ли нещо да допълните, г-жо Фандъкова към това, което...

Й. Фандъкова: Аз слушам внимателно г-н Димитров и наистина съм обнадеждена. Не виждам проблем, хората искат ясна отговорност. ГЕРБ е готов да носи носи тази отговорност. Ние се обръщаме за парламентарна подкрепа и, доколкото чух г-н Димитров, той говори за програма. ГЕРБ има своята програма и аз съм сигурна, че ако вие я познавате добре, няма да има проблем да работим заедно, защото вие казвате актуализация на бюджета и новия бюджет. Това е част от програмата, а да не говорим за програмата, антикризисната програма, изготвена от наистина сериозни специалисти - и финансисти, и икономисти. Така че наистина вярвам, че ще успеем да постигнем такова партньорство.

Водещ: Нямате какво да допълните.

М. Димитров: Само ще кажа, че сме много добронамерени. Но важното е, това, което е много важно за нас.

Водещ: Консенсус, голям консенсус цари.

М. Димитров: Даже вас малко ви разочаровахме с този консенсус, ама няма как сега, понякога има изненади в ефир, както се казва.

Водещ: Чакайте тогава, г-н Миков тогава.

М. Димитров: Само да допълня едно нещо, преди г-н Миков. Г-жо Фандъкова, за нас е важно още септември месец да покажем резултати пред хората. Затова, чел съм, разбира се, вашата програма, но съм писал нашата и смятам, че в нашата програма има много качествени елементи, които, надявам се, да ви убедим и вас да станат част от управлението на България, защото септември искаме да покажем резултати на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Трамвай дерайлира и причини катастрофа в "Княжево"
Трамвай дерайлира и причини катастрофа в "Княжево"
21:18, 04.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
21:05, 04.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им
20:53, 04.09.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Предложение: Банките да не начисляват такси за сметките
Предложение: Банките да не начисляват такси за сметките
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Купуваме 20 нови влака, идват до две години, обеща правителството
Купуваме 20 нови влака, идват до две години, обеща правителството
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България
3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България
20:18, 04.09.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Транспортните фирми в Гърция и Турция търсят начини да заобикалят България
Транспортните фирми в Гърция и Турция търсят начини да заобикалят България
20:07, 04.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
18-годишен шофьор без книжка помете 4 паркирани коли в Асеновград
18-годишен шофьор без книжка помете 4 паркирани коли в Асеновград
19:13, 04.09.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите
Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите
18:50, 04.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
"Да, България" ще настояват за сваляне на имунитета на Пеевски
"Да, България" ще настояват за сваляне на имунитета на Пеевски
18:39, 04.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Кочериново остава на воден режим въпреки уверенията на премиера
Кочериново остава на воден режим въпреки уверенията на премиера
18:30, 04.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
"Ще се изселваме": Не стихва недоволството за изсечените дървета на "Опълченска"
"Ще се изселваме": Не стихва недоволството за изсечените дървета на "Опълченска"
17:37, 04.09.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Топ 24
Най-четени
Арт щрихи с Галя Крайчовска
Арт щрихи с Галя Крайчовска
Йорданка Фандъкова: ГЕРБ спечели доверието и има намерение да изпълни предизборните си обещания
Йорданка Фандъкова: ГЕРБ спечели доверието и има намерение да изпълни предизборните си обещания