НОВИНИ

Христина Митрева: Трансферът е справедлив

Управителят на НОИ Христина Митрева коментира, спорното предложение частните пенсионни фондове да бъдат пренасочени към института, като заяви, че не става въпрос за посегателство към личната собственост на гражданите.

христина митрева трансферът справедлив
bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 13.12.2010
Чете се за: 07:49 мин.
У нас

Управителят на НОИ Христина Митрева коментира, спорното предложение частните пенсионни фондове да бъдат пренасочени към института, като заяви, че не става въпрос за посегателство към личната собственост на гражданите.

В студиото на "Денят започва" тя увери, че парите в тези фондове са предназначени за пенсии и ще бъдат използвани по предназначение, както и че ще могат да се онаследяват.

Трансферът на пари от частните пенсионни фондове към НОИ е справедлив за всички, на които се прехвърлят индивидуалните партиди в НОИ, защото се предполага, че тези хора ще се пенсионират в периода 2011-2014 г. Справедливо е, защото се прехвърлят по-малко средства от индивидуалните партиди, отколкото, ако се пенсионират, хората ще получат като пенсия от НОИ.

Цялото интервю с председателя на НОИ можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водеща:
От снега към една безкрайно, безкрайно важна тема, която касае мнозина българи. В съботния ден, който както знаете беше работен, приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване роди ново напрежение. От "Синята коалиция" обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради частичната национализация на личните вноски в професионалните фондове. Знаете добре, става въпрос за спестяванията в професионалните фондове на хората от първа и втора категория труд, на които им предстои да се пенсионират до края на 2014 година, и те ще бъдат прехвърлени към НОИ и оттам те ще получават пенсиите си. Гост на "Денят започва" е председателката на Националния осигурителен институт Христина Митрева. Добро утро, здравейте.

Христина Митрева:
Добро утро.

Водещ:
Здравейте.

Водеща:
Радвам се, че сте тук. Фейсбук, зрителите, които ни гледат, са много активни. Ще си позволя на финала на разговора няколко конкретни въпроси да ви задам от тях, от Фейсбук, но преди това за така наречената национализация, която и в съботния ден, така, взриви парламента. Междупрочем, в рамките на шегата, вие не останахте длъжна на тези, които говорят за национализация, като казахте, че искате и на вас да ви се случи такава национализация.

Хр. Митрева:
Да, беше закачка.

Водеща:
Да кажем все пак, да ви вземат двата апартамента в "Надежда" и да ви дадат...

Хр. Митрева:
Един апартамент. Един двустаен апартамент в "Надежда"...

Водеща:
И да ви дадат такъв в центъра на града...

Хр. Митрева:
Да, четиристаен, ако може...

Водещ:
Четиристаен...

Водеща:
Извън шегата, моля ви, убедете всички, които ни гледат, че този трансфер от частните фондове към НОИ ще бъде справедлив за всички.

Хр. Митрева:
Той е справедлив за тези хора, на които се прехвърлят индивидуалните партиди в Националния осигурителен институт, защото се предполага, че тези хора ще се пенсионират в периода 2011 - 2014 година. Справедлив е, защото се прехвърлят по-малко средства от индивидуалните партиди, отколкото хората, ако се пенсионират, ще получат като пенсия от Националния осигурителен институт. Именно по тази причина самите пенсионни фондове заедно с комисията за финансов надзор и с Българската асоциация на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване прецениха, че е по-добре да се направи тази нова разпоредба. И всъщност тя не е нова, това е продължаване на така наречения параграф 4, който вече е и 4-а, защото точно там се урежда как ще бъдат прехвърлени партидите, как ще постъпват вноските и не на последно място, ако на едно лице, на което са прехвърлени в НОИ средствата по партидата му, но не се пенсионира, т.е. да получава по-рано пенсия, неговите средства ще бъдат върнати заедно с вноските, които са постъпили до периода на пенсионирането му. Тоест той нищо няма да загуби. Освен, че ще спечели, ако се пенсионира, да получава по-висока пенсия от НОИ вместо от професионален пенсионен фонд. Също ако лицето почине, неговите средства ще получат наследниците, както натрупаните средства по партидата му към 31 декември 2010 година, така и вноските, които са постъпили след този период. Искам да кажа, че лицата не само че не губят, напротив, те ще спечелят, ако се пенсионират в НОИ за този период.

Водеща:
Добре, знаете един от основните аргументи на опозицията, в събота, както казах, бяхте в парламента, съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров, казва, добре, ако всичко е толкова добро за хората, ако всичко е справедливо, защо не оставите на самите тях личния избор дали да прехвърлят партидите си към НОИ.

Хр. Митрева:
Ние предложихме този текст, самата аз като управител на Националния осигурителен институт, когато обсъждахме текстовете, които ни бяха дадени от пенсионните фондове, предложих да има и такъв текст, но както казах, и към момента до 2010 година 47 хиляди души, които са имали индивидуални партиди в професионалните пенсионни фондове, са се пенсионирали от фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване, техните партиди са прекратени, те получават пенсии от държавното обществено осигуряване и никой от тях не е обявил тази разпоредба за противоконституционна. И това всъщност беше и смисълът, и заради това и пенсионните фондове прецениха, че този текст, удължаването до 2014 година на разпоредбата няма да доведе до нарушаване на правата на хората, защото във всички случаи те получават по-високи пенсии.

Водеща:
Като заговорихме за противоконституционността, казах го правилно, на този текст, дали имаме връзка със...за секунда към разговора ще включим бившия конституционен съдия Димитър Гочев, за да го попитаме именно това, дали има основание този текст да бъде оборен от Конституционния съд. Дали имаме пряка телефонна връзка с г-н Гочев. Г-н Гочев, добро утро, здравейте.

Димитър Гочев:
Добро утро.

Водеща:
Здравейте, включваме ви за секунда, за минута по-скоро, към разговора с председателката на НОИ Христина Митрева, за да кажете има ли според вас основание този текст, за прехвърлянето на частните фондове за първа и втора категория труд към НОИ, да бъде оспорен в Конституционния съд?

Д. Гочев:
Разбира се, всеки може да каже, че може да бъде оспорен. Разбира се, това нещо може да стане само от легитимираните лица и институции пред Конституционния съд. Но аз не бих се ангажирал да решавам проблема дали е противоконституционно или не. Конституционният съд има много богата практика по приложението на член на 17 и следващите от Конституцията, но трябва да се знае добре, че частната собственост, нека това понятие, което е употребено в член 17, не означава само персонална собственост, лична собственост. То означава собственост и на корпоративната недържавна собственост. Тук в случая тези фондове, чийто статут е определен от специалния закон, представляват една корпоративност, една целокупност самостоятелна спрямо личната собственост. И затова трябва да се реши точно този въпрос, дали с присъединяването на тези частни, така наречени частни пенсионни фондове, към сферата на бюджета, ще се наруши правилото на член 17 за неприкосновеност на тяхната собственост. И това е именно, така, разрешението на този конституционен казус. Смятам, че Конституционният съд има достатъчно богата практика и опит, за да го реши този въпрос по един точен начин.

Водеща:
В този смисъл все пак каква е вероятността, какъв е шансът, ако този въпрос стигне до Конституционния съд, Конституционният съд да обяви тези текстове за противоконституционни?

Д. Гочев:
Според мен напълно съществуващ такъв шанс има.

Водеща:
Благодаря ви. Достатъчно точен коментар. Съществува такава вероятност, каза бившият конституционен съдия Димитър Гочев.Всъщност, ако това се стигне... ако това се случи, ако "Синята коалиция" и опозицията изпълни тази закана, и Конституционният съд... това е, разбира се, една хипотеза, постанови, че текстовете са противоконституционни, не настъпва ли известен хаос в пенсионната система.

Хр. Митрева:
Не, хаос не настъпва, просто ще бъдат ощетени една група лица, които ще получават примерно между 50 и 200 лв. пенсия в най-добрия случай, вместо да получават около 400 - 450 лв. пенсия от солидарния стълб. Така че това за НОИ няма да е някакъв проблем. Това е проблем за лицата, които нямат достатъчно вноски в професионалните фондове, именно от гледна точка защита правата на лицата ние предложихме удължаване на разпоредбата на параграф 4 и новият параграф 4-а, в който, пак казвам, са уредени изцяло правата на хората. Така че с нищо ние не засягаме тъй наречената, в кавички, частна собственост, защото това са вноски за пенсия, а тези хора точно пенсия ще получават, никой няма да им ги вземе парите. И другото нещо, те ще се водят на лицата като индивидуални партиди, защото в НОИ за всяко лице, което се осигурява в солидарния стълб, се знае какво му се внася, за какъв период, върху какъв доход се правят вноските, колко дни е в болнични и т.н. Така че имат напълно прозрачна отчетност за всичко, което се случва с парите на хората.

Водеща:
Г-жо Митрева, склонна съм да разбера, че правите това в името на хората, в името на това те да получават по-високи пенсии. Но по този начин не разглезвате ли работодателите, които не са си плащали съвестно вноски, и каква е гаранцията, че след 2015 година те ще започнат да правят това, да изплащат достойни пенсии. Всъщност според мен вие един вид им давате индулгенция на безобразията, които са правили досега.

Хр. Митрева:
Абсолютно сте права. Аз като...

Водеща:
Е, тогава?

Хр. Митрева:
Искам да ви кажа, че аз преди да стана управител на Националния осигурителен институт бях главен актюер в НОИ. Това всеки път, когато сме правили разчетите, ние сме показвали колко от работодателите не са коректни, същото сега го правят Националната агенция по приходите. Но това са работодатели, които не са внасяли за периода 2000-2010 година. Част от тези работодатели са точно където работят категориини работници - случаят с Ковачки, случаят с "Кремиковци", много пъти сме се опитвали да налагаме санкции. Много пъти с други мерки сме се опитвали да накараме тези работодатели да внасят вноските, защото дефакто те ощетяват хората, но съгласете се, че само държавата и само механизмите на държавата не могат да подпомогнат. Тук беше и мястото на синдикатите, които, така, много явно показаха, нали, че нещо не се случва както трябва, но те не се намесваха в тези години, въпреки че имаха възможности и те да действат. Тук е и мястото на организациите на работодателите, които знаеха кои са некоректните работодатели в техните среди, но те също по-скоро пасивно гледаха, отколкото активно да се намесят. Така че искам да кажа, че освен държавата, всички заинтересовани страни, в това число и осигурените лица, трябва да са по-активни. Иначе няма никога да можем да съберем тези вноски. Даже и след 2015 година този проблем ще остане да съществува, ако не се предприемат наистина много сериозни санкции към тези работодатели.

Водещ:
Тоест...

Хр. Митрева:
И механизми за контрол, за наблюдение.

Водещ:
... досега с тази реформа, с прехвърлянето на тези средства, в крайна сметка излиза, че макар и работодателите наистина да получат индулгенция, както каза тя, в крайна сметка по-важно е тези хора, които иначе ще бъдат ощетени заради некоректността на работодателите, да получат нормални пенсии, не по 50 лв. или по 150 лв.

Хр. Митрева:
Да, точно така. Но тези работодатели няма да бъдат индулгирани, както се казва, защото вече предприемаме, така, много сериозни санкции спрямо тях.

Водещ:
Искаше ми се да ви попитам и за нещо друго, промяната, т.е. отпадането на точковата система. Появи се една цифра, между другото вие на друго място казахте, че не сте сигурни заЕ това дали е вярно и че е не е изтекла от вас...

Хр. Митрева:
Да, да.

Водещ:
... десет хиляди души с неопределен статут в резултат на тази неразбория, или на преходните моменти. Вярно ли е това или не, наистина.

Хр. Митрева:
Не, аз ви казах, че тази цифра не е от НОИ, според мен са доста по-малко хората, но пак не мога да кажа, защото никой не знае колко хора не им достига стаж, примерно една или две години, тъй като Националният осигурителен институт отчита стажа след 1998 година. Но така или иначе тази гъвкава система, която... точкова, която беше от 2000 до 2010 година включително, мисля, че тя вече се изчерпа и че наистина, правейки промяна в условията за пенсиониране, вече трябва да се съсредочим към новите изисквания. Затова се правят промени, защото има периоди, в които системата добре работи, но има и периоди, в коитоЕ след които вече трябва да се направят промените. Ние закъсняхме с промените и затова мисля, че 2010 година беше тази пределна година, в която можеше всичко да продължава по стария начин.

Водеща:
Г-жо Митрева, бърз въпрос от Фейсбук. Диди Ангелова ви пита: В медиите изтече през миналата седмица информация, че се планира през 2012 година да бъдат спрени инвалидните и социалните пенсии. Вярно ли е това?

Хр. Митрева:
Няма такова нещо. Просто тези пенсии имат характер на социално подпомагане и те ще се прехвърлят - едните пенсии, социалната пенсия за старост към закона за социалното подпомагане, тя и сега е свързана с тест за дохода, а другите пенсии, социалните пенсии за инвалидност към закона за хората с увреждания, където няма подоходен тест, ще продължи старият режим, само че тъй като те не са свързани с осигурителни вноски и със стаж, а имат характер на подпомагане, отиват там, където им е мястото.

Водеща:
Последен въпрос към вас. Вчера ВАС ви наложи глоба от 1000 лв. за това, че не навреме подадохте декларацията си за конфликт на интереси, ще си платите ли глобата или ще обжалвате това решение пред петчленния състав на ВАС.

Хр. Митрева:
Ще си платя глобата, защото аз наистина закъснях с подаване на декларацията. Когато ме избираха за управител на НОИ, аз бях все още заместник-министър на труда, попълних всички документи, които се изискваха от мен в Народното събрание, не ми беше казано, че трябва да попълня декларацията за конфликт на интереси, тъй като се смяташе, че не сменям обстоятелствата и статута, впоследствие се оказа, че има някаква разлика - спазен е текстът на закона, пък след това в тесен смисъл има някакво нарушение...

Водеща:
Съжалявате ли за това недоразумение, което се получи?

Хр. Митрева:
И да съжалявам, има нарушение...

Водеща:
Ще си платите глобата.

Хр. Митрева:
... ще си платя, незнанието ми не ме оправдава. Наистина бях подведена, но мисля, че с това не можем да занимаваме хората. Нарушила съм, ще платя.

Водещ:
Аз, ако позволите, само ще кажа - чест ви прави искреността и достойнството, с което изрекохте тези думи в студиото, за което ви благодаря.

Водеща:
Благодаря ви. Управителят на НОИ Христина Митрева, гост на "Денят започва".

Хр. Митрева:
Благодаря ви и хубав ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Германските вагони вече пътуват по направленията от София до Варна и обратно
Германските вагони вече пътуват по направленията от София до Варна и обратно
14:29, 19.08.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Разследват незаконен лов в землището на град Шипка заради съпричастност на магистрат?
Разследват незаконен лов в землището на град Шипка заради съпричастност на магистрат?
14:00, 19.08.2024
Чете се за: 01:45 мин.
ПП-ДБ поканиха всички без ДПС-Пеевски да проведат консултации за Сметната палата
ПП-ДБ поканиха всички без ДПС-Пеевски да проведат консултации за Сметната палата
13:55, 19.08.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Кирил Петков: Пеевски проби Кожарева, Радев действа правилно
Кирил Петков: Пеевски проби Кожарева, Радев действа правилно
13:45, 19.08.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Приемаме решението на президента, заяви Джевдет Чакъров
Приемаме решението на президента, заяви Джевдет Чакъров
13:39, 19.08.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Пожар край квартал "Черно море" в Бургас
Пожар край квартал "Черно море" в Бургас
13:33, 19.08.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Горица Грънчарова: Очаквам президентът да издаде указ и да не наруши Конституцията
Горица Грънчарова: Очаквам президентът да издаде указ и да не наруши Конституцията
13:22, 19.08.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Лена Бориславова: Промените в Конституцията сработват
Лена Бориславова: Промените в Конституцията сработват
13:21, 19.08.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Калин Стоянов: Сценарият е да се правят избори с наше МВР през ала-бала с президента
Калин Стоянов: Сценарият е да се правят избори с наше МВР през ала-бала с президента
13:09, 19.08.2024
Чете се за: 01:25 мин.
С вой на сирени: Полицаи се събраха пред президентството в подкрепа на Калин Стоянов
С вой на сирени: Полицаи се събраха пред президентството в подкрепа на Калин Стоянов
12:54, 19.08.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Горица Грънчарова подава сигнал в прокуратурата, потвърди за политически натиск
Горица Грънчарова подава сигнал в прокуратурата, потвърди за политически натиск
12:45, 19.08.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Все по-малко слънце, и все повече валежи и гръмотевични бури, но за кратко
Все по-малко слънце, и все повече валежи и гръмотевични бури, но за кратко
12:39, 19.08.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Топ 24
Най-четени
Коледен концерт във Вашингтон
Коледен концерт във Вашингтон
Депутатите разглеждат отново изборния кодекс
Депутатите разглеждат отново изборния кодекс