НОВИНИ

Македонският външен министър: Има излишно напрежение в двустранните отношения между София и Скопие

македонският външен министър излишно напрежение двустранните отношения софия скопие
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:48, 11.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова ще присъства на представянето на операта "Набуко" от Джузепе Верди в изпълнение на Националната опера и балет на Северна Македония в София в петък. Това е потвърдил за медиите в Северна Македония министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски, който заедно с министъра на културата Зоран Лютков ще бъде част от делегацията, водена от Силяновска.

Муцунски е заявил, че форматът на срещите, които делегацията от Северна Македония ще има в София, все още се договарят и медиите ще бъдат информирани официално, след като бъдат уточнени.

Радио "Свободна Европа" съобщи, че част от медиите в България и Северна Македония обявиха, че докато Силяновска е в София, ще бъде проведена среща между нея и българския президент Румен Радев, но официално потвърждение на тази информация от кабинета на Силяновска няма.

"Това е посещение, насочено към утвърждаване на отношенията, използването на културната дипломация, като инструмент за по-добро разбирателство между двете страни в момент, когато има излишно напрежение в двустранните отношения. Трябва да намерим начин за нормализиране, защото това е в интерес на търговията и икономиката, както и на политическото сътрудничество", е заявил Муцунски, цитиран от "Свободна Европа".

Силяновска присъства в Скопие на представянето на "Валкюра" на Софийската опера и балет по време на майските музикални вечери и изрази пред участниците в представлението възхищението си от четиричасовия спектакъл, а директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов отправи покана към нея за през септември да присъства на представянето на софийска сцена на Националната опера и балет на Република Северна Македония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случаят с изнудването на Пол Погба отива в съда
Случаят с изнудването на Пол Погба отива в съда
Жена е с опасност за живота, след като автобус се обърна край Стара Загора
Жена е с опасност за живота, след като автобус се обърна край Стара Загора