В истински хит за Великденските празници се превърнаха щраусовите яйца.
В "Музея на Щрауса" пред погледа ни оживяват плетиници от филигранни гравюри от приказни източни мотиви. Под ръцете на художниците пък са претворени Ликовете на Христос, Дева Мария и дори на легендарни филмови герой, като капитан Джак Спароуи Мики Маус.Стефан Данаилов: Има по-друга структура и по-друга минерална решетка и като природно творение е най-близка не до другите черупки а до слоновата кост. И много често се използва от специалистите за заместител в по-малоценни предмети.
В едно щраусово яйце могат да се поместят поне 30 кокоши яйца или от него могат да се направят 10 омлета. Заради дебелата си ципа яйцето запазва своите качества в хладилник цели 6 месец. А заради здравата си и почти неразрушима черупка то може да бъде всяка година център на великденската украса във всеки дом.Стефан Данаилов: Почти нула холестерол, за разлика от другите. Процентът серни съединения е най-малък в това яйце, а процентът витамини е най-голям. И нито един продукт на щрауса не е алергин, в това число и яйцето.