Вносителите на зеленчуци от Йордания оспориха резултатите от проверката на Агенцията за безопасност на храните, които показаха наличието на пестициди до десет пъти над допустимите норми в домати, краставици и пипер.
Много неща се изговориха на борсата на Слатина днес. Дойде и почетният консул на Йордания у нас. До общо мнение не се стигна. Дори накрая вносители и търговци се скараха.
Руси Матракчийски - вносител:
- Министърът е подведен. В доматите се разграждат нитрати, когато са откъснати. Когато са откъснати пестицида не може да се разгради, разгражда се единствено и само на корена.
Антон Величков - зам.-директор БАБХ:
- Те биха могли да намаляват, ако се съхраняват известно време по складовете, значи г-не, аз съм търговец на плодове и зеленчуци, а вие сте?
- Аз съм агроном.
Явно тепърва ще има нови проби и развити е на скандала. Но кои са основните правила, за да намалим съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците?
1. Първо правило е - да ги измием обилно и продължително с течаща вода.
2. Специалистите препоръчват да ги държим 10 минути в вода - на 1 литър, 1 супена лъжица хлебна сода, което способства за отмиването на пестицидите, които основно са по повърхността на зеленчуците - чушка, домат, краставица.
3. За плодовете като ябълка, праскова и други - препоръката е да се белят, тъй като пестицидите са основно по повърхността на плода.
4. Листните зеленчуци - марули, зеле трябва да се разделят лист по лист, да се накиснат във вода и да се измият след това много внимателно и прецизно под течаща вода.
Още съвети от специалистите от Центъра за опазване на общественото здраве.
Валентина Багдасарян - гл. асистент в НЦООЗ:
- Другото, което препоръчваме, е хората да се хранят с плодове и зеленчуци, които са сезонни. При оранжерийните зеленчуци съдържанието на пестициди е малко по-голямо, защото употребата на пестициди в оранжерии е задължителна и остава в зеленчуците.
Да не използваме кората на лимоните и портокалите, където задължително има пестициди.
Пестицидите не се разграждат при топлинна обработка. Дори може да се каже, че се увеличава концентрацията им, тъй като намалява водното съдържание. Това се отнася особено за доматите, тъй като при тях се губи голяма част от водата.
Доматите трябва да се мият обилно, да се обелят и най - добре е да ги консумираме сурови.
Ето някои практични съвети специално за чушките и краставиците.Спрях се на тях защото вчера именно в йорданските зеленчуци бяха открити висока концентрация.
Жулиета Тишкова - експерт в НЦООЗ:
- Важно е при чушката обилно да се измива с вода, да се отстранява дръжката със семенната част, където най-много се съдържат пестициди. При краставицата е важно преди всичко да се измият, после много дълбоко да се обелят, тъй като там се задържат най-много пестицидни остатъци и да се отреже частта откъм дръжката възможно по-навътре. Мнозина ще кажат, че не сме много икономични, но в тази част има най-много пестициди, както и в кората.
Елисавета Белобрадова: Президентът трябва да назначи служебно правителство, което да не прави пакости
Божидар Божанов: Протестът е инструмент на гражданите да се противопоставят на безобразията
Делян Добрев: Вторият бюджет щеше да увеличи доходите без вдигане на данъците