Да се въведе минимална защитна цена на хляба, която да е от 80-90 ст. на 700 грама - поискаха днес от Федерацията на хлебопроизводителите. В момента 60 % от бранша е в сивия сектор и безброй дребни, нелегални производители, които не плащат никакви данъци, доставят хляб със съмнително качество, но с много ниски доставни цени. В редица европейски страни вече е въведена минимална защитна цена на хляба - посочиха от федерацията.
Да се въведе минимална защитна цена на хляба, която да е от 80-90 ст. на 700 грама - поискаха днес от Федерацията на хлебопроизводителите. В момента 60 % от бранша е в сивия сектор и безброй дребни, нелегални производители, които не плащат никакви данъци, доставят хляб със съмнително качество, но с много ниски доставни цени. В редица европейски страни вече е въведена минимална защитна цена на хляба - посочиха от федерацията.
Нормално доставната цена на хляба, произведен в регистрирани пекарни с платени данъци, е 80 стотинки. Парадоксално е, че у нас заради сивата икономика много често тази цена пада до 35 стотинки. Днес от федерацията посочиха случаи, когато фирма за пирони произвежда хляб.
Мариана Кукушева - председател на Федерацията на хлебопроизводителите: "Минималната защитна цена ще премахне сивия сектор, защото всеки, който доставя стока под тази цена, би трябвало пред контролните органи да докаже как е постигнал тази цена. Как плаща данъци и осигуровки."
Въвеждането на минимална защитна цена ще доведе и до повишаване качеството на хляба - твърдят специалистите. Според тях в момента е трудно да се каже какъв хляб яде българинът. Потребителите не знаят от какво брашно е произведен насъщния, при какви условия е съхраняван и транспортиран.
Повечето купувачи днес отговориха, че не са доволни от качеството на хляба. Оказва се, че няма механизъм, по който хората да различат здравословния от нездравословния хляб - освен по вътрешен инстинкт и по вкусови показатели.
- Не знам точно какво купувам, но се ориентирам по това - ако един път купя и не ми хареса, втори път не купувам.
От 1 ноември се въвежда отличителна марка, която ще се ползва само от производителите, които предлагат висококачествен хляб. Днес стана ясно, че земеделското и финансовото министерство планират съвместни проверки на производителите на брашно и хляб. Ще се следи както за качеството на продукцията, така и за изрядноста на фирмите. Целта е да се намали сивият сектор и да се гарантира качеството на хляба.
Правителството осигури близо 25 млн. лева за "Топъл обяд" до септември 2026 г.
Полет на началника на щаба на либийската армия загуби радиовръзка над Анкара