Най-хубавото грозде в България се ражда в сливенското село Шивачево - твърдят местните хора. Там се отглеждат няколко сорта със завидни вкусови качества. Сега жителите на подбалканското село се стягат да приберат тазгодишната реколта.
Най-хубавото грозде в България се ражда в сливенското село Шивачево - твърдят местните хора. Там се отглеждат няколко сорта със завидни вкусови качества. Сега жителите на подбалканското село се стягат да приберат тазгодишната реколта.
Грозде в село Шивачево се отглежда още от времето на траките. И днес тук почти няма къща без лози. Почвата и мекия климат благоприятстват за различните сортове. Хората обаче са категорични, че има и друга тайна, за да бъде гроздето толкова сладко.
Мишо Азманов: "Отгледано с много труд. Почва се още от ранна пролет до късна есен хората са в лозята."
От шивачевското грозде става и най-сладкото вино. Съдържанието на желязо в плода прави напитката много ароматна. 75-годишният бай Добри е майстор на най-различни вина с уникален вкус, които споделя с приятели.
Добри Кисьов: "Дай дядо Добри от бялото, дай дядо от кабернето, дай да опитаме и другото..."
Хората в Шивачево вече пресмятат колко вино ще излезе от новата реколта. И въпреки ниските изкупни цени и тази година, от около 20 стотинки за килограм, гроздето ще бъде прибрано навреме. И ако не го предадат на винпромите, то поне шивачевци ще направят хубаво домашно вино.
Столичната община въвежда зелен билет за градския транспорт от 20 до 22 декември
Поклонението пред тленните останки на Боян Радев ще се състои в понеделник на националния стадион "Васил Левски"