НОВИНИ

Меглена Кунева - комисарят на сбогуване

"В тези последни 10 години аз наистина бях в мандат през цялото време и това време беше част от целия процес, беше равноправен актьор, беше наистина работа за време. Имах кратко време за преговорите, имах кратко време за този първи мандат, така че мисля, че сега бих могла малко повече да помисля, защото това беше наистина много сгъстено време" каза Меглена Кунева в студиото ан Панорама.

меглена кунева комисарят сбогуване
bnt avatar logo
от БНТ
22:51, 12.02.2010
Чете се за: 05:33 мин.
У нас
Водещ Бойко Василев:

Така ли беше, г-жо Кунева?

Меглена Кунева:

Да, наистина беше много хубаво, защото действително човек, когато слага толкова много амбиции и толкова много желание за устойчивост, както аз направих като първия български еврокомисар, за мене всичко това се оправдава, ако следващият е още по-добър. Всъщност това се нарича прогрес.

Водещ:

Меглена Кунева, предишният първи български еврокомисар. В Брюксел ли се връщате или идвате в българската политика?

М. Кунева:

Е, аз мисля, че формулировката, която Кристалина даде, че ми пожелава успех в което и да било поприще, засега е тази, към която се придържам, защото всъщност това е седмицата, в която аз
приключих мандата, но тези...

Водещ:

Не може да нямате нещо наум?

М. Кунева:

Знаете ли, в тези последни 10 години аз наистина бях в мандат през цялото време и това време беше част от целия процес, беше равноправен актьор, беше наистина работа за време. Имах кратко време за преговорите, имах кратко време за този първи мандат, така че мисля, че сега бих могла малко повече да помисля, защото това беше наистина много сгъстено време. Има интерес към това какво мога, какво знам, какво мога да направя и искам да бъда там, където ще съм най-полезна. Преди мен и след мен нещата да са различни.

Водещ:

Имате ли каквото и да е участие, отношение или коментар по случая "Румяна Желева"?

М. Кунева:

Намирам въпроса за малко агресивен, честно казано.

Водещ:

Ами, това е стилът.

М. Кунева:

Защото и... бих казала така...

Водещ:

Той е достатъчно отворен обаче, за да кажете...

М. Кунева:

Не...

Водещ:

... това, което наистина мислите.

М. Кунева:

Да, да, разбира се, но видях, че вие попитахте и г-жа Георгиева. Откровено казано, смятам, че трябва да спестите към двете комисарки този въпрос, но разбира се, ваше право е да питате. Защото... за мене е много лесно да го кажа, защото от момента, от който правителството каза, че ще има кандидат от партия ГЕРБ и след това, вече когато номинира кандидатурата, очевидно аз не съм заинтересована по никакъв начин. Аз не изпълнявам тази, така, предварителна заявка и няма как да бъда предложена от това правителство, така че аз нямам интерес... с каквато и да било, така, конспиративна теория някой да се опита да направи... Първият въпрос в криминалистиката е кой има интерес. Значи, това при всички случаи не съм аз. Но друго заради което намирам въпроса за, така, агресивен е, че аз имам...

Водещ:

Само да ви кажа - дамата... въпросът не е към дамата, а към политика Меглена Кунева.

М. Кунева:

Да, да, разбирам ви. Аз не... Това ви го казвам, както виждате, с усмивка, но аз имам 10 години в политиката, г-н Василев. С тези 10 години в първите 2 аз почти на всяко идване, и при вас включително, започвах и завършвах с благодарности към тези, които стартираха процеса на европейска интеграция, започвайки от 1993 г., минавайки през 1999 г. и т.н. Уверявам ви, през това време аз знаех, че има хора, които в Брюксел дори изразяваха голямо недоверие как ще се справя с този процес. Никога не съм си разрешила да кажа и една дума критична. Изобщо толерантността е почерк, който... на който аз много държа, защото това съм самата аз, така че имам история зад гърба си и още нещо, което мисля, че е добре да се знае - парламентът не е лесно място и затова изслушванията са публични, а ако ме питате, лично аз изключително съжалявам за това, което се случи.

Водещ:

Добре. Агресивен въпрос - искрен отговор.

М. Кунева:

Благодаря ви.

Водещ:

Най-важното нещо, което успяхте да свършите като комисар? Колко труден въпрос е пък този.

М. Кунева:

Да, много труден въпрос е. Мисля, че и Кристалина след пет години няма да може да го събере в един отговор. Когато ме питаха какво ще стане след моя мандат, аз казвах... значи от началото на месец септември започнах да казвам, нали, винаги ще има един добър българин в комисията, който ще бъде комисар, и много добри българи, които ще работят. Ако нещо ми е скъпо, това е репутацията, защото - да, действително моят ресор се разгърна много. Сега е разпределен на практика между трима комисари, с които се видях, с които, така да се каже, предадох работната щафета, но което... това, което най- ми е ценно, е, че аз работих с всички парламентарни групи в Европейския парламент, че моята партия беше Европа, че бях добър екипен играч и че репутацията на първия български комисар беше такава, че те очакваха следващата крачка...

Водещ:

Къде...

М. Кунева:

...и мисля, че това е най-ценното.

Водещ:

Ако трябва една дума да кажете обаче, коя ще е - китайските стоки или GSM-ите, или интернет компаниите, или нещо, с което особено се гордеете?

М. Кунева:

Да. Значи, основното, което... един политик не може да създава реалност, но той може да създава всички условия тази реалност да се случи. Така че това, което за мен беше важно, е, че направих концепция и реална политика с преместването на защитата на потребителите от стоки, колкото и това да е важно в глобализацията, към услуги и към дигиталния свят. И всъщност съм един от хората, които дадоха идеи за следващата комисия, както всички останали 26 мои колеги, това е факт, сега имаме граждански права, част от които са потребителските права, и имаме дигитална икономика - това бяха нещата, които заложих и в предложението, което дадох към президента Барозу. Политикът трябва да мисли, трябва да може да предлага нещо, което да не разреши веднага конкретния случай, но може да направи така, че много конкретни случаи да бъдат разрешени в бъдеще. Откровено казано, радвам се, че има едномесечно отчитане на тока. Мисля, че това беше желанието на хората и освен това победи правото, победи едно решение, най-напред административно, след това съдебно. Радвам се за това, че имаме групов иск. Радвам се за това, че Комисията по защита на конкуренцията намери правилно решение за "Топлофикация" и то беше потвърдено от съда. Радвам се, че скоро във вестник "24 часа" прочетох колега, г-жа Генова, която беше получила помощ от Европейския потребителски център, който е открит с наши пари, с парите на Европейската комисия. Радвам се също така, че хората повече се оплакват. Мисля, че точно това трябва да правят. Това, от което не сме доволни, и това, което искаме да се промени... трябва да инвестираме собствено време, много усилия, за да можем да променяме страната си.

Водещ:

Имахме коментар по оплакването, това не говори ли за народопсихологията твърде много?

М. Кунева:

Знаете ли, едно от най-трудните неща беше, че аз не мога да решавам индивидуални случаи и в този смисъл доста съм надхвърляла формалното, защото аз звънях, когато някой се оплакваше от определена компания или разчитах, че министерствата не са реагирали достатъчно бързо, аз действително малко надхвърлях, както вероятно и Кристалина ще прави, и се обаждах, за да може нещо да се случи малко по-бързо. Не искам обаче да живеем на основата на тази малка правда. Искам просто да бъде равно за всички.

Водещ:

Абсолютно сте права. Не е ли нашият проблем, проблемът с бъдещо. Европа дебатира 20-20, 2020 година. Ние понякога чак се срамуваме да слагаме такива големи граници, защото нас ни интересува тук и сега.

М. Кунева:

Тук и сега е важно, за да можеш да добиеш устойчивост и увереност в себе си, за да направиш план за още няколко години. Но ако ние нямаме план, и това ценното междувпрочем, което Европейската комисия дава, защото вероятно ние нямаме в момента сили да направим този план с толкова много проучвания, с толкова много инвестиции, тези планове се правят така. Но можем да използваме това, че Европейската комисия е избрала образованието. Можем да използваме и да поговорим у нас защо се водиха толкова много спорове дали да сложим като приоритет най-напред растежа, а след това работните места или, както някои настояваха, първо работни места, после растеж? Това не е случаен спор, защото, ако няма растеж, ако ние не направим дигитална икономика, ако ние не направим... и ще ви пример от предишния ми ресор, от защитата на потребителите. Представете си, ако ние можем да разчитаме, че ще си получим стоките, които сме поръчали по интеренет. Това е шанс за малките и средните предприятия. Това е шанс по тези магистрали, които аз искрено се надявам Росен Плевнелиев бързо да завърши, да има какво да се превозва. Това означава и хората да не се чувстват откъснати, ако живеят далеч от големия град. Това означава да не се чувстват откъснати от Атина или от Букурещ, казвам нарочно по-близките градове, или от Щатите, откъдето те могат да поръчат по-евтината стока, и с това, което те правят като икономически права чрез избора си, те могат да възнаградят една икономика, която трябва да живее.

Водещ:

Това прозвуча направо като политическа платформа.

М. Кунева:

Вълнува ме това. Да, за мен тези... и преговорите, които водихме, и първият комисарски мандат на България, това са неща, с които аз съм ангажирана и не мога да спра.

Водещ:

Добре, нашият залог е в бъдещето. Така ли?

М. Кунева:

Да, нашият залог е в бъдещето. Искам да ви кажа нещо, което от този съвет се е разисквало, за който говори и премиерът Борисов - образованието. Полша се оказва страната, която най-много напредва, като се сравнява какво е било вчера, какво е днес и какво ще направи утре. Междувпрочем ние имаме страшно много изследвания. Имаме на Световната банка, имаме на О И Си Ди, имаме на Европейската комисия. Мечтая си, когато ще започнем да ги четем. Примерно, единната сметка за ток, нещо, което го направих. То може веднага да се вземе като българска практика. Няма смисъл ние да влагаме пари. Няма смисъл ние да го измисляме. Можем обаче да го приложим. И оттук нататък аз съм готова да се обзаложа, че успехът на страната ще бъде в приложението на законите.

Водещ:

Успехът ще бъде в приложението на законите. Меглена Кунева, благодаря ви за участието.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

“Отвивам, завивам-няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
“Отвивам, завивам-няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
14:39, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
13:09, 27.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
12:53, 27.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
12:47, 27.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Два от трите фронта на пожара в Пъстрина планина Монтанско са потушени (СНИМКИ И ВИДЕО)
Два от трите фронта на пожара в Пъстрина планина Монтанско са потушени (СНИМКИ И ВИДЕО)
12:39, 27.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Равносметката на трагедията в Елин Пелин: Двама загинали, двама в неизвестност
Равносметката на трагедията в Елин Пелин: Двама загинали, двама в неизвестност
12:18, 27.07.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Хиляди зрители съпреживяха житието на "Рилския пустинник" в опера пред храма (СНИМКИ)
Хиляди зрители съпреживяха житието на "Рилския пустинник" в опера пред храма (СНИМКИ)
11:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Ивайло Мирчев: Решението на КС е подарък за рождения ден на Пеевски
Ивайло Мирчев: Решението на КС е подарък за рождения ден на Пеевски
10:27, 27.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
10:15, 27.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически
Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически
09:51, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
08:58, 27.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа
Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа
08:44, 27.07.2024
Чете се за: 04:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева - първите крачки на новия комисар
Кристалина Георгиева - първите крачки на новия комисар
Бойко Борисов: Правителството ще стигне до края
Бойко Борисов: Правителството ще стигне до края