НОВИНИ

Иван Костов: България е в тежка депресия

Колкото повече идеи, толкова е по-голяма слабостта на институциите. Това заяви в студиото на "Денят започва" Иван Костов, лидер на ДСБ, съпредседател на "Синята коалиция" и член на Комисията за контрол на ДАНС.

иван костов българия тежка депресия
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 23.02.2011
Чете се за: 11:50 мин.
У нас
Колкото повече идеи, толкова е по-голяма слабостта на институциите. Това заяви в студиото на "Денят започва" Иван Костов, лидер на ДСБ, съпредседател на "Синята коалиция" и член на Комисията за контрол на ДАНС.

Ако институциите бяха силни, нямаше да има нужда от промени в законите, те щяха да действа в техните рамки и нямаше да се стига до тези скандали. Той заяви че няма как да аплодира създаването на ново звено за борба с корупцията, тъй катo има 30 национални институции за борба с корупцията и ако те си вършат работата няма да има нужда от 31-во звено.

Според Костов преминаването на разписването на СРС-та от министъра към главния секретар на МВР не променя нищо в схемата. В момента наблюдаваме как непотърсената политическа отговорност предизвиква имплозия в институциите.

ДАНС не може да започне да функционира както трябва. Правителството дойде на власт с доверието, че ще разреши проблемите с корупцията и организираната престъпност, но според ЦИР през изминалата година българите са платили много повече за корупция отколкото през предните години, а с организираната престъпност явно има примирие, тъй като няма нито една осъдителна присъда. В момента се намираме в период на договаряне на "един срамен мир" между престъпните групировки и правителството на ГЕРБ, заяви още Костов.

Според него не се търси консенсус за решаване на битката с престъпността. За да се достигне до ситуацията "плуващата в олио България" да плаща за литър олио 2 пъти повече, отколкото в Ротердам, това означава, че някой блокира каналите за международно конкуренция. Той подчерта, че в момента в Италия цените на храните, дрехите и обувките са по-ниски, отколкото в София.

Иван Костов:
- Целият кабинет не смее да признае, че България има монополен производител и държател, и съхранител на зърно! Никой не смее да му каже името!... Никой не смее да каже, че на стоковите борси в България няма сделки за продажба на зърно. Не е ясно откъде купуват мелниците зърно, не е ясно откъде купуват производителите на хляб зърно, защото те не се появяват на стоковата борса. Няма сделки за зърно. Знаете ли какво означава това? Означава, че "на светло" никой не търгува. Това всичкото, което се е скрило и чиято дейност наистина мачка хората - ето го полето за консенсус.

България е в тежка депресия, това трябва да е ясно! По време на криза българската икономика напълно алогично увеличава цените и то на хранителните стоки, което мачка цялото останало потребление, обясни още той.

Иван Костов:
- Истинската тема е, че в България пазарната конкуренция не функционира. Поради тази причина ние виждаме депресия с ужасяващо високи цени. Това явление се нарича стагнация и инфлация едновременно - това е най-тежкият удар върху икономиката.

Най-вероятно БСП и ДПС ще минат през вот на недоверие около Великден и този път вотът ще бъде насочен срещу Цветан Цветанов и скандалите, които той предизвиква. Недопустимо е месеци наред да се защитава Цветанов, вместо да се работи по проблемите на хората, заяви още Костов.

Цялото интервю можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водеща Жени Марчева:
Добро утро отново. Здравейте, ако сега се събуждате. Нашият сутрешен блок продължава, а гост в студиото ни вече е лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов. Добро утро, здравейте.

Иван Костов:
Добро утро.

Водеща:
Толкова много предложения на масата за промени в законодателството, свързани с ограничаването на злоупотребите със специалните разузнавателни средства у нас. Кои идеи ви харесват и си струва да се говори за тях и кои не, г-н Костов?

Ив. Костов:
Много идеи, слаби институции. Колкото повече идеи, толкова по-голяма е слабостта на институциите, защото, ако институциите бяха силни, нямаше да има нужда от промяна в законодателството. Щяха да действат в рамките на самите закони. Нямаше да се стига до тези скандали. В този смисъл самият факт, че има много идеи за промяна на законодателството, означава, че има много слаби институции. Това ми е първото заключение. Второто, всичко, което се завъртя, на практика според мен няма да реши никакъв въпрос. Първо, създаването на нова институция за борба с корупцията няма как да го аплодирам, след като в това студио преди доста време казах, че има 30 национални институции за борба с корупцията и ако те си вършат работата, няма да има нужда от 31-ва, нали? Горе-долу това е положението. Второ, ако се отнеме правото на министъра на вътрешните работи да подписва специалните разузнавателни средства, но те остават в министерството и бъдат дадени на г-н Флоров, който е, съвършено ясно за всички, много близък с министъра, как точно...

Водеща:
Или на г-н Калин Георгиев.

Ив. Костов:
...какво точно се променя? Ами, Калин Георгиев се твърди, че ще отиде да оглави ДАНС. Какво точно се променя аз не мога да разбера, защото в моите очи нищо не се променя. Така че...

Водеща:
Премиерът казва премахва се политическият момент, политическият привкус в даването на разрешения за използването на СРС.

Ив. Костов:
Което означава, че преди това е имало политически момент. Нали така? Което означава, че преди това е имало политическа отговорност, която не е потърсена. Знаете ли ние какво наблюдаваме? Непотърсена политическа отговорност предизвиква имплозия в институциите. Нали знаете какво е имплозия? Взрив навътре. Това е, което виждаме, и в момента...

Водеща:
Кои са пострадалите?

Ив. Костов:
...се минимизират някакви щети.

Водеща:
Кои пострадаха от този взрив? Къде, кои са жертвите?

Ив. Костов:
Пострада един почтен човек, старомодно почтен.

Водещ Андрей Захариев:
Цветлин Йовчев.

Водеща:
Съгласен сте с главния прокурор Борис Велчев, че актът на оттегляне...

Ив. Костов:
Говоря за Цветлин...

Водеща:
...на Цветлин Йовчев е просто старомодна почтеност. Въпросът е след тази старомодна почтеност от страна на г-н Йовчев какво се случва в ДАНС. Дали това е начало наистина на някакви оздравителни процеси в агенцията, или напротив, имплозията, както вие казвате, ще продължи?

Ив. Костов:
Не, аз не вярвам там да могат да бъдат удържани тези деструктивни процеси и изобщо ДАНС не може да започне да функционира, както трябва, тъй като...

Водещ:
Не е ли зачената в грях, ако разрешите образа, ДАНС?

Ив. Костов:
Съгласен съм. Навремето аз бях против да се създава тази институция. Казвал съм го по студиата. Така че няма как да не се съглася с вас. ДАНС е т.нар. българско ФБР без право да разследва престъпления, което е абсурд, нали? Защото ФБР е организацията, която на федерално ниво разследва най-тежките престъпления, които взима в зависимост от тежестта и сложността на разкриването на престъплението. ДАНС няма никакви такива свойства. Вижте, правителството дойде с голямото доверие да се справи с организираната престъпност и корупцията. Центърът за изследване на демокрацията казва, че българите усещат корупцията и са платили за корупционни практики много повече миналата година, отколкото в предишните. Което означава, че положението се е влошило. А що се отнася до организираната престъпност, там очевидно има примирие, тъй като няма никакви осъдителни присъди, спрени са действията на изпълнителната власт, а след нея и на прокуратурата, специализираните екипи вече никой не говори. Просто сме в момент на договаряне на условията на един срамен мир между това правителство на ГЕРБ и престъпните групировки.

Водеща:
Чуйте обаче какво ви отговаря вицепремиерът Цветан Цветанов по повод вашето твърдение за този срамен мир. Срастването в началото на демокрацията на СИК с БСП и на ВИС със СДС е попречило на реалната борба с организираната престъпност, казва той.

Ив. Костов:
А той с кого е сраснат в момента - с Октопода. Изобщо този начин на говорене, това прехвърляне на вината оттук там, без да има действия, ме кара да кажа следното. Аз съм дълбоко убеден, че в Народното събрание политиците са поставени в такава ситуация, че няма как да откажат консенсус, ако се потърси консенсус за борбата с организираната престъпност. Ако ГЕРБ има куража да тръгне по този път, ако набележи такива мерки, няма как да не се гласува единодушно. Това е със сигурност. Но такъв консенсус не се търси. Тогава всички тези глупости, които говори Цветанов, защото ми омръзна да го слушам как като продран чувал непрекъснато, откакто се вижда неговата безпомощност, той ръси едни неща, които даже не си заслужава да се коментират. Ако той е истински държавник, кабинетът, ако е от държавници, ще потърсят консенсус, ще намерят този консенсус и ще изправят цялата политическа формация, всички политици и всички институции срещу тази, и ще подновят битката с престъпността. Те не го правят.

Водещ:
Какви са действията, по които ще разпознаем, че търсят реално консенсус вече управляващите?

Ив. Костов:
Знаете ли, хайде да обърнем това, което най боли хората, и да тръгнем оттам, ако искате, от простия факт, че един литър олио в Ротердам е 1.50 лв., а в България гони 3 лв. В България, която е относително най-големият износител на слънчогледово семе, защото потребяваме едва една трета от количествата, които произвеждаме. Защо в плуващата в олио България цената е два пъти по-висока, отколкото в Ротердам? Дайте да отговорим на този въпрос. Ето я престъпността. Ако питате мен, това означава, значи, за да се стигне до това положение, това означава, че някой блокира каналите за международна конкуренция, за външна конкуренция върху българските монополни производители. Кой блокира каналите? Защо не може да влезе евтиното олио?

Водещ:
Съучастие на правителството ли...

Ив. Костов:
След това, защо няма вътрешна конкуренция? Защо няма борба за сваляне, за печелене на потребителите чрез цени? Аз бях при дъщеря ми в Милано и видях как реагират италианските производители, италианската търговия на кризата - с колосални намаления на цените на стоките. Ами, в момента в Италия цените на храните и на дрехите, и обувките са по-ниски, отколкото в София. Защо? Кой ги прави по-ниски? Да тръгнем оттам. Кой е монополизирал? Кой пречи на пазара да функционира? Ето я престъпността в България. Дайте да се съгласим върху тези неща, които непосредствено ще повлияят на хората. Ами, целият кабинет не смее да признае, че в България има монополен производител и държател, и съхранител на зърно. Никой не смее да му каже името. От министрите никой не смее да го назове. Никой не смее да каже, че на борсата, на стоковите борси в България няма сделки за продажба на зърно. Не е ясно откъде купуват мелниците зърно. Не е ясно откъде купуват производителите на хляб зърно. Защото те не се появяват на стоковата борса.

Водеща:
Мисля, че...

Ив. Костов:
Няма сделки за зърно. Знаете ли какво означава това? Това означава, че на светло никой не търгува. Е, как, това всичкото, което се е скрило и чиято дейност наистина мачка хората, как... ето го полето за консенсус.

Водеща:
Само да ви кажа, че утре тук ще е земеделският министър, надявам се. Така че с него ще можем да...

Ив. Костов:
Ами, попитайте го, кажете...

Водеща:
...го питаме тези въпроси, които...

Ив. Костов:
...кажете, г-н министър, кой е този, който обработва огромни площи и който взима големите субсидии от Европейския съюз? Назовете го кой е. Просто кажете, българите да знаят. Така че...

Водеща:
Добре, ще ви върна обаче към...

Ив. Костов:
Ама, ама дайте да не се фокусираме само върху това, защото феноменът е голям. Къде са стоковите борси и тържища? В чии ръце са? Кой е вносителят, който оскъпява в такава степен вноса, за да стига до българина по този начин? Защо...

Водеща:
Опасявам се, че всички тези ваши въпроси тук ще останат без отговор, защото ние с Андрей няма да можем да дадем отговор на тези въпроси.

Ив. Костов:
Ама аз веднага ще дам отговора. Отговорът - трябва да има шокова, масирана, просто действие на институциите, което да бъда наистина антикризисно. Защото вижте какво се получава - България, без да излиза от кризата, тук моите колеги, млади колеги, които си позволяват да коментират българската икономика, значи, за пореден път ще изразя голямото си огорчение от безкрайно индиферентните и, как да кажа, просто, просто нямам думи да се изразя по отношение на коментарите на тези млади хора, които по-добре е да не коментират една икономика, която не познават в дълбочина. Но по повод на тях и на техния оптимизъм как България излиза от кризата и прочие искам да кажа следното. България е в тежка депресия, трябва да е ясно. Депресия, тя се вижда навсякъде. На улицата, на която сме ние, на "Кърниградска", са затворени магазините. Няма, просто няма движение, никой не пазарува. Пуста през деня е "Витошка", най-голямата търговска улица на България. Това е, това е улицата с най-голям оборот, е пуста, няма никой в нея, разбирате ли, по нея никой не се движи.

Водеща:
Ще ви кажа, че е пуста, защото е силна конкуренцията на моловете, а не поради депресия.

Ив. Костов:
Има депресия... да, но и там няма хора. И там няма хора. Аз бях и в моловете, и там не цъфти онази търговия, която аз видях в Италия. Та, искам да кажа - депресия. По време на депресия българската икономика алогично започват да се увеличават цените, и то на хранителните стоки, което мачка цялото останало потребление. Не може ли да се види това обстоятелство? Ами, ако от домакинствата започнеш да измъква повече пари през храните, които те не могат да ограничат, как ще тръгне пазарът на услугите, как ще тръгне пазарът на облеклото, на всичко останало...

Водеща:
И като заговорихте за икономика, какво мислите...

Ив. Костов:
...това не може да стане. Тоест България не може да излезе по този път. Значи, пак трябва някаква силна, ако щете, шокова, антикризисна... ние забравихме вече, вижте, дебата го няма. Къде е кризата в нашия дебат? Къде са проблемите на хората? Защо правителството...

Водеща:
Ето, г-н Дянков се опитва да подхване дебата. Вчера официално беше представен работният вариант на този пакт за финансова стабилност, който предлага той, и ми е любопитно какво мислите за него. Бихте ли го подкрепили?

Ив. Костов:
Това не е този дебат. Това не е този дебат. Дебатът...

Водещ:
Но е съществена тема все пак.

Ив. Костов:
Не, не е и съществена, и с това не съм съгласен. Това е тема за промяна на конституцията, която за мен е нереалиризируема в условията на това мнозинство и няма как да се случи освен като един празен дебат. Истинските теми, те са ясни на обществото и истинските теми трябва да бъдат назовани. Истинската тема е това, че в България пазарната конкуренция не функционира. Поради тази причина ние виждаме депресия с ужасяващо високи цени - това явление се нарича стагнация и инфлация едновременно. Това е най-тежкият удар върху икономиката. Стагнация се нарича.

Водещ:
Добре, как да бъде съживен този пазар, реабилитиран, рехабилитиран, така както...

Ив. Костов:
На първо място, правителството трябва да, разбирайки, занимавайки се с въпросите за сигурността, защото аз не мога да кажа, че нерешените въпроси за сигурността, за класифицираната информация трябва да бъдат оставени и...

Водещ:
Със сигурност не, така е.

Ив. Костов:
...нали, защото утре ще избухнат нови скандали. Но правителството трябва да извади като основни свои задачи, да започне да говори само за тези неща, и за тези неща, да дебатира идеи, да търси съгласие, изобщо да върви срещу кризата, защото това го няма в момента. Това го няма, не се вижда. И вместо това пакт за финансова стабилност. Ами, добре, това е нещо като да се съгласим всичките, че бялото е бяло. Добре, бяло е.

Водеща:
Ще се съгласите ли, че бялото е бяло?

Ив. Костов:
Ами, ние винаги сме твърдели, че бялото е бяло. С нас съгласие по този въпрос няма смисъл да се търси, но това е банално съгласие. Искам да различаваме нещата. Едно е да се съгласиш върху баналните неща, върху баналните факти, съвсем друго е да търсиш съгласие върху острия проблем, върху тежкия проблем на... и тук преди всичко на хората.

Водеща:
Знаете ли, друго искам да ви попитам. Ще престанете ли да атакувате правителството? Правите го от няколко седмици, искайки оставката на вицепремиера Цветан Цветанов. Ето, премиерът казва, атакувате правителството и по този начин се превръщате в проводник на тези интереси, които искат в България да няма правителство, и правите това от чисто завистливи подбуди.

Ив. Костов:
И на това ниво не ми се ще да... сега, той да казва завиждат ни, аз да казвам не, не, не му завиждаме. Това е като в детската градина.

Водеща:
Въпросът е...

Ив. Костов:
Това е диалог за улицата. Това не е диалог за политици. Какво значи атакуваме правителството? Ние снехме доверието си от Цветанов. Снехме доверието и му предложихме на министър-председателя да направи правителствена смяна, да го отстрани от кабинета, защото ще продължава да се руши системата за сигурността на страната. Може би не сме прави, може би той е прав - времето ще покаже, но аз мисля, че времето ще покаже, че...

Водещ:
Ето, назовавате конкретно Цветанов отново, ако той бъде отстранен като политическа фигура от този кабинет, тогава ще се смени ли отношението ви към правителството?

Ив. Костов:
Вижте, това, което неминуемо ще се случи, е, че БСП и ДПС ще отидат на вот на недоверие вероятно около Великден или след него. Те ще минат през бариерата, ще получат... там има едно дописване на конституцията от страна на Народното събрание, което Конституционният съд със сигурност ще отмени. То е въпрос само на време. Така че те ще влязат с вот на недоверие и този път вотът ще бъде точно срещу Цветанов, срещу скандалите, които той предизвиква. И не може правителството месеци наред да защитава Цветанов, вместо да защитава интересите на хората. Разбирате ли какво ще се получи? Значи, и с вота на доверието, искайки доверие за цялото правителство, министър-председателят защити точно Цветанов. И сега обаче, когато те стигнат до правото си да искат вот на доверие, те ще атакуват фронтално Цветанов. Как ще отговори министър-председателят тогава? Какво ще направи "Синята коалиция"? Това е тежкият въпрос за нас. Ние искаме да не бъдем поставяни в тези тежки условия.

Водеща:
Пак ли ще гласувате въздържал се?

Ив. Костов:
Не искам да бъдем поставяни в тези условия. Означава, че не бих тръгнал да отговарям сега в момента, но ние сме снели доверието си от Цветанов, как ще гласуваме въздържали се?

Водещ:
И все пак може би...

Ив. Костов:
Ето го проблема за нас. Така че г-н Борисов ще разбере, че отново слабото място в кабинета му е атакувано, и то директно и с цялата мощ на опозицията. Тогава той има два хода - или предварително да отстрани Цветанов от поста министър на вътрешните работи, за да отнеме остротата на атаката, или да поеме вече върху себе си с цялата острота, с цялата тежест върху кабинета и да отиде така на избори, което аз не го съветвам да направи.

Водеща:
Обяснете обаче все пак вашата дилема в една такава ситуация. Хем...

Ив. Костов:
Ами, вижте, това е правителство на партия от ЕНП. Това е, от една страна. От друга страна, ние виждаме, че с този министър нещата в сектора за сигурност стават все по-зле. Това е нашият проблем.

Водещ:
Тук може би да различим все пак две неща. Къде е по-сериозната грешка в управлението на сектора за сигурност - че се допусна изтичане на важна класифицирана информация, филтриране, изтичане, или прекомерната употреба на СРС, кое е по-тежкото според вас? Защото се смесват нещата, съгласете се. Кое всъщност е по-големият грях?

Ив. Костов:
Прекратяването на войната с организираната престъпност е най-големият проблем.

Водещ:
Реално тя беше прекратена.

Ив. Костов:
Безпомощността на правителството, на Министерство на вътрешните работи, изобщо на сектора за сигурност да действа ефикасно срещу организираните престъпни групи, да ги вкара в съда, да получи ефективни присъди. Това е най-голямата тежест. И това, че се появиха... г-н Борисов там в това интервю, което вие четете, казва, че с червените и със сините, с левите и с десните той ще направи орган, който се бори с корупцията. Този орган не е син, ние категорично отрекохме това, не е червен, категорично го отрече Станишев, това е орган, който се хареса само на Алексей Петров, ако говорим за БОРКОР.

Водеща:
Не дължите ли обаче извинение на г-жа Елеонора Николова, като я припознахте като кандидатура на Октопода? Защо? Това е дама, която в цялата си кариера през последните години е свързвана именно със синята идея, бивш депутат от ОДС.

Ив. Костов:
Отдавна не е. Отдавна не. В последните години тя не е свързана със синята идея. Тя беше мажоритарен кандидат за изборите в Пазарджик на "Ред, законност и справедливост", на коалицията, която беше подкрепяна силно от тогавашния ДАНС, и което е доказано и е известно. Как да се извиня за това?

Водеща:
Не знам, според мен й стоварвате грехове, които тя не носи.

Ив. Костов:
Аз не съм я накарал да става кандидат мажоритарен на "Ред, законност и справедливост" и да свързва името си с това на Октопода, нали, не съм.

Водеща:
Добре, тъй като остава само още една минута, да ви питам запазва ли се "Синята коалиция" като марка, която ще участва и на местните, и на на президентските избори?

Ив. Костов:
Надявам се. Надявам се, вървим към разбирателство, срещаме се, обсъждаме нещата, имаме напредък.

Водеща:
Разбирателство, казвате. Вчера във вестник "Стандарт", ако не се лъжа, заглавието на статията беше Костов извива ръцете на Мартин Димитров за участие съвместно в изборите.

Ив. Костов:
О, боже, тия вестници, тия вестници...

Водеща:
Днес сте критично настроен.

Ив. Костов:
...значи, всичко може да видите написано във вестника срещу достатъчно пари. В България за съжаление е такава медията от доста време.

Водеща:
Добре, благодаря ви за този коментар. Това беше лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов, гост на "Денят започва".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

С 47% вдигат заплатите на войниците от догодина
С 47% вдигат заплатите на войниците от догодина
10:04, 10.09.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Асоциация "Родители": Забраната за телефони в училище само ще влоши нещата
Асоциация "Родители": Забраната за телефони в училище само ще влоши нещата
09:50, 10.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Китайският посланик: България изпревари Полша по отношение на търговията и стокооборота с Китай
Китайският посланик: България изпревари Полша по отношение на търговията и стокооборота с Китай
09:19, 10.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Държавата да поема контрола на буферните паркинги, настояват от Съюза на международните превозвачи
Държавата да поема контрола на буферните паркинги, настояват от Съюза на международните превозвачи
09:04, 10.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Побой, стрелба и арести в харманлийското село Доситеево
Побой, стрелба и арести в харманлийското село Доситеево
08:54, 10.09.2024
Чете се за: 01:35 мин.
ЦИК се очаква да разгледа казусите с ДПС и БСП
ЦИК се очаква да разгледа казусите с ДПС и БСП
08:36, 10.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
ВАС ще разгледа две дела по жалби на ДПС срещу отказ на ЦИК за заличаване на регистрация
ВАС ще разгледа две дела по жалби на ДПС срещу отказ на ЦИК за заличаване на регистрация
08:32, 10.09.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Продължава делото за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица
Продължава делото за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица
08:30, 10.09.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Валентин Тончев: Целта на Пеевски е да унищожи ДПС
Валентин Тончев: Целта на Пеевски е да унищожи ДПС
07:56, 10.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Без телефони в клас: Какво мислят родители, учители и ученици?
Без телефони в клас: Какво мислят родители, учители и ученици?
07:30, 10.09.2024
Чете се за: 04:37 мин.
В Благоевград се предлагат по-строги мерки, за да се ограничи карането на тротинетки с висока скорост
В Благоевград се предлагат по-строги мерки, за да се ограничи карането на тротинетки с висока скорост
07:14, 10.09.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Повсеместни валежи във вторник и сряда
Повсеместни валежи във вторник и сряда
05:55, 10.09.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Топ 24
Най-четени
Лари Кинг отново на екран
Лари Кинг отново на екран
Чарли Шийн влиза в правия път
Чарли Шийн влиза в правия път