НОВИНИ

Николай Кокинов: Боби Цанков е съдействал на прокуратурата срещу Маргините

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви в сутрешния блок на БНТ, че радиоводещият Боби Цанков не е имал намерение да свидетелства срещу братя Маргини, но е съдействал, като е свързал прокуратурата със свидетели.

николай кокинов боби цанков съдействал прокуратурата маргините
bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 14.01.2010
Чете се за: 06:44 мин.
У нас

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви в сутрешния блок на БНТ, че радиоводещият Боби Цанков не е имал намерение да свидетелства срещу братя Маргини, но е съдействал, като е свързал прокуратурата със свидетели.

"Те са охранявани на сигурно място и възнамеряваме да използваме всяка ценна информация", добави Кокинов. Той отказа да обяви точният им брой, но отбеляза, че са повече от един.
В деня на убийството на 5 януари в центъра на София са били изпратени екипи и още от тогава свидетелите са под полицейска охрана.

Николай Кокинов: "Г-н Цанков винаги е изразявал едно самодоволство по отношение организацията на личната си охрана и никога не е искал съдействие от нас и е парадирал с възможностите си, в смисъл, че се движеше с брониран автомобил и с охранители. Така че, в този смисъл, винаги, когато съм му задавал този въпрос, той е реагирал по този начин: Аз съм си оправил нещата. Проверяваме всички разумни, логични версии. Г-н Цанков е наранил множество интереси и е бил пресечна точка в това отношение на много хора, които вероятно така хранят недобри чувства към него. Имайте ниу доверие, запазете търпение и не искайте от нас да извадим всички доказателства на показ. Уверявам ви, че и днес ще поднесем множество изненади на широката общественост."

Пълен текст на разговора

Водещ Виктор Николаев: Пренасяме се в Градска прокуратура. Наш събеседник ще бъде г-н Николай Кокинов. Прокурор Кокинов, добро утро. Дали се чуваме добре? Здравейте.
Николай Кокинов: Добро утро.
Водещ: Благодаря ви за това участие. Бързам по темите веднага, от деня. Излезе информация около Боби Цанков, че – да, както и вие твърдяхте, той не е трябвало да свидетелства срещу Маргина, но е посочвал евентуални свидетели, които да бъдат срещу Маргините. Можете ли да потвърдите действително тази негова роля? Вие вече казахте, че имал полезна, интересна и вярна информация в срещите си с вас.
Николай Кокинов: Да, мога да я потвърдя. Заместник-главният прокурор г-н Ситнилски вчера обяви по едно радио прясната информация.
Водещ: По-силно. Извинявайте. Усилете звука нормално, за да се чува в студиото. Извинявайте. Слушам ви.
Николай Кокинов: Мога да потвърдя тази информация. Тя беше оповестена вчера от заместник-главния прокурор г-н Ситнилски. Да действително, г-н Цанков никога не е имал намерение да свидетелства, но ни съдействаше, като ни свърза със свидетели.
Водещ: Успяхте ли да използвате тези свидетели, да стигнете до тях и тепърва да бъдат полезни в това дело срещу Маргините, което от колко години е вече, ще успеете ли да използвате тези посочени от него свидетели за процеса?
Николай Кокинов: Възнамеряваме да използваме всяка ценна информация. Тези свидетели са охранявани на сигурно място и чакат, когато дойде време, да се включат.
Водещ: Колко са? Можете ли да кажете, да издадете?
Николай Кокинов: Не. Не искам да кажа, но са повече от един.
Водещ: Открили сте ги и ги охранявате в момента?
Николай Кокинов: Разбира се.
Водещ: Не трябваше ли Боби Цанков...
Николай Кокинов: В мига на убийството, в мига, когато се случи това неприятно убийство, веднага разпратихме полицейски екипи, които прибраха свидетелите под полицейска закрила.
Водещ: Не трябваше ли така да бъде и с Боби Цанков? Очевидно развоят на ситуацията показва, че той не е просто един фантазьор, а е бил човек, на чиито думи вие се осланяте, имал е важна информация. Не трябваше ли да се реагира по някакъв начин – МВР и прокуратурата да го защитят или не подозирахте, че ще се стигне до там?
Николай Кокинов: Г-н Цанков винаги е изразявал едно самодоволство по отношение организацията на личната си охрана. Никога не е искал съдействие от нас и дори е парадирал с възможностите си, в смисъл че се движеше с брониран автомобил и с охранители. Така че в този смисъл винаги, когато съм му задавал този въпрос, той е реагирал по този начин – аз съм си оправил нещата.
Водещ: Тези свидетели, които той ви е посочил, ще бъдат вероятно ценни и които се пазят. И за приготовленията на трите убийства ли могат да дадат показания - и за обвинението за Никола Дамянов, и за Любен Гоцев, и за Доктора?
Николай Кокинов: Нека да не коментираме информацията, която ни предоставиха тези свидетели. Когато трябва, тя ще бъде употребена.
Водещ: Венета Райкова се появи тези дни с едно притеснение, че понеже тя беше посочена като един от свидетелите, заради които мярката за неотклонение се удължава на Маргина, тя казва - как така ме посочват като свидетел, аз имам един СМС, че Боби Цанков ще бъде убит, ако говори много, но този СМС пратил го Радо Прашката, участник в един реалити формат, защото събувал така, в смисъл това компрометира по някакъв начин въобще тази информация и използването на името на Венета Райкова като свидетел, заради който се задържа Маргина.
Николай Кокинов: Вижте, г-жа Райкова сама оповести информацията, която е предоставила. Да, тя има качеството на свидетел. Друг е въпросът дали това е важен и основен свидетел, но факт е, че тя е разпитана по надлежния начин и има качеството на свидетел. Тя, доколкото си спомням, има юридическо образование и би следвало да знае какво е да си свидетел, така че за мен са неоснователни тези упреци към нас, че сме използвали името й. Не виждам по какъв начин, при положение че сме изпълнили задълженията си.
Водещ: Може пък да се е притеснила и затова да го прави. Дали не трябва да се охранява и тя? Не знам.
Николай Кокинов: Ако желае охрана, би следвало да се обърне към нас. Вероятно да, сигурно се е притеснила.
Водещ: Проучвате ли всички възможни версии, понеже имаше много ирония и към прокуратурата как за 150 убийства за последните 20 години няма разкрит поръчител, пък тук за няколко часа Маргините са обвинени като подбудители? Знаете тези коментари. Проверявате ли други версии и имена, които се споменаваха в тези интервюта на Боби Цанков – Демби, Манол Велев?
Николай Кокинов: Разбира се, че проверяваме всякакви възможни версии. Що се касае до г-н Велев, то той е в кома, така че трудно бихме могли да проверим доколко са основателни упреците на Цанков към него, но естествено, че проверяваме всички разумни, логични версии. Г-н Цанков е наранил множество интереси и е бил пресечна точка в това отношение на много хора, които вероятно хранят недобри чувства към него.
Водещ: „Наглите” – ще премина към тази тема, понеже има много призиви, знаете, интервюта и на политици – Татяна Дончева, Иван Костов, но и самият Ивайло Евтимов Йожи е казал, че има три нива над него, че е дребна риба изпълнител, че има хора над него. Роман Василев каза също, че ще има продължение на „Наглите”. Ще стигнете ли наистина до мозъка?
Николай Кокинов: Вижте, много хора се упражняват и цитират факти, които не са верни. Никой, освен нас, няма достъп до обясненията и показанията по този случай.
Водещ: Тоест опровергавате, че има други нива?
Николай Кокинов: Всички тези политици и коментатори, които коментират нещо, което не са видели, смятам за несериозно аз пък да коментирам техните думи. Имайте вяра на прокуратурата. Ще стигне до края.
Водещ: До края? Тоест той предстои този край и това стигане?
Николай Кокинов: Естествено.
Водещ: Предстои? Не сте стигнали в момента до края? Това исках да разбера дали има други нива, които проучвате?
Николай Кокинов: Имайте ни доверие. Запазете търпение и не искайте от нас да извадим всички доказателства на показ.
Водещ: Да.
Николай Кокинов: Информацията е ценна, тогава, когато е известна на ограничен кръг от лица. В мига, в който тя се разпространи, губи своето значение.
Водещ: Прав сте. Дали прокуратурата обаче ще провери една такава ценна информация, в която се твърди, че хора са подавали към властите, към ГДБОП, към МВР, имам предвид едни интервюта, които сигурно следите, Катрин Маркова, майка на 14-годишно дете, която е подала дори мобилните телефони...
Николай Кокинов: Да, прочетох интервюто.
Водещ: ... на Културиста и на Йожи. Днес има друго интервю, ще видите, като пристигнат вестниците при вас, пак в „24 часа” с Красимир Цанев мисля, че се казваше, Цанев, чийто син студент е бил отвлечен. Той е дал също името на Любо Гребеца към властите. Те са казали – няма такова нещо, той случайно е бил там. Ще проверите ли тези хора, които са били в ГДБОП, в МВР, защо са отхвърлили имената на хората, които в крайна сметка наистина се оказват извършители на похищенията?
Николай Кокинов: Абсолютно резонен въпрос. Естествено, че сме длъжни да проверим тази информация.
Водещ: Ще го направите? Може ли да се търси наказателна отговорност от хора, които са трябвали да проверят, дават имена, дават им телефони, оказва се две години по-късно, че всичко е така, както е подадено като топла следа?
Николай Кокинов: Нека първо да чуем и тяхната версия, след което ще градим някакви изводи и евентуално тогава бихме могли да говорим за търсене на наказателна отговорност. На този етап едната страна в този спор казва своята версия. Длъжни сме да чуем и другата страна.
Водещ: Ще ги привиквате на разпит хората, които се твърди, че са получили навременна информация от хората?
Николай Кокинов: Нормално е да проверим дали не е укрита от нас някаква информация преди години.
Водещ: Какво следва за Малкия Маргин – да се обажда или просто общонационално издирване и чакаме да го арестуват? Има ли...
Николай Кокинов: Въпросното лице – Николай Маринов, аз и вчера казах, автоматично се превърна в беглец от правосъдието, с което ще си навлече всички последствия, които ще си навлече от това – мярката му за неотклонение беше изменена в задържане под стража, паричната му гаранция беше конфискувана в полза на държавата, очевидно с поведението си той се лишава от възможността да участва пряко в наказателния процес. Всичко това си остава за негова сметка. Той е избрал този път.
Водещ: Предстоят ли в днешния ден арести на служители? Съобщава се за шестима от Фонд „Земеделие”, очевидно става дума за корупция, твърди се, че са намерени 200 000 в дома на единия от тях и са работили по много богатата програма за селските райони. Предстои ли...
Николай Кокинов: Смятам, че не е удачно да коментираме нещо, което все още не се е случило. Уверявам ви, че и днес ще поднесем множество изненади на широката общественост. Може би след около 2 часа ми задайте този въпрос отново.
Водещ: Дали ще има арести – след 2 часа? Ще ви попитаме, вие ще кажете да или не. Трябва да приключваме. Само един последен щрих, понеже преди малко включвахме Бойко Борисов, той коментираше друг политически скандал, с който прокуратурата няма нищо общо, но стана дума отново за това какво са правили предишните управляващи. Целият този шум, който беше, че ще има възмездие и правосъдие, какво стана? Имаше уж твърдея, че Сергей Станишев е извършил престъпления със секретната справка, дето я чел, пък не я върнал, за човека-заменка, бившия шеф на горите, земеделския министър, социалния министър, не беше ли всичко чудо за три дни?
Николай Кокинов: Не, не беше чудо за три дни и ви уверявам, че до края на месеца ще получите информация по всичките случаи, които ви вълнуват. Прокуратурата не е спирала да работи по тях.
Водещ: Ще има развитие по случая със Станишев?
Николай Кокинов: Очакваме по този случай конкретно резултатите от една експертиза, която сме назначили, /.../ нивото на класифицирана информация, което се визира във въпросните документи. Когато получим резултатите от тази експертиза, ще се произнесем по същество. Същото важи и за останалите бивши министри, по които не сме спирали да работим и по които ще има развитие този месец.
Водещ: Добре. А дали образувахте дело срещу тези, които ви заплашваха и заради които трябва да живеете под охрана?
Николай Кокинов: Никога не съм твърдял, че някой ме е заплашвал.
Водещ: Не е ли така? Няма ли заплаха и охрана?
Николай Кокинов: По отношение на личната ми безопасност да предприети някакви мерки, които са в резултат на информация, придобита от главния прокурор и министъра на вътрешните работи. Аз не желая да коментирам тази информация, тъй като това обезсмисля мерките за сигурност.
Водещ: Благодаря ви много за това участие. Приятен ден и лека работа. Николай Кокинов беше наш събеседник в пряко включване от Градска прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
22:31, 27.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
21:15, 27.07.2024
Чете се за: 15:00 мин.
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
20:14, 27.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
19:57, 27.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
19:26, 27.07.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
19:07, 27.07.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:28, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Ще облекчат ли режима по освобождаването на колетните пратки от страни извън ЕС
Ще облекчат ли режима по освобождаването на колетните пратки от страни извън ЕС
Вдигат таксите в детските градини
Вдигат таксите в детските градини