Най-хубавото грозде в България се ражда в сливенското село Шивачево - твърдят местните хора. Там се отглеждат няколко сорта със завидни вкусови качества. Сега жителите на подбалканското село се стягат да приберат тазгодишната реколта.
Най-хубавото грозде в България се ражда в сливенското село Шивачево - твърдят местните хора. Там се отглеждат няколко сорта със завидни вкусови качества. Сега жителите на подбалканското село се стягат да приберат тазгодишната реколта.
Грозде в село Шивачево се отглежда още от времето на траките. И днес тук почти няма къща без лози. Почвата и мекия климат благоприятстват за различните сортове. Хората обаче са категорични, че има и друга тайна, за да бъде гроздето толкова сладко.
Мишо Азманов: "Отгледано с много труд. Почва се още от ранна пролет до късна есен хората са в лозята."
От шивачевското грозде става и най-сладкото вино. Съдържанието на желязо в плода прави напитката много ароматна. 75-годишният бай Добри е майстор на най-различни вина с уникален вкус, които споделя с приятели.
Добри Кисьов: "Дай дядо Добри от бялото, дай дядо от кабернето, дай да опитаме и другото..."
Хората в Шивачево вече пресмятат колко вино ще излезе от новата реколта. И въпреки ниските изкупни цени и тази година, от около 20 стотинки за килограм, гроздето ще бъде прибрано навреме. И ако не го предадат на винпромите, то поне шивачевци ще направят хубаво домашно вино.