НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: ГЕРБ спечели доверието и има намерение да изпълни предизборните си обещания

В отговор на въпроса не е ли риск по време на криза ПП ГЕРБ да управлява сама, Йорданка Фандъкова заяви за „Панорама": "По време на цялата кампания ГЕРБ заявяваше ясно своята позиция, че може и иска да поеме отговорността за управлението на страната. Това спечели доверието на хората, които избраха и гласуваха за ГЕРБ. Ние сме длъжни да отговорим на това тяхно искане. Ние сме с ясното намерение да изпълним предизборните си обещания. Хората искат работа, сигурност, перспектива", изтъкна Йорданка Фандъкова, спрягана за министър на образованието.

йорданка фандъкова герб спечели доверието намерение изпълни предизборните обещания
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 17.07.2009
Чете се за: 07:12 мин.
У нас

В отговор на въпроса не е ли риск по време на криза ПП ГЕРБ да управлява сама, Йорданка Фандъкова заяви за „Панорама": "По време на цялата кампания ГЕРБ заявяваше ясно своята позиция, че може и иска да поеме отговорността за управлението на страната. Това спечели доверието на хората, които избраха и гласуваха за ГЕРБ. Ние сме длъжни да отговорим на това тяхно искане. Ние сме с ясното намерение да изпълним предизборните си обещания. Хората искат работа, сигурност, перспектива", изтъкна Йорданка Фандъкова, спрягана за министър на образованието.

"Аз лично познавам повечето лица на ГЕРБ. За мен гаранцията е в миналото на тези хора. Те не са много познати в публичното пространство, но повечето от тях са хора, доказали се в своята професия", обясни тя.

"В момента е важно да се гарантира спокойствието на образователната система. За в бъдеще е важно постепенното увеличаване на средствата за образование и аз съм сигурна, че ще направим това", каза още Йорданка Фандъкова.

Пълен текст на интервюто!

Водещ Бойко Василев: Добър вечер. Това е "Панорама". Йорданка Фандъкова от ГЕРБ за бъдещото управление. Михаил Миков за драмите в БСП. Председателят на СДС Мартин Димитров, "Синята коалиция" между надеждите и реалности. Преди да започнем, обаче едно събитие от деня. Питам Михаил Миков, който е вътрешен министър в оставка, за разкритото отвличане. Какво още може да бъде казано, г-н Миков, по въпроса дали заловените извършители имат нещо общо с останалите отвличания или просто този занаят е станал популярен напоследък и всякакви хора участват?

Михаил Миков: Рано е за такава констатация. Във всеки случай може да се каже една голяма благодарност към служителите на МВР, към криминална полиция, към Дирекцията борба с организираната и тежката престъпност, с ефикасна реализация, и смятам, че полицията има нужда от такива успешни реализации, за да вярва обществото повече в нея.

Водещ: От МВР ли излезе спекулацията, че отвлеченият е роднина на Вилхелм Краус, което той отрече категорично?

М. Миков: Нямам представа. Разбрах, че се отрича този факт. Всъщност МВР не се занимава с проучване на роднински отношения. Може би става въпрос за някакво съвпадение на имена, това е, което разбрах.

Водещ: Не, става въпрос за съвсем друг човек, който се казва Александър Краузе при това положение. Но доколкото разбрах от прокуратурата това е информация на пресцентъра на МВР, че е имало роднинска връзка.

М. Миков: Възможно е, не контролирам всички информации на пресцентъра.

Водещ: Особено, когато сте в оставка.

М. Миков: И в тези случаи, пък и преди.

Водещ: Може би втора или трета "Панорама" започваме с отвличанията и с вас, г-н Миков, нещо...

М. Миков: Е, има, последните десетина дни има още един случай в Бургас, който е успешна реализация на криминалната полиция.

Водещ: За съжаление трагичен изход за отвлечения, изглежда.

М. Миков: Да, но това е работа, зад която стоят стотици хора в продължение на повече от година.

Водещ: Добре, толкова за отвличанията. Все пак трябва да бъдем предпазливи, води се следствие, нали така? Няма какво повече да се каже.

М. Миков: Да, и ще продължат разплитанията, разкриванията. Става въпрос за криминално проявени лица. Може би ще излезе още нещо.

Водещ: Какво?

М. Миков: Нямам представа. Когато става въпрос за хора, които вършат престъпления по занаят, винаги има едно такова очакване и усилия в полицията да се види...

Водещ: А, в такъв смисъл го казвате.

М. Миков: Да, в този смисъл.

Водещ: А не, че знаете нещо, което ние не знаем?

М. Миков: Не, не, а и далеч съм от мисълта да се интересувам в детайли, защото много често трупането на такова познание може да се превърне в тъга.

Водещ: Носи печал, да. Добре. Вървим сега по реда на предаването... /излъчва се репортаж от Полски Тръмбеш - бел. ред./ Не знам дали забелязахте, но поне трима от героите на този репортаж се разплакаха пред микрофоните, поне трима. Как мислите, дами и господа, ясно ли е какво искат хората в момента? Г-н Димитров.

Мартин Димитров: Много хора в България живеят зле, а кризата ще бъде особено драстична есента и зимата. Това е нещо, за което предупреждаваме от доста време насам, така че са необходими спешни мерки и стабилно правителство. Затова и сегашните дни, когато се изгражда новият кабинет, са толкова важни, тъй като наистина хиляди хора не живеят добре в България.

Водещ: Г-н Миков.

М. Миков: Голямата част от участниците в този репортаж искат стабилност и доходи, нещо, което се опитахме да направим през четирите години и явно недостатъчно. Успяхме да увеличим пенсиите с 90 процента, но това е недостатъчно за тези хора, защото има едно изоставане в доходите през годините, натрупано, и много се надявам и пожелавам на новите управляващи да направят повече за тези хора, които видяхме във вашия репортаж, да разкрият повече работни места, отколкото успяхме през тези години, да осигурят по-високи доходи, както като ръст на работните заплати, така и като пенсии.

Водещ: Г-жо Фандъкова.

Йорданка Фандъкова: За съжаление мен този репортаж не ме изненада. Аз през последните две години пътувам доста из страната, и не само в Полски Тръмбеш, много са местата, където такава картина може да се види. Хората искат нормални неща и това всички го знаем, те искат, видя се и в репортажа, искат работа, искат сигурност, искат перспектива. Ситуацията е твърде тежка, за да говорим за оправяне в кратък срок от време, но перспективата е важна и аз мисля, че инвестицията в децата, в развитието на децата и във връщането, чухме, един от участниците в репортажа казваше, много хора заминаха навън. Хората искат да имат близките до себе си. Това са нормалните неща. Те именно могат да се погрижат за своите близки.

Водещ: Тъкмо оттам започваме разговора с вас. Депутат от ГЕРБ сте вие и предложена за бъдещ, за министър на образованието. Но, ето, вие искате да управлявате сами. Насред кризата и това, което виждаме, не е ли опасен риск това, г-жо Фандъкова?

Й. Фандъкова: Вижте, по време на цялата кампания, която на практика продължи няколко месеца, ГЕРБ заявяваше ясно своята позиция и изпращаше ясните послания, че може и иска да поеме отговорността за управлението на страната. Това спечели доверието на хората, на хората, които избраха ГЕРБ, които гласуваха за ГЕРБ. Нека да припомня, че това са над 1 милион и 600 хиляди души, и ние сме длъжни да отговорим на това тяхно изискване, защото хората като че ли свикнаха в България през всичките тези години партиите да не изпълняват предизборните си обещания. Ние сме с ясното намерение да изпълним предизборните си обещания и разчитаме, разбира се, на парламентарната подкрепа на партиите, които са наши партньори не само в България, а и в ЕНП, в останалите партии, които са заявили своите желание да партнират, защото важно е нещата да се случват на място, в Полски Тръмбеш, в другите населени места, в София. Политиката се прави за хората на място, тя не е нещо имагинерно.

Водещ: Добре, обаче, ето, това са гаранции, това са обещания. Ще признаете ли, че с повечето от депутатите на ГЕРБ се запознахте едва във вторник?

Й. Фандъкова: Аз лично познавах повечето от хората, наистина работя твърде отдавна, от две години и половина с много голяма част от тези хора, и за мен гаранцията е в миналото на тези хора. Вярно, те не са достатъчно познати и повечето от тях изобщо не са познати в публичното пространство, не са медийно познати, но повечето от тези хора са много добре познати в своята среда, в своята гилдия. Повечето от тях са хора, доказали се в своята професия, и аз смятам, че това е гаранцията, както и управленската програма, която е позната на повечето хора. Тя е доста добре комуникирана не само през последните месеци, секторните ни програми са популяризирани и са не само обсъждани, но и много от предложенията, които бяха направени по време на срещите ни в цялата страна, бяха приети. Тоест това е една програма реална, с конкретните мерки, които да могат да развият различните сектори в България.

Водещ: Имате предвид програмата, предизборната програма.

Й. Фандъкова: Имам предвид управленската предизборна програма, която е ясна, която е с ясно изразени приоритети. Аз смятам, че всички, които желаят да подкрепят тези приоритети, а те са именно насочени към развитието на страната. Говорим за борба с корупцията и престъпността. Говорим за връщане на доверието на Европа, нещо изключително важно в условията на криза, защото средствата, които могат да бъдат получени благодарение на солидарността на Европа и на членството на България в ЕС, са тези средства, които могат да помогнат на България в по-кратък период от време.

Водещ: Сега ние ще говорим малко по-нататък за преговорите с Мартин Димитров. Аз искам няколко въпроса да ви задам за вашия сектор, за образованието, защото това е важно. Разбира се, ако вие имате някакво допълнение, ще го кажете своевременно, макар и да не участвате в преговорите пряко. Образованието ще бъде ли приоритет на новата власт?

Й. Фандъкова: За съжаление през последните 20 години образованието във всяка една, ако отворите партийна или управленска програма, е записано като приоритет. За нас образованието е основополагащо. То не е само за нас, това е истинската философия на развитие, на която и да е страна. България чрез инвестицията си в хората може да увеличи и производителност на труда, знаете, това е становището и на Световна банка, и на всички страни. Знаете също така, че в условията на криза страните инвестират, страните, които разчитат на развитието, инвестират именно в образованието. Дори и германският канцлер Ангела Меркел, с която днес беше проведена среща, и г-н Борисов, и г-н Цветанов се срещнаха с нея, тя подкрепи бъдещото правителство, оглавявано от г-н Борисов, програма, която е с инвестиция 500 милиона евро в условията на криза. Така че...

Водещ: А вие ще дадете ли 5 процента от бюджета при това положение?

Й. Фандъкова: Аз мисля, че не 5-те процента са важни. В момента е важно да се гарантира спокойствието на образователната система. В условията на криза, особено през 2009 г., до края на годината, ние гарантирахме още преди изборите и това е нещо, което ще изпълним категорично, че и училищата, и университетите, ще могат да разполагат с предвидените първоначално 90 процента от средства. Знаете, че много голяма част от тях бяха намалявани в процеса на развитие на кризата. А също така има и доста спрени програми в сферата на образованието. Така че нека на първо място да гарантираме това, а със сигурност, след като се направят конкретните анализи на състоянието на бюджета и актуализацията, за бъдеще, дай боже, първата задача е излизането от кризата, но е важно постепенното увеличаване на средствата за образование и аз съм убедена, че ще направим това.

Водещ: От нула ли започвате в министерството?

Й. Фандъкова: Ами, не, не бих казала от нула. Образователната система е много сложна. Знаете, тя, така, гарантира развитието на децата от детската градина през средно образование, висше образование. Доста неща...

Водещ: Не, става въпрос ще признаете ли заслугите на тези преди вас?

Й. Фандъкова: Безспорно. Образователната система има нужда от приемственост. Тя е консервативна и в добрия смисъл на думата. Има нужда даже от леко успокояване средното образование, защото бяха направени множество реформи, които не са свързани помежду си. Това не води до постигане на качествено образование. Така че нашата цел е да постигнем съгласуваност на различните реформи. Разбира се, ние предвиждаме и различни мерки, които трябва да подобрят качеството на образование. Знаете, че и последните изследвания и проучвания говорят за ниско качество.

Водещ: Доста мрачни, да.

Й. Фандъкова: За сметка на това обаче в сферата на висшето образование има нужда от сериозни реформи. Ние имаме готовността и, така, волята да ги направим в кратък период от време, защото много от тях са подготвени, но не е имало политическата воля това да се случи и в това отношение ние ще разчитаме на консенсус, защото образованието има нужда от консенсус.

Водещ: Добре, вие сте били учител и директор. Има ли нещо, което винаги сте искали да промените, и сега ще почнете с него, едно най-важно нещо?

Й. Фандъкова: Има много неща, с които ще започнем. Но това, което трябва да се промени и, така, аз и всички мои колеги ще работим за това, това е издигането на самочувствието на българския учител. Трябва да стане ясно, че учителите са тези, които правят образованието. Образованието има нужда от промяна на програмите, ревизия, промяна, олекотяване, практическа насоченост, но хората, които го правят, това е факторът, основният фактор в образованието.

Водещ: Да, защото те започнаха, предишното управление започна със стачка там.

Й. Фандъкова: Ами, да, по средата на управлението се случи тази стачка и тя доведе до някои от започнатите реформи, между другото в добра посока и ние тях ще продължим със сигурност. Но първото нещо, което е на вниманието ни, това е грижата, инвестицията в човешкия ресурс. Ние говорим за важността от инвестиция в човешкия ресурс, но образованието също се прави от хора. Това означава инвестиция в квалификация, в кариерно развитие. Човек има самочувствието, когато е подготвен, когато е компетентен, когато учениците виждат това и тогава вече той има и авторитета пред тях. Така че със сигурност издигането на самочувствието на учителите за мен като учител, като директор, е задача номер едно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Ген. Мутафчийски да бъде награден с военен орден, предлага правителството
Ген. Мутафчийски да бъде награден с военен орден, предлага правителството
22:57, 04.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Освободен е директорът на полицията в Бургас
Освободен е директорът на полицията в Бургас
22:41, 04.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Изпращаме Иван Гарелов на 7 септември
Изпращаме Иван Гарелов на 7 септември
22:06, 04.09.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Президентът удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Армения
Президентът удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Армения
21:50, 04.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Задължиха директора на митниците да изготви план за облекчаване на трафика по границите
Задължиха директора на митниците да изготви план за облекчаване на трафика по границите
21:37, 04.09.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Трамвай дерайлира и причини катастрофа в "Княжево"
Трамвай дерайлира и причини катастрофа в "Княжево"
21:18, 04.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
21:05, 04.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им
20:53, 04.09.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Предложение: Банките да не начисляват такси за сметките
Предложение: Банките да не начисляват такси за сметките
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Купуваме 20 нови влака, идват до две години, обеща правителството
Купуваме 20 нови влака, идват до две години, обеща правителството
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България
3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България
20:18, 04.09.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Транспортните фирми в Гърция и Турция търсят начини да заобикалят България
Транспортните фирми в Гърция и Турция търсят начини да заобикалят България
20:07, 04.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров: Ние ще подкрепим правителството, но липсва споразумение за общи действия
Мартин Димитров: Ние ще подкрепим правителството, но липсва споразумение за общи действия
Михаил Миков: Желая на управляващите да постигнат толкова, колкото и ние
Михаил Миков: Желая на управляващите да постигнат толкова, колкото и ние