НОВИНИ

27-те обещават единство на преговорите за Брекзит

ЕС ще бъде единен в преговорите с Великобритания за напускане на ЕС, декларираха днес в Люксембург министри на външните работи. Снощи на работна вечеря в Лондон Юнкер, Мишел Барние и Тереза Мей обсъдиха предстоящите преговори. Лидерите на 27-те страни от ЕС се събират в събота в Брюксел, за да одобрят ръководните принципи в преговорите с Лондон.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:02, 27.04.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

27-те държави от ЕС ще са единни в позицията си за преговорите с Велибритания, това обеща днес заместник председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс в Люксембург. По същото време в реч пред Бундестага в Берлин германският канцлер Ангела Меркел също изтъкна, че всички решения, свързани с напускането на Великобритания, ще се вземат с подкрепата на всички държави от Европейския съюз. Трябва да излъчим сигнал, че сме единни, каза тя и предупреди британците да не си правят илюзии, че ще се радват на същите права и привилегии, каквито имат гражданите на ЕС.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: За съжаление, имам чувството, че някои хора във Великобритания все още хранят илюзии. Бих искала да им кажа да не си губят времето.

За Брюксел един от най-важните въпроси в преговорите ще е запазване на правото за постоянно пребиваване за европейските граждани, пристигнали във Великобритания преди Брекзит и живели в старата поне пет години. Три милиона европейски граждани, включително българи, живеят и работят на острова. Финансовата страна на преговорите е другият важен аспект.

Австрийският външен министър Себастиян Курц заяви днес, че се надява след напускането на Великобритания финансовите тежест за 27 -те да не се увеличават.

Себастиян Курц - министър на външните работи на Австрия: След 2020 година Европейският съюз ще разполага с по-малък бюджет. Затова трябва да започнем политика на намаляване на разходите. Не трябва нетните платци да бъдат привиквани на касата в Брюксел и от тях да се иска да плащат повече. Австрия не е готова да плаща по-високи вноски. Радвам се, че това не е само мое мнение и други държави споделят тази позиция.

Европейските лидери ще поискат от Великобритания не само да покрие финансовите ангажименти към съюза до сега, но и да плаща до края на 2020 година, когато изтича 7-годишният европейски бюджетен план, който Великобритания е одобрила през 2014.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво съдържа коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти?
Какво съдържа коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти?
За опростяване на процедурите за малките строежи настояват главните архитекти
За опростяване на процедурите за малките строежи настояват главните архитекти