НОВИНИ

Премиерът призова да се дигитализира профилактичната здравна карта

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
10:56, 11.09.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Премиерът призова да се дигитализира профилактичната здравна карта
Снимка: БТА
Слушай новината

Премиерът Димитър Главчев призова да се дигитализира профилактичната здравна карта, така че да се намали хартиеният документооборот между учители, ученици, педиатри и родители преди началото на учебната година.

"Аз смятам, че трябва да обърна сериозно внимание три министерства - на Министерство на здравеопазването, на Министерство на образованието и науката и на Министерство на електронното управление, разбира се, да може да се дигитализира така наречената профилактична здравна карта. Струва си да положим усилия да облекчим, така да кажа, големия обем документи, който се движат между родители, учители и педиатри, за да може и там да достигнем европейско равнище. Хубаво е дори и в тази тема да можем да направим ускорени действия, за да може вече тази година да се случи въпросната дигитализация", каза министър-председателят по време на редовно заседание на Министерски съвет.

В началото на заседанието Главчев повтори основната задача на служебния кабинет.

"Основната ни задача са провеждането на свободни, честни и прозрачни избори и в тази връзка в Министерски съвет ще изпълняваме до запетая това, което е разписано в Изборния кодекс и което ни е вменено от него. Впрочем, днес ще имаме мини заседания на Министерския съвет, точно състоящо се от министерствата, които имат отношение към провеждането на изборите, за да излезем и със съответни предложения към Централната избирателна комисия. Предложенията са направени от експерти за подобряване на качеството на изборния процес и предотвратяването на неговото опорочаване", подчерта премиерът Димитър Главчев.

Служебният министър-председател припомни, че България е издигнала две кандидатури за еврокомисар - на Екатерина Захариева и на Юлиян Попов.

"В отговор на нашите предложения получихме в края на миналата седмица писмо от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която казва, че нейният избор е Екатерина Захариева и вчера потвърдихме от наша страна, каквато е процедурата към момента. От наша страна потвърдихме, че стоим зад кандидатурата на госпожа Захариева."

Главчев съобщи, че е сформирана комисия, която да даде предложения как да бъде запазен максимално държавният интерес при буферните паркинги на границите.

"Това означава да могат спокойно да преминават през границите на България, при нормални условия, че то дори става въпрос и не само за българските граждани, то става въпроси за европейските такива. Мисля си, че трябва да осигурим възможност да преминават по абсолютно нормален начин, какъвто има в повечето европейски държави, да не кажа в почти всички."

Създадена е работна група, свързана с проблема с безводието.

"Там мерките са два типа. Едните са краткосрочни, от които гражданите имат вопиюща нужда да се възползват, и дългосрочни, които пак имат нужда българските граждани да се възползват, но то ще бъде по-отдалечено във времето и със сигурност няма да е предмет на нашето правителство. Въпросът е ние в момента какви бързи мерки да дадем, за да усетят някакво подобрение българските граждани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред съда в Пазарджик преди делото за убийството на 21-годишния Ангел
Протест пред съда в Пазарджик преди делото за убийството на 21-годишния Ангел
Отпада задължителният минимален размер на адвокатските възнаграждения
Отпада задължителният минимален размер на адвокатските възнаграждения