НОВИНИ

Илиян Михов: Бордът е основен пилон за макроикономическата стабилност в България

Гост в студиото на "Панорама" беше Илиян Михов – икономистът от София, Пристън, Берлин и Сингапур, преподавателят по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД, човекът, който всички търсят в последните дни, за да разберат какви са неговите планове. На въпроса какво в действителност мисли за валутния борд в България Михов отговори еднозначно:

илиян михов бордът основен пилон макроикономическата стабилност българия
bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 29.01.2010
Чете се за: 08:32 мин.
У нас

Гост в студиото на "Панорама" беше Илиян Михов – икономистът от София, Пристън, Берлин и Сингапур, преподавателят по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД, човекът, който всички търсят в последните дни, за да разберат какви са неговите планове.

На въпроса какво в действителност мисли за валутния борд в България Михов отговори еднозначно: "Сега да кажа съвсем ясно, че не само че никога не съм искал да бутам борда или да променям валутния курс, а напротив - винаги съм смятал, че този борд е един от основните пилони на макроикономическата стабилност в България."

По повод различните политически реакции у нас, които се нароиха след съобщението на премиера Борисов, че експертът ще бъде трети вицепримиер в правителството, Илиян Михов заяви, че политическото решение трябва да се вземе с консенсус. "Всичко това бяха политически игри, които да ви кажа откровено не ги разбирам. Те не са насочени към мен, това не е лична атака. Аз се оказах топката в мача, който се играе между Костов и Борисов... Говорих с господин Борисов вчера и му предложих, да се замрази това мое участие, да се замрази вицеприемиерството, защото създава напрежение в страната и политическа несигурност."

Цялото интервю на Илиян Михов в студиото на "Панорама" вижте във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ: Илиян Михов – икономистът от София, Пристън, Берлин и Сингапур, човекът, който всички искат да видят тези дни, за да разберат какво мисли да прави. Добър вечер.

Илиян Михов: Добър вечер.

Водещ: В кой от всички тези светове ви намираме днес?

Илиян Михов: Първо, не е Берлин, а Париж, в цялото това изброяване...

Водещ: Аз казах и Берлин, и Париж, за всеки случай.

Илиян Михов: Сега очевидно съм в София, поне за тези два дни. Обикновено съм в Сингапур, но в Сингапур, когато съм базиран, пътувам много – до Европа, Азия, Щатите, Австралия, така че навсякъде.
Водещ: Моят въпрос имаше друг подтекст. Идвате ли да ставате вицепремиер или не?

Илиян Михов: Този въпрос има малко по-дълъг отговор, отколкото обикновено, но според мен пък отговорът е ясен или поне за мен. Започнахме тези разговори с г-н Борисов в началото на януари, т.е. това е съвсем прясно нещо. Той каза тогава – тук имаме един баир, трябва да се избутаме нагоре, трябва ни още мощност и ми кажа, че трябва да се ангажирам малко повече със страната. Аз, като негов съветник, погледнах, помислих и казах наистина, ако мога с нещо да помогна, за мен ще бъде чест и удоволствие да видя, че България може да расте по-бързо да има по-добро развитие. След това направиха съобщението, че ще бъда номиниран за вицепремиер и се започна естествено, много интервюта, никой почти не ме познава в България и заради това имаше доста голям интерес – кой съм, откъде идвам, на някои от тези интервюта въпросите бяха може би не добре отговорени от моя страна, в смисъл – не много ясно. И заради това се започна една кампания. Основно кампанията беше свързана с борда – какво става с борда, ще го клатим ли, хлабав ли е, гъвкав ли е...

Водещ: Ще го гръмнете ли борда?

Илиян Михов: Ще го гръмнем борда и т.н. – всякакви такива глаголи. И сега да кажа съвсем ясно, че не само че никога не съм искал да го бутам борда или да променям валутния курс, напротив, винаги съм смятал, че този борд е един от основните пилони на макроикономическата стабилност в България.

Водещ: Добре. Откъде дойдоха тези неща за хлъзгав борд, за хлабав борд, за специален борд, за по-особен борд, за някакъв борд, който се клати и въобще?

Илиян Михов: По принцип имах в един момент една разработка, че бордът не да се разклати, той може да се затегне, т.е. да стане по-консервативен. Но това беше в периода, в който въобще не си говорихме за политически постове, за такива неща. За мен е ясно, че когато хората започнат да говорят вече на тази позиция, за малко по-различен борд, това се възприема по съвсем друг начин. И аз заради това побързах моментално, в първия ден да кажа – бордът няма да се пипа, въобще не е на дневен ред това нещо, въобще не е на дневен ред въобще да се променя валутният курс. И всичко, което казах изведнъж се обърна, че съм казал точно обратното. Не знам как стана това.

Водещ: Не. Аз искам само нещо да уточним, г-н Михов, дали вие говорите едно като учен, а когато видите, че можете да станете политик, говорите друго, само и само за да се съобразите с обстоятелствата, но не го мислите?
Илиян Михов: Вижте сега, политическото решение по принцип е решение, което трябва да се вземе с консенсус. Дори и когато го написах това за модифицирания борд, аз казах – това е една идея, пиша го черно на бяло, която подлежи на обсъждане. Аз не съм човек, който ще каже – елате тук сега, за да въведем това, което аз мисля, че е правилно. Напротив, дори още тогава казах – дайте да започнем един дебат и да видим дали е добре...

Водещ: Хубаво ли е да има модифициран борд или не е хубаво?

Илиян Михов: По принцип, пак казвам, като теоретична постановка, е добре да може да се затегне борд, защото тогава може да се контролира инфлацията. Но тази теоретична постановка, разбира се, се разглежда академично в ситуация, в която няма политически проблеми, няма всички тези подводни камъни, които може да се явят в реалната икономика, в реалността. И затова когато човек каже – ние това го разбираме от теория и от академични изследвания, дайте да видим дали е приложимо, отговорите могат да бъдат съвсем различни. Това се прави постоянно. Аз преподавам на студенти, които учат бизнес, т.е. те не могат само да се задоволят с теорията. Те ми казват – кажи ми аз утре какво да направя.

Водещ: Добре. Утре вие какво правите?

Илиян Михов: Да. И сега да се върнем на темата.

Водещ: Утре вие какво правите?

Илиян Михов: Аз не знам какво ще направя, но пак съм сигурен, че ще излязат всички тези преобръщания на моите думи точно какво съм казал, накъде отива бордът. Аз дори в едно интервю казах, че може би е добре всяка сутрин новините да започват с едно изявление – и днес г-н Михов заяви, че бордът няма да се пипа, всяка сутрин, за да бъдат всички хора спокойни, да ходят на работа, да се чувстват спокойно, да не се притесняват. Това е в рамките на шегата, но истината е, че не сега, защото хората ще кажат – той сега се обърна, 2001 година, в деня преди изборите, аз написах статия в „Капитал”, въпреки големия натиск тази статия да не излиза, тази статия да не се пише, в която казах – „сега партията на г-н Костов пада, нека да отбележим, че това правителство постигна едно страшно ценно нещо за България и това е Валутният борд, стабилизирането на държавата”. Това е написано 2001 година. Оттогава аз винаги съм казвал едно и също нещо – стабилността на икономиката е много важна и затова не трябва да си играем с нея. Аз не съм говорил по никакъв начин за клатене на борд, за хлабав борд и т.н.

Водещ: Добре. Докъде ви води обаче всичко това? Какво правите оттук нататък? Връщате се в Сингапур или ще ставате вицепремиер?

Илиян Михов: Сега това, което стана, ме изненада, най-меко казано. Защото всичко се обръща срещу мен. В един момент аз разбрах, че това не е разговор по същество. Колкото пъти и да кажех, че съм за запазване на борда, се обръщаше някак си, ама това не е сигурно така. За мен това е проблем. Не лично, аз ето сега имам възможност и друг път мога да се защитя, мога да си изкажа тезите. Но според мен проблемът е за това, че в България се създава несигурност и нестабилност. Най-важното в момента за страната е не само да излезе от кризата, а да влезем в чакалнята на Еврозоната ERM 2. Изискванията за влизане в чакалнята са малко по-сложни, те не са формални критерии, те са държавата трябва да покаже, че има стабилност и че се развива в правилната посока. Отвънка ще погледнат към България и ще кажат: ама каква стабилност тука, вие говорите за, там има някакво клатене на борда, има политически движения. Всичко това бяха едни политически игри, които аз да ви кажа откровено не ги разбирам. Те не са насочени спрямо мен според мен, това не е лична атака, аз се оказах топката в мача, която се играе между Костов и Борисов, и някак си трябваше да понеса, поне от едната страна шутовете, от другата страна засега не. И това, което е важното пак да се разбере, че аз на това погледнах и реших, това не е добре. Взех самолета буквално оня ден, дойдох тука, говорих с г-н Борисов вчера и му предложих, че по-добре да се замрази това мое участие, да се замрази вицепремиерството в смисъл, сега вече да не говорим за това, защото създава напрежение в страната и политическа несигурност.

Водещ: Докога да се замрази?

Илиян Михов: Според мен може да се замрази, докато влезем в ERM 2. Това е един начин да покажем, че всъщност аз искам да влезем с този валутен курс.

Водещ: Ако свърши мандатът дотогава? Никога няма да станете вицепремиер.

Илиян Михов: А още по-лошо е, ако аз дойда и изведнъж се окаже, че България, вместо да си подобрява шансовете за влизане, ги влошава. И пак искам да кажа, не защото моите идеи са рискови или аз прокарвам някакви такива идеи. Напротив, това, което аз казвам, е в пълен унисон с това, което г-н Дянков казва, с това, което дори г-н Костов казва. Но моите думи се обръщат и се интерпретират по съвсем друг начин.

Водещ: Значи замразявате. Дайте да видим правилно ли ви разбирам. До момента, в който влезем в ERM 2. А ако влезем в ERM 2 накрая на мандата и дойде ред да идва друго правителство, никога не ставате вицепремиер.

Илиян Михов: Вижте, аз казах, че това е едно примерно, примерно тогава може да се влезе. Може да стане и по-рано, може да стане и по-късно. Но за мен това е критерият, заради който всъщност аз казвам по-добре е да го замразим.

Водещ: А сигурен ли сте, че това беше решение, ваше предложение, а не ви беше подсказано деликатно от Бойко Борисов?

Илиян Михов: Това съм 100 % сигурен. Напротив, аз, като отидох снощи при него да говоря, и той започна да ме разубеждава, каза по-добре сега, защото виж колко много работа има. Накрая след дълъг разговор каза добре, ще се съобразя с това, защото наистина влизането в ERM 2 е важно. Това е много важно да се разбере, че това е мое решение и дори трябваше да водим преговори, за да се съгласи той с мене.

Водещ: Никаква ли интрига ли нямаше, в смисъл интрига – оставете това, но между вас и Симеон Дянков появили ли се напрежение по този въпрос?
Илиян Михов: Със Симеон Дянков сме на абсолютно еднакви позиции за това как държавата трябва да се развива, какво трябва да се прави оттук насетне, в пълен унисон.

Водещ: А за бюджетния дефицит?

Илиян Михов: Бюджетният дефицит е много важно да се разбере, постоянно и за това се коментира. Вие за какъв бюджетен дефицит сте, малък, голям, среден и т.н. Това е пак опит да се вкара някакъв разкол в правителството. Бюджетният дефицит се решава в крайна сметка от министърът на финансите. Аз каквото и да кажа, голям дефицит, малък дефицит, ще вляза в проблем.

Водещ: Нали знаете дежурното подозрение към успели български икономисти зад граница, които се връщат по някакъв начин в политиката. Че България ви е резервната родина, че първо трябва да си свършите всички други ангажименти навън, да ги отметнете до дупка и България може да почака.

Илиян Михов: Това не е съвсем коректно поради следната причина. Номинацията дойде доста внезапно, за много хора, включително и за мен. Ние знаем, че тя дойде внезапно заради пожара, който стана в Брюксел и трябваше да се гаси. И всъщност Кристалина Георгиева, която през цялото време се спрягаше за трети вицепремиер,трябваше да отиде, и да помага на правителството в икономическия екип, трябваше да отиде за еврокомисар. Тогава Бойко Борисов каза, вместо аз да изчаквам още, тъй като Кристалина Георгиева вече очевидно не може да дойде тука, направо дайте да засилим това правителство. И за мен беше трудно изведнъж да кажа, о, извинявайте, аз трябва да се върна обратно в България. Защото аз съм поел ангажименти и трябва да ги изпълня тези ангажименти.

Водещ: Какво ли би направил човекът, на когото вие сте били асистент, Бен Бернанке, шефа на федералния резерв, с когото сте работили заедно в Принстън? Ако го бяха по такъв начин, казано грубо, уплашили, той никога нямаше да стане шеф на федералния резерв и да поеме реално отговорност.

Илиян Михов: Аз не съм уплашен. Това трябва да е също много ясно, че аз моите идеи, моята позиция мога да ги защитя, компетентността си, авторитета мога тука също да ги защитя, това не е проблемът. Проблемът пак е, че аз, като погледна в страната и кажа аз, ако трябва да се държа отговорно, какво да направя? Да дойда, да стоя тука или да тръгна. Аз просто трябва да кажа: ще изчакаме. И пак казвам, нито г-н Бойко Борисов си е изтеглил поканата, нито аз я отхвърлям поканата. Просто не е моментът сега да стане това, за да не станат някакви...

Водещ: Изчакваме, тупаме топката. Вицепремиер на изчакване.

Илиян Михов: Ами може и така да ме наречете. Още не съм вицепремиер, но идеята трябва да бъде много ясно разбрана.

Водещ: Какво разбрахте за българската политика през тези дни, г-н Михов, много ми е интересно? Вие не я познавахте добре.

Илиян Михов: Не знам какво разбрах, защото, откровено да ви кажа, аз тези политически игри въобще не ги разбрах. Обвиненията са абсолютно неоснователни. На всяко едно интервю казвам едно и също нещо. Добре, сега беше падането на борда, след това валутният курс. Това, което аз казах за валутния курс, понеже днес пак имаше изяви от г-н Костов, е една техническа подробност. Когато ние влизаме в ERM 2 и даже тук го имам документа пред мен от централната банка, Европейската централна банка, когато ние влизаме в ERM 2, ние подаваме документи, и тогава Централната банка и останалите членки на ERM 2 трябва да се съгласят на този валутен курс и трябва се подпишат и да се подпечатат. Аз казах това и в интервюто го казах. За нас не е проблем тези държави с валутни бордове влизат с този курс, но технически това трябва да бъде изпълнено. Естония влезе така. Т.е. на отговор на въпрос какви са всъщност стъпките, каква е процедурата за влизане, аз отговарям, че трябва и това да мине, те казаха, че аз съм тръгнал да предоговарям. Просто абсолютно непонятно. Че защитавам интереси на групировки, олигарси. Това пък съвсем беше удар с нож в гърба.

Водещ: Не знам, имате опит от Принстън, обаче жълтите павета са друг сюжет, както може би федералният резерв е друга бира. Кажете накрая с едно изречение да завършим вашия извод от цялата ситуация все пак?

Илиян Михов: Аз по принцип съм много оптимистичен въпреки тези дребни неща, които се случиха. Аз оставам отдаден на идеята за развитието на България. Ние продължаваме, не търся под вола теле, продължаваме да работим с г-н Борисов. Утре сутринта имаме среща с г-н Дянков и тези неща да се разсеят, за да видим как работим оттук нататък. Идеята е да измислим начин, по който наистина да се работи по-ефективно, за да може България да се развива по-бързо и да стане по-хубава страна.

Водещ: Г-н Михов, благодаря ви за това участие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
20:39, 26.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
20:13, 26.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
20:06, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
19:53, 26.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
19:44, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Главният архитект на София е подал оставка
Главният архитект на София е подал оставка
19:29, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
19:12, 26.07.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
18:57, 26.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
18:27, 26.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
18:20, 26.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Меморандум за широк ляв фронт: Представители на 17 формации се събраха в Стара Загора
Меморандум за широк ляв фронт: Представители на 17 формации се събраха в Стара Загора
18:14, 26.07.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Надежда Йорданова: КС днес блокира възможността за реформа на съдебната власт
Надежда Йорданова: КС днес блокира възможността за реформа на съдебната власт
18:11, 26.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Топ 24
Най-четени
Виж кой говори - за радиото и журналистиката
Виж кой говори - за радиото и журналистиката
Братя по оръжие -  разказват бивши рейнджъри
"Братя по оръжие" - разказват бивши рейнджъри