НОВИНИ

КТ "Подкрепа" организира протест пред украинското посолство

Днес от КТ "Подкрепа" са насрочили протестен митинг пред украинското посолство в София. В тази възка гост в студиото на „Денят започва" беше председателят на синдиката д-р Константин Тренчев. Според д-р Тренчев е необходимо да се протестира не само пред украинското посолство, но и пред руското, и пред нашето правителство, защото това е израз на недоволство към това, което става.

подкрепа организира протест украинското посолство
bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 08.01.2009
Чете се за: 08:00 мин.
У нас

Днес от КТ "Подкрепа" са насрочили протестен митинг пред украинското посолство в София. В тази възка гост в студиото на „Денят започва" беше председателят на синдиката д-р Константин Тренчев. Според д-р Тренчев е необходимо да се протестира не само пред украинското посолство, но и пред руското, и пред нашето правителство, защото това е израз на недоволство към това, което става.

Поведението на Украйна и Русия не е поведение на европейски държави от XXI-ви век. Това е дива азиатщина, от която страдат и трети страни. Ако Русия искаше да има чисто лице, трябваше да информира Европа, че предстои да затегне кранчето, но те не го направиха. Има виновни и в България, тъй като това не е първият скандал между Русия и Украйна. Затягане на крана, но не пълното му затваряне, е имало и преди подписването на договора от Овчаров, но документите и анексите от него не са известни. Тези, които подписват договора, трябваше да знаят, че може да се стигне до затваряне и да предприемат нещо. Дугите държави са спокойни, защото имат запаси. Всяка европейска държава, включително и ние, сме подписали задължение за запас от 90 дни. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Също така д-р Тренчев изрази опасение, че ако се наложи отваряне на резервите, ще се види, че значителна част от тях са разпродадени. В момента се спират много предприятия и това са огромни загуби, което ще се отрази на заетостта и на заплатите. Какво друго ни остава, освен да протестираме, допълни още Тренчев.

Тренчев изрази оптимизъм, че може да се стигне до решаване на проблема, тъй като Европа е поела инициативата. По неговите думми, загубите, които ще претърпи българската държава, ще се дължат на липсата на нехайство и липсата на мисъл. Европейците, включително и Джефри Ван Орден, са възмутени от нашата пасивност за АЕЦ Козлодуй. Нашите политици са нерешителни и не защитават нашия интерес, посочи д-р Тренчев. Той подчерта още, че цената на парното трябва да намалее, защото не може да се плаща за 100 %, а да се получава 20 %. Трябва да се стягаме и да започваме да ритаме. Ако няма развитие, трябва да се протестира. Ако се наложи, и камъни ще хвърляме - по посолства и по правителство, каза в заключение д-р Тренчев.

Следва пълен текст на интервюто с Константин Тренчев

Водещ: Продължаваме с темата за газовата криза, за това, което се случва в България след прекратяването на доставките на газ към нашата страна. Вчера КТ "Подкрепа" разпространи една много остра декларация във връзка с газовата криза, в която се отправят въпроси към властимащите, както ги определят в синдиката, декларира се, че няма да позволим на децата ни да стоят на тъмно и студено, няма да позволим да спре работата в предприятията, няма да се позволи чрез машинации да се вдигат цените на петрол, да ни връщат в епохата на миналия век във връзка със замърсяване на околната среда, и има конкретни призиви за налагане на икономически и политически санкции към Украйна, за иск към Русия за изплащане на компенсации, на реактивиране на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй", намаляване енергийната зависимост на България от един доставчик-монополист. Освен това днес от "Подкрепа" са насрочили протест-митинг, протестен митинг пред украинското посолство в София. По този повод лидерът на синдиката Константин Тренчев е в нашето студио. Добро утро, д-р Тренчев.

Д-р Константин Тренчев: Добро утро.

Водещ: Защо точно пред украинското посолство? Все пак има две страни в конфликта.

К. Тренчев: Даже са три. Защото трябва да се протестира не само пред украинското, а и пред руското, а и пред нашето правителство, но в случая преценихме, че не може навсякъде, освен това времето ни притиска, трябва да се бърза и всъщност това е един израз на нашия гняв и недоволство от това, което става. Проблемите са две групи, господин водещ, едните са създадени извън България, другите са си наши лични. Ние не може да определим поведението на Украйна и Русия като поведение на европейски държави в 21 век, това е някаква дива азиатщина, нали, карайки се, да страдат от вашите разправии трети страни. Ако Русия обаче искаше да има чисто лице, тя трябваше да каже на Европа - вижте какво, тия ни крадат, не плащат, за украинците, елате вие да видите, защото ще трябва да започнем да притягаме крана. Не го направиха...

Водещ: Какъв. . .

К. Тренчев: ... а идва сега, когато вече кризата е в ход. Украинците щяха да изпаднат в изолация и вероятно те също щяха да бъдат принудени да повикат наблюдатели и да кажат - вижте, ние не спираме за другите, които са си платили, нали, тук се разправяме с Русия, но то касае нашия газ. Нито едните, нито другите го направиха. В случая аз мисля, че има виновни и тук, защото това не е първият скандал между Русия и Украйна. Скандали е имало и притягане на крана, не пълното му затваряне, както сега, и преди подписване на прословутия договор на Овчаров, от който не всички, така, документи и анекси са известни. И би трябвало тези, които подписват, да знаят, че може да се стигне до ситуация на затваряне и да предвидят нещо в тоя случай. Защо другите държави, които също са потърпевши, нали, засега са спокойни? Защото хората са се запасили. Всяка европейска държава, включително и ние, сме подписали задължения за 90 дена да имаме резерви. Изглежда нашите сега от това са много притеснени, защото ако се наложи да почнат да се вадят сериозно резервите, ще се види, че една значителна част от тях вече са разпродадени насам-натам...

Водещ: От държавния резерв говорите.

К. Тренчев: Да. Мирчо, мирчовци, колкото щете в тая държава, може и бая нещо да е разкешено, разпродадено и това...

Водещ: Вие май имате някаква информация, щом говорите за тези съмнения.

К. Тренчев: ... да избие и да се види. Ами имаме съмнения и то най-вече в сферата на течните горива, но това нещо би трябвало да си го следят органите и мисля, че по-скоро това ги притеснява. Но ние, искам да кажа, че въпросът не е само в това, че хората вече стоят на студено. В момента се спират много предприятия, това нещо са огромни загуби, това ще се отрази на заплати, това ще се отрази на заетост, нали, и ние не може да спим спокойно. Какво можем да направим? Украйна ни е далеч, нали, освен да отидем и да повикаме пред тяхното посолство днес в 12 часа...

Водещ: Това обаче едва ли ще промени нещата. А какво да правим, какво да правим...

К. Тренчев: Е, вижте, все пак какъв е изходът - да стоим вкъщи на студено и да...

Водещ: ... какво да правим... не, не, въпросът ми е, въпросът ми е - какво да правим, докато, образно казано, атовете се ритат, докато се реши, в тази ситуация какво да прави България, има ли изход някакъв?
К. Тренчев: Аз мисля, че ще се реши, и то не защото България нещо ще направи, нашите помияри не смеят на никой да се обадят и да се изрепчат, нито на Русия, нито на никой, а по-скоро, че Европа се размърда и снощи, доколкото е последната ни информация, и Украйна, и Русия са се съгласили да отидат западни независими експерти, които да следят какво минава по тръбите, кой краде, кой отклонява, нали, което значи, че е възможно наистина тука да тръгне газ, защото той е платен и от нас, и от Словения, и от Чехия, и от Австрия, всички са точни, не е точна Украйна само. Тъй че имаме някаква надежда нещата да се решат, но загубите, които ще претърпим, аз нямам точната представа колко се губи на ден, но се говори за стотици милиони. И това нещо идва на фона на една световна криза, та на нас ни дойде отгоре и още една, и една значителна част от тия загуби ще се дължат и на нашето нехайство, и на изобщо липсата на мисъл как да имаме максимално, аз не казвам, че може да се откачим, но максимално независима енергетика. И в този дух и впрочем никой не трябва да се изненадва, ние винаги сме имали позиция против затварянето на "Козлодуй". Ето сега се вижда, че ние имаме...

Водещ: За трети и четвърти реактор говорите?

К. Тренчев: ... имаме резервна някаква мощност, която, нали, ако работеше, ударът щеше да е по-малък.

Водещ: Добре, но знаете контрааргумента, че в този момент, когато все пак е необходима единна позиция на Европейския съюз, подкрепата на Брюксел ни трябва, включително и в газовата криза.

К. Тренчев: Разбира се, но...

Водещ: ... повдигайки този въпрос, можем да си навредим. Вашето мнение?

К. Тренчев: Вижте, господин водещ, аз искам да ви кажа, че съм говорил с много европейци, включително и Джефри ван Орден, които са възмутени от нашата пасивност за "Козлодуй" и от нашето нежелание да се борим за спасяването му, и след като вече гласуваха, че трябва да го затваряме, и ние увиснахме. Самите европейци бяха възмутени как пък вашите евродепутати изобщо не натиснаха да остане това нещо.

Водещ: Това е история, д-р Тренчев, това е история.

К. Тренчев: Е, да, история, но...

Водещ: Въпросът ми е в този, в тази ситуация в момента това би ли помогнало, повдигането на този въпрос, би ли помогнало или би навредило в отношенията ни с Брюксел за решаване на проблема?

К. Тренчев: Има една клауза - в случай на извънредни ситуации, мисля, че 34 член или т.н., че може да се включи отново, но в случая това е просто един, да го нарека, опит за известно спасение. Въпросът беше защо го направихме, нали, за да има подобен момент? Жалко, че страхотни загуби се търпят, аз мисля, че правителството ще тръгне да се оправдава, че вината не е в него и отвън му се изтърсил проблемът на главата, но то също има огромно...

Водещ: До известна степен е така. В смисъл...

К. Тренчев: Е, така е, но сега защо говорят за...

Водещ: ... на българска територия, на украинска...

К. Тренчев: ... защо говорят за някакво отклонение, което е можело да се направи. В крайна сметка, след като виждаш, че тия хора се карат там и че един ден наистина може да затворят газта, защо не си помислил за никаква алтернатива, а трябва да ти дойде до главата, за да почнеш тогава да пищиш за някаква си стокилометрова отсечка и свързване, за да може да има байпас, обход, нали, през Турция да взимаме нещо именно за такава кризисна ситуация.

Водещ: Настоявате за, така, иск към Русия за изплащане на компенсации.

К. Тренчев: Ами, разбира се, разбира се, и това...

Водещ: Появиха се идеи за запориране на сметките на "Газпром" у нас, за, така, активите им, изземане.

К. Тренчев: Вижте, нашите политици са толкова нерешителни и толкова, как да ви кажа, на моменти се чувствам омерзен...

Водещ: Това от опозицията, тези предложения са от опозицията...

К. Тренчев: На моменти се чувствам омерзен, че те не смеят да отстояват една наша позиция, един наш интерес. Аз съм живата история на демокрацията в тая държава и мога да ви кажа, че е имало много ситуации, когато чужди държави са се застъпвали за наш интерес, а ние не си мърдаме пръста, нали? Но в крайна сметка в случая ние търпим загуби не по наша вина и следователно трябва да искаме компенсации. Друг е въпросът дали ще намерят ей толкова малко кураж да поискат тези неща, които би поискала всяка друга засегната държава.

Водещ: Парното не е със същата температура, с каквато...

К. Тренчев: Ами, разбира се...

Водещ: ... трябва да бъде. В същото време цената на парното от 1 януари е друга.

К. Тренчев: Ами това мисля, че е поредният абсурд и вие го казвате. В крайна сметка човек трябва да плаща толкова, колкото получава.

Водещ: Т.е. какво следва - цената на парното трябва да падне?

К. Тренчев: Това ще е втора група огромни разправии с нас. Ами естествено, ти не можеш да си плащаш за сто процента, а да ти подават 20.

Водещ: Това е логично. Как на практика обаче може да се случи, д-р Тренчев?

К. Тренчев: Вижте, ние ще се разправяме...

Водещ: Те не са засекли топломерите, не са засекли какво е влязло от 1 януари след увеличението, а вие, включително и, нали, икономическата логика казва, че трябва по-ниско да бъде цената. Как на практика...

К. Тренчев: По-ниско е първо поради намаляне на топлоподаването, защото ти трябва да плащаш това, което влиза, и второ е, че сега, ако започнат на мазут, което не е чак толкова лесно, колкото си мислим, неговата цена...

Водещ: Цената е друга.

К. Тренчев: ... в момента относително е по-ниска. Друг е въпросът, че така ще се окадим и одимим, че нали, но в крайна сметка по-добре е да оживеем в тия студени дни, нали, пък за екологията ще се мисли по-късно.

Водещ: Т.е. вие настоявате за нова цена на парното пак в отоплителния сезон, нова корекция на цената?

К. Тренчев: Естествено. Трябва по тоя въпрос да има заседание със социалните партньори и да видим какво е. Не може хората да плащат за нещо, което не са го получили.

Водещ: Така е, само че аз пък от топлинните производители чух...

К. Тренчев: Не, там е пълна измама и тя е...

Водещ: ... за това как проблемът с преминаването на мазут няма да им позволи да произвеждат ток и оттам пък ще увеличат загубите на топлофикациите и съответно това няма да се отрази пък на цените на парното.

К. Тренчев: Проблемът е, господин водещ, че винаги хората са прекараната страна и затова ние казваме на тия хора - вместо да зъзнете вкъщи, нали, или вместо да се успокоявате, че, виждате ли, другите са на парно, ама ние сме на дърва, нали, по-добре е да се стягаме и да почваме да ритаме, защото иначе само ще ни представят сметки.

Водещ: Добре, да завършваме. Казвате, днес ще повикате пред украинското посолство, след това?

К. Тренчев: Ами след това евентуално пред руското, след това пред нашето правителство.

Водещ: Така в тая градация...

К. Тренчев: Тъй като няма време, ние нямаме време да организираме големи неща, просто символично отиваме да повикаме. Ще дойдат хора от "Кремиковци", ще дойдат от други места, защото "Кремиковци" също е на тезгяха и също може да спре. Те са предприятие, което без газ просто трябва да удари вратите, не само гражданите.

Водещ: Символичен протест? Символичен протест...

К. Тренчев: Е, символичен, да дойдат хората да кажат мнението си.

Водещ: А следващите протести, казвате, пред нашите власти.

К. Тренчев: Ако няма някакви, така, позитивни развития и надежда на хоризонта, какво друго ни остава - да стоим на студено и да чакаме?

Водещ: Т.е. протестите продължават, включително и не толкова символични, така да разбирам, по-ефективни?

К. Тренчев: Естествено. Ами може да се наложи и камъни да хвърляме.

Водещ: Така ли?

К. Тренчев: Ами да, какво лошо има в това? Той ти ходи по главата, прави те на маймуна, и ти стоиш и демонстрираш културно поведение.

Водещ: По кого ще хвърляте камъни, д-р Тренчев...

К. Тренчев: По посолства и по правителство.

Водещ: По посолства и по правителство?

К. Тренчев: Ами естествено.

Водещ: Добре, така да завършим този разговор с това предупреждение, нали така...

К. Тренчев: Да.

Водещ: ... от д-р Тренчев. Камъни може да се наложи да се хвърлят.

К. Тренчев: Да, така е.

Водещ: Маскировъчната униформа?

К. Тренчев: Тя е готова, предполагам, че на обяд ще съм с нея, защото е доста студено.

Водещ: Добре, благодаря ви. Д-р Тренчев беше гост в предаването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:08, 27.07.2024
Чете се за: 00:15 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за случилото се край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за случилото се край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
16:02, 27.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
15:40, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
14:39, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
13:09, 27.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
12:53, 27.07.2024
7671
Чете се за: 00:52 мин.
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
12:47, 27.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Заместник-министър Куюмджиев: Надявам се на пробив в газовата криза
Заместник-министър Куюмджиев: Надявам се на пробив в газовата криза
Израел засили офанзивата си по посока на Хан Юнис - бастион на Хамас
Израел засили офанзивата си по посока на Хан Юнис - бастион на Хамас