НОВИНИ

Драгомир Стойнев: В пенсионната система има дефицит

Драгомир Стойнев от "Коалиция за България" заяви категорично в студиото на "Панорама", че не е необходимо да се вдига нито възрастта, нито стажа за пенсия. Той обясни, че в момента работа за хората над 55 години няма - тях никой не ги иска.

драгомир стойнев пенсионната система дефицит
bnt avatar logo
от БНТ
22:06, 05.11.2010
Чете се за: 06:37 мин.
У нас

Драгомир Стойнев от "Коалиция за България" заяви категорично в студиото на "Панорама", че не е необходимо да се вдига нито възрастта, нито стажа за пенсия. Той обясни, че в момента работа за хората над 55 години няма - тях никой не ги иска.

Той обясни, че от встъпването на правителството на ГЕРБ през септември 2009 година до момента има 22 декларирани намерения за реформа в тази област. Според него цари пълен хаос и се действа на "принципа проба грешка", а мерките са "на парче".

БСП предлага след навършване на пенсионна възраст с всяка година допълнителен трудов стаж пенсията му да се увеличава с определен процент, но изборът дали да работи или не след навършването на необходимата възраст да е въпрос на личен избор на всеки един човек. Според Стойнев обаче проблемът е, че няма работа.

Драгомир Стойнев:
- Г-н Костов някога да се е оплаквал, г-н Сакскобургготски някога да се е оплаквал, Станишев да се е оплаквал? В момента управляващите се държат като едно малко дете, на което е дадена сложна играчка, то постоянно хленчи, не може да се оправи с тази играчка, но не желае никаква помощ!

Пълен текст на разговора с Драгомир Стойнев!

Водещ Бойко Василев: Сега с Драгомир Стойнев, един от младите в БСП, председател на парламентарната социална комисия, започваме нашия разговор. Добър вечер.

Драгомир Стойнев: Добър вечер.

Водещ: Само допреди една година бяхте на власт, сега сте в опозиция. Ако бяхте сега на власт, щяхте ли да вдигате пенсионната възраст, честно?

Др. Стойнев: Категорично мога да ви кажа...

Водещ: Че не.

Др. Стойнев: ... че и възраст, и стаж БСП няма да вдига и не се налага да се вдига.

Водещ: Защо?

Др. Стойнев: Вижте, проблемът е много сериозен. За съжаление...

Водещ: Наистина е сериозен, защото във Франция се бият по улиците.

Др. Стойнев: Във Франция бият по улиците, там се вдига от 60 на 62 години. Тук г-н Балцерович в репортажа каза - хората живеят по-дълго, нека да да работят повече. Правилно го чух.

Водещ: Да, така каза.

Др. Стойнев: Сега нека да разгледаме ситуацията в България. Каква е ситуацията на хората над 55 години, г-н Василев? Работа за тях няма, никой не ги иска тези хора на работа. Голяма част от тези хора в предпенсионна възраст са... пазят отделни заведения или пазят, охранители, или пазят паркинги. Виждаме каква унизителна работа имат. Проблемът е сложен. В България има демографски срив. Населението застарява.

Водещ: Е, ето това исках да питам. Хайде да видим хората под 20. Ами, те намаляват. Е кой ще работи?

Др. Стойнев: За тях също няма работа.

Водещ: Е, кой ще работи?

Др. Стойнев: Това също е големият проблем.

Водещ: Е, добре, кой ще работи тогава?

Др. Стойнев: Затова, когато правителството започна от 17 септември 2009 г., аз много добре следя този проблем, тъй като е в моята област, досега излязоха над 22 декларирани намерения - пълен хаос. Играеше се на принципа "проба-грешка". Сега влезе Кодекса за социално осигуряване в НС. Аз лично не вярвам, че ще е последният, тъй като вече един влезе, мина на първо четене в моята комисия и после отново бе изтеглен. Има, в пенсионната система има дефицит, само че трябва да се гледа държавното обществено осигуряване в бюджета като приходна и разходна част. Управляващите в момента се съсредоточават само върху разходите. Казват, ще ограничим хората да се пенсионират, ще им отнемем правото на пенсия, ще им намалим пенсията и ще свием дефицита. Никой обаче не гледа приходната част, г-н Василев, а оттам идват приходи. Ако работи една икономика, ако има икономическа активност, ако хората си плащат осигуровките, ако имат високи заплати, за да има по-големи приходи - и едва тогава можем да търсим баланс между приходна и разходна част. Но ние, от лявото, гледаме по-скоро в приходната част. Няма как да натоварим един човек, който... средната продължителност на живот в България е една от най-ниските в целия ЕС, да му вдигаме възрастта и стажа за пенсиониране и едва ли не, когато се пенсионира, той да умре, защото трябва да спестим едни пари за един дефицит. Това не можем да го приемем.

Водещ: Ама, чакайте, каква е логиката, не е ли точно обратната логика? Понеже няма деца, трябва да работим до по-късно всички ние, не да мрем, а да работим до по-късно просто за да си изкараме парите на пенсионерите.

Др. Стойнев: Точно това имам предвид. Освен образование, освен в сферата на образованието, тази реформа трябва да бъде обвързана и в сферата на здравеопазването. Само че това, което ни се предлага, няма нищо общо, никаква обвързаност. Тука са мерки на парче.

Водещ: Г-н Стойнев, ако бяхте прав...

Др. Стойнев: Първо трябва да има, момент само, тука трябва да има политика първо за тези хора, които са над 55 години. Какво им предлагаме? Как ги квалифицираме? Как ги преквалифицираме? Какви езикови умения имат тези хора? Ние живеем в свят на глобализация. Във всеки един момент човек трябва да бъде готов да влезе и да излезе от пазара на труда.

Водещ: На езици искате да ги учим ли?

Др. Стойнев: Моля?

Водещ: Искате да ги учим на езици ли?

Др. Стойнев: Да се квалифицират и да се... но трябва да има конкретна политика.

Водещ: Езици се учат като малък.

Др. Стойнев:
След това, ако... не, вижте, не мога да се съглася с вас. Но евентуално стаж можем да стигнем, левицата се съгласи да се вдига стажа, но той да бъде обвързан със средната продължителност на живот. Да се увеличава средната продължителност на живот - увеличава се и стажът. Намалява се средната продължителност на живот - намалява и стажът. Защо трябва да работим, докато умрем, г-н Василев?

Водещ: Ако сте прав, защо хората не са на улиците като французите?

Др. Стойнев: Вижте...

Водещ: Хайде сега да видим.

Др. Стойнев: Сега, първо, БСП няма и желание да мотивира хората сами да правим политически протести. Има синдикати, тъй като във Франция тези хора се организират от синдикати...

Водещ: Да, да, ама и социалистите са доста активни там. Социалистите питат Конституционния съд.

Др. Стойнев: Вижте, това не означава, че ние няма да питаме Конституционния съд. Нека законът да бъде приет от НС. Ние ще бъдем категорично против. Но ясно е, че всички социологически проучвания показват, че хората предпочитат да им се вдигнат осигуровките, отколкото да им се вдигне стажът или възрастта за пенсиониране.

Водещ: Да де, ама хората може би разбират, че България е наистина с най-лошата демография в Европа и ако не работим повече, няма да изкараме повече. Може би хората разбира това нещо простичко, г-н Стойнев.

Др. Стойнев: Ама този, който иска да работи, нека да работи повече, но той трябва да бъде стимулиран, за да работи повече. Затова ние, социалистите, предлагаме след навършването на възрастта за пенсиониране всяка една допълнителна година стаж да има процент, който... от 3 да стане на 5 процента, защото на времето, когато ние бяхме на власт беше 1 процент, стана 3 процента, сега на 5 процента, за да ви се увеличава пенсията, но човекът да прецени дали да работи. Но какъв е проблемът? Проблемът е, че няма работа. Вие пак казвате - нека човек да работи. Всеки... не, нека да работи, аз всъщност искам хората да работят, но дали има работа за тях. Проблемът е, че за тях няма работа. Никой не иска тези хора на работа.

Водещ: И предлагате да опрем автомати до главите на бизнесмените ли, какво да направим?

Др. Стойнев: Не, не, първо това трябва бизнесът да бъде стимулиран, за да приема тези хора на работа.

Водещ: За това съм съгласен. А вие сега, ето, ако можехте вие да делите бюджета днеска, на кого давате, от кого взимате в момента, директен въпрос ви питам?

Др. Стойнев: И аз директно ще ви отговоря с едно изречение.

Водещ: На БАН щяхте да дадете...

Др. Стойнев: Няма да позволим хората, които имат най-голяма нужда от помощ, социално слабите, те да понесат кризата. Няма да позволим на хората от увреждания да се пестят пари и да им се отнемат двете безплатни пътувания в годината с транспорт. Няма да позволим да се намаляват обезщетенията за майчинство, защото нямало пари. Как ще стимулираме раждаемостта? Няма да позволим 2009-2010 г. с един молив се зачеркнаха 6 хиляди деца с увреждания, г-н Василев. За какво общество говорим?

Водещ: Добре. Кажете ми само с да или не - на БАН ще дадете ли повече, ако сте на власт?

Др. Стойнев: Вижте...

Водещ: Да...

Др. Стойнев: Трябва да се инвестира в образование и наука, това е бъдещето на всяка...

Водещ: Добре, значи и на Софийския университет.

Др. Стойнев: ... на всяка една държава.

Водещ: На пенсионерите ще дадете ли повече? Да, нали, и на полицаите ще дадете?

Др. Стойнев: Вижте, ние за пенсионерите удвоихме минимална пенсия два пъти.

Водещ: Така де, така де.

Др. Стойнев: Средната пенсия се увеличи с 80 процента.

Водещ: Е, добре, откъде?

Др. Стойнев: Доходите се увеличиха два пъти. Ние да сме плакали? Ние да сме обвинявали някого? Създадохме сребърен фонд, който има в момента 1 милиард и 600 милиона, който финансира изцяло този дефицит в пенсионната реформа. Да сме се оплаквали, че заварихме минимална пенсия 69 лева, да сме оплаквали?

Водещ: Е как, на кого ще оплачете? Те тия хора бях ваш коалиционен партьор. На НДСВ ли ще се оплачете? Ами че те бяха с вас в коалиция.

Др. Стойнев: Ама, чакайте, чакайте, г-н Костов някога да се е оплаквал? Г-н Сакскобургготски да се е оплаквал? Г-н Станишев да се е оплаквал? В момента управляващите се държат като едно малко дете, на което е дадена една сложна играчка. То постоянно хленчи, не може да се оправи с тази играчка, но не желае никаква помощ.

Водещ: Ще си запиша, че някъде сте казали една хубава дума за Костов. Само обаче да ви кажа, само разбрах на кого искате да дадете. От кого ще вземете обаче, за да го дадете?

Др. Стойнев: Вижте, няма начин да се прави преразпределение, ако не работи икономиката. Ние загубихме една година и половина ценно време, вместо да има политически дебат относно излизането от кризата, вместо да има конкретен антикризисен план, в политическо говорене и с основния проблем на сегашните управляващи да промени миналото. Виждате ли какво безумие.

Водещ: Вие защо не спряхте световната криза, ако толкова можехте? Как ще оправите икономиката, ако повлияете някакъв глобален факт?

Др. Стойнев: Чухте ли преди малко какво каза Лешек Балцерович? България е добре. България има най-ниския дълг. Това е благодарение на предишното правителство. България има най-ниските данъци. Това е благодарение на предишното правителство. Какво ни се... какъв бюджет ни се дава в момента?

Водещ: Да, ама той днеска беше в България, не е преди една година.

Др. Стойнев: Но дългът е абсолютно същият. За съжаление, от тази година с новия бюджет дългът се увеличава. Кой ще го плати този дълг, г-н Василев? Няма да го плати министър Дянков, ще го платят младите и активни хора. Ще го платят тези хора, които работят, които си плащат данъците, които си плащат осигуровките. Същевременно от тези хора се иска да раждат деца, за да не се топим като население. И какво им се предлага от страна на правителството?

Водещ: Те децата с раждането е лесно, то въпросът е какво ще го правиш после.

Др. Стойнев: Не, чакайте, не...

Водещ: Не, в смисъл правенето е лесният процес, това искам да кажа.

Др. Стойнев: Аз бих... с шега да го кажа.

Водещ: Да, опитах се несполучливо да се пошегувам. Кажете ми къде ще бъдете на 11.11. другата седмица, пада се четвъртък?

Др. Стойнев: Вижте, карате ме да коментирам нещо, което още не е създадено.

Водещ: Вие откъде знаете какво ви карам в момента?

Др. Стойнев: Тъй като има огромен медиен и политически интерес това, което ще се случи на 11.11.

Водещ: С президента, да.

Др. Стойнев: С президента. Ясно е, че БСП ще партнира с всяко едно гражданско общество, което не е съгласно и всяко NGO, и всяка гражданска инициатива, което не е съгласно със сегашното управление.

Водещ: Значи и с това формирование.

Др. Стойнев: Аз не мога да кажа къде ще бъда, но аз мога да кажа, че аз съм член на БСП и ще остана член на БСП.

Водещ: А трепери ли БСП от това, което ще се случи другата седмица?

Др. Стойнев: Не, не смятам, че БСП трепери.

Водещ: Добре, щом казвате. Благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Парламентът прие решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото
Парламентът прие решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото
16:26, 26.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Пеевски изпрати сигнал до главния прокурор заради думи на Джевдет Чакъров
Пеевски изпрати сигнал до главния прокурор заради думи на Джевдет Чакъров
15:52, 26.07.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Започна "Hills of rock 2024", очакват се над 60 000 почитатели на твърдото звучене
Започна "Hills of rock 2024", очакват се над 60 000 почитатели на твърдото звучене
15:38, 26.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Спряно е гасенето от въздуха край Елин Пелин, водата може да предизвика неприятни последствия
Спряно е гасенето от въздуха край Елин Пелин, водата може да предизвика неприятни последствия
15:36, 26.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
СОС одобри вливането на Четвърта градска болница във Втора градска болница
СОС одобри вливането на Четвърта градска болница във Втора градска болница
15:22, 26.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Кирил Петков: Решението на Конституционния съд доказа "превзетата държава"
Кирил Петков: Решението на Конституционния съд доказа "превзетата държава"
15:14, 26.07.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Парламентът възложи на МС да компенсира бизнеса заради цената на тока
Парламентът възложи на МС да компенсира бизнеса заради цената на тока
15:00, 26.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
14:37, 26.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
14:35, 26.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Административен съд София потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
Административен съд София потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
14:33, 26.07.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
14:32, 26.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
14:23, 26.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Палитри и крошета
Палитри и крошета
Интервю с Лешек Балцерович
Интервю с Лешек Балцерович