НОВИНИ

Цветан Цветанов: Полицаите, осъдени по делото "Чората", са изпълнявали служебните си задължения

Полицаи и граждани в Благоевград излязоха на мълчалив протест срещу произнесените ефективни присъди на петимата бивши полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров - Чората. С роднините и колегите на осъдените се срещна вътрешният министър Цветан Цветанов.

цветан цветанов полицаите осъдени делото чората изпълнявали служебните задължения
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 11.08.2009
Чете се за: 07:03 мин.
У нас

Полицаи и граждани в Благоевград излязоха на мълчалив протест срещу произнесените ефективни присъди на петимата бивши полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров - Чората. С роднините и колегите на осъдените се срещна вътрешният министър Цветан Цветанов. Министър Цветанов каза, че не иска да коментира съдебно решение, но смята, че полицаите са изпълнявали служебните си задължения. Той прогнозира, че окончателните присъди на петимата няма да бъдат в сегашния си вид. Полицаите казаха, че твърдо стоят зад колегите си, а роднините поискаха прозрачност за делото.

Надя Обретенова: С коментарите сега продължаваме в студиото. Тук е вътрешният министър Цветан Цветанов. Добър вечер, господин Цветанов. Вие тази вечер се срещнахте с петимата осъдени полицаи. Какво си казахте с тях, какво поискаха от Вас те?

Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Не само с полицаите, които са потърпевши в това дело, но и със синдикатите на полицията, с директора на регионалната дирекция. Разговорите бяха в посока, че все пак трябва да бъдем толерантни към българския съд и аз не бих искал да коментирам какво е съдебното решение, но самият факт, че полицаите са основно обвинени в умишлено убийство за мене просто е недопустимо. Защото те са изпълнявали служебните си задължения, те са изпълнявали разпореждания, имали са утвърден план и са работили в цялостна стратегия за този случай.

Надя Обретенова: Това е една безпрецедентна подкрепа, която демонстрирахте Вие. За първи път така ярко вътрешен министър подкрепя полицаи, които на всичкото отгоре са осъдени от български съд. Предстои обаче една трета инстанция - Върховният касационен съд, където процесът ще се гледа още веднъж. Какви са ангажиментите, които може да поеме МВР и лично Вие за защита на тези полицаи?

Цветан Цветанов: МВР е потърпевшо от това решение, защото по гражданския иск МВР е осъдено за 250 000 лева. Ние сме солидарни, така е отредил съдът, към всичко това, което имат като санкция съответните полицаи и това е една от формите, с която аз се солидаризирам с това, което те имат като протест българските полицаи. Но това, което е много важно, че днес трябва да има ясна визия на министерството към тези полицаи, които изпълняват служебните си задължения. Аз смятам, че в самото начало на този процес имаше политически оттенък. За съжаление ръководството на министерството не защити по достойнство българските полицаи и се стигна до тази крайност в това решение, в което тези полицаи днес са потърпевши. Аз не бих искал да казвам, че в 20-годишния преход това са най-тежките осъдителни присъди за българи, които получават от българския съд. Защото държавата е в тежко финансово състояние, тя е ограбена, злоупотребиха всички, които имаха възможност с парите на българския данъкоплатец, но осъдителни присъди няма. Нека да има справедливост за всичко, кой каквото е направил, но смятам, че мой дълг беше, като министър на вътрешните работи, да застана зад тези полицаи, които са изпълнявали служебните си задължения. Аз ще се съобразя с всяко едно решение на съда, не съм човекът, който трябва да го тълкува или да го коментира, но аз ще застана зад всяко едно действие на всеки един полицай, който работи за гарантиране на сигурността на българските граждани. Ще бъда безкомпромисен към всеки един полицай, който компрометира или орони престижа на полицейската професия.

Надя Обретенова: Като казахте безкомпромисен, докъде стигна операцията "Чисти ръце" в министерството?

Цветан Цветанов: В момента „Вътрешна сигурност" работи по много сигнали и в тази посока и днес съм подписал две заповеди за дисциплинарно уволнение, докато не бъдат връчени към съответните служители, естествено те не могат да бъдат обявени, защото не са реално факт, но това, което мога да кажа е, че имаме доста сигнали, по които съм казал да ме държат в постоянна връзка и да бъда запознат по всяка една стъпка за документирането на престъпната дейност и на тези полицаи.

Надя Обретенова: Не е тайна, че полицаите са с ниска мотивация, това го доказаха и протестите в началото на годината, когато полицаите масово излязоха на протест, те пушиха цигари, пиха вода, но всъщност как и имате ли план, с който да накарате полицаите да се чувстват по-мотивирани да работят и да си вършат работата?

Цветан Цветанов: Полицаите искат да имат една твърда подкрепа от политическото ръководство и от политиците, защото реформите, които бяха извършени през последните 4 години от предишното управление, доведоха до демотивация в българския полицай и поредния експеримент, който трябваше да бъде приложен. Днес ние нямаме необходимата ефективност в работата и очакваните резултати, които очаква обществото, а и това, което казахте в началото за действията, които предприема вицепремиерът Симеон Дянков - искаме да направим всичко възможно, за да съберем повече пари в републиканския бюджет. Това може да стане само с превенция и с противодействие на всичко това, което е източване или даване възможност на една благоприятна среда за организираната престъпност. Затова и съвместно провеждаме една операция, която стартира днес, тя ще продължи до четвъртък, съвместно с НАП, с митницата...Смятам, че това трябва да бъде нормалната форма на работа и на взаимодействие между институциите, защото само интегрираният модел може да доведе до по-добри резултати, а не прехвърляне на отговорност от една на друга институция.


Надя Обретенова: Да се върнем отново на исканията на полицаите - те тогава поискаха от вътрешното министерство по-високи заплати, по-добри условия на труд, поискаха дори по-здрави и по-удобни обувки...

Цветан Цветанов: Направих среща и това беше мой ангажимент, който поех по време на предизборната кампания, и, естествено влизайки в Министерство на вътрешните работи, една от първите ми срещи бе с полицейския синдикат. Не трябва винаги да се върви към това, което се създава като мнение в обществото за заплатите. Полицаите искат да имат сигурност, искат да има прозрачност при обществените поръчки за вещево продоволствие, правя всичко възможно това да бъде направено по възможно най-прозрачния начин и те самите да участват в подбора, провеждането на тези конкурсни процедури. Защото не мога да обясня на полицаите, че обувките на Илиянци струват да речем, хипотетично, 20 лева, а те ги взимат на пъти по-голяма завишена стойност. Когато те участват в този процес на самия конкурс, аз смятам, че тогава ще отпаднат тези съмнения за рушвети и за злоупотреби от политическото ръководство, защото, знаете, се заговори за бившия политически зам.-министър в Министерство на вътрешните работи, който отговаряше за обществените поръчки...

Надя Обретенова: Имате ли начин, по който да можете да ревизирате тези поръчки, защото те са възложени за един по-дълъг период от време, можете ли да ги развалите, имайки предвид мотивите, които споделяте сега с нас?

Цветан Цветанов: Не е толкова лесно развалянето на поети ангажименти и подписани договори. Естествено, че правим всичко възможно това, което може да бъде разгледано, да бъде разгледано и да се потърси най-правилното управленско решение, което да доведе до реално предназначение, за което е предвиден даденият конкурс, а не за материално стимулиране на определени кръгове, които са в политическото ръководство на министерството или във всички останали министерства, на които колегите се натъкват ежедневно с проблеми в техните области...

Надя Обретенова: Знаете ли кой конкретно се е облагодетелствал от поръчки?

Цветан Цветанов: В момента правим проверки, там където се установи, сезираме веднага прокуратурата и тук е моментът да спомена, че главният прокурор, тази комуникация, която изградихме в една реално време връзка, смятам, че може да бъде само от полза за обществото и може да бъде за допълнителна мотивация както за прокурорите, така и за служителите от Министерство на вътрешните работи, защото съвместните действия ще дадат своите резултати и аз съм убеден, че до няколко дни, месец, два ще има вече сериозни обвинения към определени лица, които са били в предишното управление, които са злоупотребили...


Надя Обретенова: ...от министерството...


Цветан Цветанов: Не, на министерствата...които са злоупотребили с парите на българския данъкоплатец и на европейския данъкоплатец.

Надя Обретенова: Няма как тук да не Ви попитам кой е министърът, за когото вие казахте, че до няколко дни ще му бъдат повдигнати обвинения? Кой е той, министър Цветанов, от бившото правителство?

Цветан Цветанов: Не е само един и просто не искам да назовавам имена, защото това е право и от компетентността само на прокуратурата. Ние ще извършим всички проверки, които са ни възложени от прокуратурата, и ви уверявам, че за всичко, което бъде документирано като престъпна дейност, прокуратурата ще вземе необходимите действия към въпросните лица, към които има повдигнати обвинения.

Надя Обретенова: Няма как да нямате изпреварваща информация, спестявате ни я сега, но поне кажете колко са на брой министрите, казвате повече от един...

Цветан Цветанов: Вижте, тук не трябва да говорим за количество, тук трябва да говорим за отговорност и за справедливост. Когато си влязъл в управлението, на която и да било власт, по което и да било време, ти трябва да носиш своята отговорност. Когато си прекрачил закона ти трябва да носиш и своята наказателна отговорност, защото всъщност си злоупотребил с доверието на българските граждани и на тези, които са ти гласували доверието да бъдеш на тази позиция и на този пост.

Надя Обретенова: И последно за тези ексминистри - големи ли са злоупотребите и в голям размер ли са злоупотребите, за които те ще бъдат обвинени?

Цветан Цветанов: Не са малки. Това мисля, че е напълно достатъчно.

Надя Обретенова: Понеже заговорихме за средства - нека се върнем на заплатите на полицаите, казахте, че това не е водещото в тsхната работа, но човек винаги работи за пари и дори да бъде мотивиран да работи за страната, за сигурността, няма как той да го прави за много малко пари. Казахте, че ще увеличите заплатите на полицаите, в какъв срок ще стане това?

Цветан Цветанов: Правя всичко възможно да отговоря на очакванията на полицаите, но това трябва да бъде функция и на добре свършената работа от всички правоохранителни органи, защото за да вдигнем заплатите, ние трябва да увеличим събираемостта, да влязат повече пари в републиканския бюджет, за да може държавата да разпределя и да дава тези възможности... Естествено, че разговорите, които съм имал с вицепремиера Симеон Дянков, имам уверението, че ние бихме могли да направим една стъпаловидна прогресия, с която можем да търсим формата и начина във времето - година, две, три да има някакво процентно увеличение, което да даде по-голямата сигурност на българския полицай и естествено подкрепата, която ще получава и от обществото, а и това, което ние ще даваме като резултат, ще може да бъде изцяло възприето като възможно увеличение за труда на българския полицай.

Надя Обретенова: Питам Ви толкова много за заплатите, защото това всъщност беше един от основните мотиви за протеста в началото на годината, те сравняваха своите заплати с тези от ДАНС. Защо се получи такова голямо разминаване в заплащането и възможно ли е тези заплати да бъдат по някакъв начин изравнени?

Цветан Цветанов: Това е решение на предишния Министерски съвет и решение на законодателя, когато се създаде ДАНС. Аз не бих искал да коментирам заплатите на представителите от ДАНС, но мога да кажа, че заплатите в МВР не са тези, които трябва да получават българските полицаи, за да могат да понесат тези отговорности, които обществото очаква. За мен е важно като част от мотивацията да се даде формулата за тази стабилност в българските полицаи и политическата воля да могат те да работят това, което им е призвано по професия.

Надя Обретенова: Вие как ще работите с ДАНС оттук-нататък, след като ДАНС има вече нов началник, разбирате ли се с него?

Цветан Цветанов: Аз смятам, че днес при представянето на новия председател на ДАНС в присъствието на премиера на страната, бях поканен от премиера също да присъствам на това представяне, смятам, че даде ясен знак премиерът, че иска да има координирани взаимодействия между ДАНС и МВР. ДАНС трябва да се върне в тази си функция на много боеспособна, много продуктивна, на по-малко медийност в нейната работа. Защото ДАНС трябва да бъде по-незабележима, но много по-ефективна.

Надя Обретенова: Дела като "Галерия" няма да има, така ли?

Цветан Цветанов: Заедно с тях бихме могли да реализираме много по-добри резултати, отколкото когато двете институции работят отделно, има състезателно начало, което опорочава всичко това, което е призвание да работим заедно в сектор "Сигурност и обществен ред". Убеден съм, че с новия председател и с визията за ДАНС и със заповедта, която премиерът ще издаде по всяка вероятност утре за създаването на работните екипи за изчистване дублиращите функции и определено профила на двете институции, ще допринесе за оптимизиране работата на двете институции и смятам, че ще бъдат много по-отчетливи резултатите, които ще постигнем съвместно, заедно, отколкото всеки един поотделно.

Надя Обретенова: Добре, благодаря Ви. Съвместна работа с ДАНС. Цветан Цветанов в студиото на "По света и у нас" с визията за работата на МВР оттук-нататък.

Разговора в студиото можете да видите във видеофайла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Македонският външен министър: Има излишно напрежение в двустранните отношения между София и Скопие
Македонският външен министър: Има излишно напрежение в двустранните отношения между София и Скопие
11:48, 11.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Жена е с опасност за живота, след като автобус се обърна край Стара Загора
Жена е с опасност за живота, след като автобус се обърна край Стара Загора
11:44, 11.09.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Започна ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу ковид
Започна ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу ковид
11:38, 11.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
ДПС - Доган искат да станат страна по делото с "ДПС - Ново начало"
ДПС - Доган искат да станат страна по делото с "ДПС - Ново начало"
11:37, 11.09.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Протест пред съда в Пазарджик преди делото за убийството на 21-годишния Ангел
Протест пред съда в Пазарджик преди делото за убийството на 21-годишния Ангел
10:59, 11.09.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Премиерът призова да се дигитализира профилактичната здравна карта
Премиерът призова да се дигитализира профилактичната здравна карта
10:56, 11.09.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Отпада задължителният минимален размер на адвокатските възнаграждения
Отпада задължителният минимален размер на адвокатските възнаграждения
10:42, 11.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Борисов: Естествените партньори на ГЕРБ са тези, които бяхме в сглобката, плюс БСП и ИТН
Борисов: Естествените партньори на ГЕРБ са тези, които бяхме в сглобката, плюс БСП и ИТН
10:19, 11.09.2024
Чете се за: 03:32 мин.
ГЕРБ-СДС се регистрираха за предстоящите парламентарни избори в последния възможен ден (СНИМКИ)
ГЕРБ-СДС се регистрираха за предстоящите парламентарни избори в последния възможен ден (СНИМКИ)
10:09, 11.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Продължава напрежението заради изсичането на дърветата на ул. “Опълченска”
Продължава напрежението заради изсичането на дърветата на ул. “Опълченска”
09:54, 11.09.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Жители на "Люлин" на протест - искат поставяне на светофар на опасно кръстовище
Жители на "Люлин" на протест - искат поставяне на светофар на опасно кръстовище
09:03, 11.09.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Продължава делото срещу Васил Божков, свързано с хазартния му бизнес
Продължава делото срещу Васил Божков, свързано с хазартния му бизнес
09:01, 11.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Топ 24
Най-четени
Земетресения в Япония
Земетресения в Япония
Рекордна цена на захарта
Рекордна цена на захарта