НОВИНИ

Христо Бисеров: Властта участваше в агресията

Атака и ГЕРБ са партии, които имат много допирни точки на електорално ниво - симпатизантите им преливат от едната партия в другата. Това обясни в студиото на Панорама Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС.

христо бисеров властта участваше агресията
bnt avatar logo
от БНТ
22:36, 27.05.2011
Чете се за: 06:25 мин.
У нас

Атака и ГЕРБ са партии, които имат много допирни точки на електорално ниво - симпатизантите им преливат от едната партия в другата. Това обясни в студиото на Панорама Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС.

Най-голямата ценност на ДПС е липсата на какъвто и да било радикализъм и агресия, въпреки опитите за предизвикване, заяви още той.

Властта участваше в агресията пред джамията, защото Атака е част от властта "въпросът не е да се разграничиш, не е въпросът да осъдиш, въпросът е да кажеш - аз също съм виновен, аз държах 2 години Атака във властта, аз им дадох криле, аз ги помпах и затова съм и аз отговорен", заяви още Бисеров.

Христо Бисеров:
- Залезът на Борисов предстои, дали ще бъде наесен или на пролет е трудно да се прогнозира. Тази власт си отива... Със залеза на тази власт ще свърши прехода в политиката.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО
:

Водещ:
. .. Христо Бисеров, заместник-председател на ДПС. Нека да чуем неговия анализ на събитията от седмицата. .. Добър вечер, г-н Бисеров.

Христо Бисеров:
Добър вечер.

Водещ:
Скачени. . . да.

Хр. Бисеров:
Добре, нека да чуем въпроса. Не, нека. . . първо въпроса.

Водещ:
Първо въпросът. За сивия костюм се пошегувах.. .

Хр.Бисеров:
Да.

Водещ:
. .. но следващият въпрос не е шега. Скачени съдове ли са ДПС и "Атака"?

Хр. Бисеров:
Скачени съдове са ГЕРБ и "Атака".

Водещ:
Защо?

Хр. Бисеров:
Защото скачените съдове се захранват от една и съща течност, от едно и също място. "Атака" и ГЕРБ са партии, които имат много допирни точки на електорално ниво. Голяма част от симпатизантите на "Атака" или на ГЕРБ преливат от едното място
на друго. И именно те са скачените съдове. Няма как "Атака" и Движението за права и свободи да бъдат скачени съдове, защото няма какво между тях да се. . .

Водещ:
Съвсем друг смисъл се влага в това, г-н Бисеров.

Хр. Бисеров
... да превила.

Водещ:
Съвсем друг смисъл се влага в това.

Хр. Бисеров:
И когато "Атака" вижда, че нейната течност се е изтекла към ГЕРБ, тя става агресивна.

Водещ:
Започнах с метафора, вие ми отговорихте с друга. Друг е смисълът, смисълът е, че те взаимно се индуцират, и ако едните действат радикално, другите действат радикално и двете страни
печелят. Това е смисълът на. . .

Хр. Бисеров:
Смисъла... в което липсва радикалното действие от страна на ДПС. През всичките тези години Движението за права и свободи никога не е действало радикално. Всъщност това е най-голямата ценност в ДПС - липсата на какъвто и да е било радикализъм, агресия, въпреки. . .

Водещ:
Но радикализмът на другите ви печели гласове, нали.

Хр. Бисеров:
. . . че се опитват да ги предизвикват.

Водещ:
Радикализмът на другите печели ли ви гласове?

Хр. Бисеров:
Печеленето на гласове става с много работа, с много професионализъм. Спомняте ли са как на кръглата маса. . . спомняте ли си - Движението за права и свободи не беше допуснато.

Водещ:
Спомням си, да.

Хр. Бисеров:
Как СДС отказа да го включи. . .

Водещ:
Спомням си.

Хр. Бисеров:
... и как тогава Ахмед Доган тръгна и започна да прави бавно, методично, упорито професионална партия.

Водещ:
Спомням си, ама вие тогава бяхте в СДС.

Хр. Бисеров:
Да, аз бях в СДС и затова знам, как направи
най-професионалната партия в България. Партия, която винаги качва, винаги качва, и не защото винаги е атакувана, а защото е толерантна и професионална.

Водещ:
Кратка реплика от министър Младенов. Той вероятно се почувства длъжен да отговори. Слушам ви, г-н Младенов, кратка реплика.

Н. Младенов:
Аз ще опитам да назова нещата, както аз ги виждам, с истинските им имена. Ако през. .. особено през последните години на управлението на тройната коалиция части от ръководството на Движението за права и свободи не се бяха
превърнали в символ на корупцията и лоупотребата с власт в България, нямаше да има и основание за националистите в България или тези, които искат да видят себе си като, така,
по-изявени патриоти, да насочват гнева си към българските турци. Така че нека да внимаваме с думите, които се използват в. . .

Хр. Бисеров:
Първите шест месеца тезата звучеше интересно.

Н. Младенов:
. . . това и особено, когато се говори за скачени или за нескачени съдове, защото нескачният съд е всъщност символ на корупцията в България.

Хр. Бисеров:
От момента, в който ГЕРБ прие първия си бюджет, от момента, в който ГЕРБ прие първия си бюджет, няма как тази теза повече да я използва.

Водещ:
Защо?

Хр. Бисеров:
Защото. . .

Водещ:
Миналото . . .

Хр. Бисеров:
. . .управлява държавата, управлява държавата, има цялата власт, има партньор в лицето на "Атака". Всъщност не съм съгласен с констатациите, че властта дава адекватен отпор,
адекватен отговор на агресията. Властта участваше в агресията, защото "Атака" е част от властта. Аз не знам, може би след днешната декларация това ще се промени, но до днес това беше така. Две години ние предупреждавахме и настоявахме - не
допускайте "Атака" във властта, България ще пострада. Две години го говорим. Никой не обръща внимание.

Водещ:
Г- н Бисеров. . .

Хр. Бисеров:
Лековерно. . . и днес вие задавате въпрос а какъв е нашият образ пред света? А аз задавам въпрос как ще носи отговорност този и тези, които държат две години "Атака" във властта? Не е въпросът да се разграничиш, не е въпросът да осъдиш, въпросът е
да кажеш аз също съм виновен, аз държах две години "Атака" във властта, аз им дадох криле, аз ги помпах и затова съм и аз отговорен. Ето това. . . Не няма нужда министърът да ви репликира.

Водещ:
Не, той иска и . . .

Хр. Бисеров:
Не, не, не.

Водещ:
. . .той има право.
Хр. Бисеров:
Той има право, но не на всяко четвърто изречение. Та... това е всъщност въпросът, който остава непокрит, и един ракурс...

Водещ:
Какъв?

Хр. Бисеров:
Вие като човек, който имате поглед върху събитията в Европа, вероятно си спомняте, че само преди няколко месеца Ангела Меркел каза, че мултикултурният модел на Германия се провали
напълно, напълно, каза. След това същото го каза..
Водещ:
Дейвид Камерън.

Хр. Бисеров:
Камерън... и след няколко дни Саркози. Милиони, милиони хора в Европа живеят изолирани, без политическо представителство. Европа изгуби ориентир и на този фон тези неща, които стават тука - да управляваш България с такава партия, е политическо престъпление.

Водещ:
Говорейки за тези неща, очаквате да не ви пита никой за това, че ваши хора си размениха шамари в Джебел, за това, че се чуха обиди, за това, че има, така, наистина много тежък език и много тежки обвинения вътре в ДПС.

Хр. Бисеров:
Да, в ДПС има тежки обвинения, но тъй като споменахте Джебел, да ви кажа числата.

Водещ:
На кое?

Хр. Бисеров:
10 хиляди на площада, 10 души с Касим Дал. Ихтиман, Демир Баба Теке - 20 хиляди души в местността, 8 души с Корман Исмаилов. За какво говорим.

Водещ:
Е, те не са искали да се бият вероятно.

Хр. Бисеров:
Не става въпрос за биене, става въпрос за числа и за съотношение.

Водещ:
Не, вероятно става въпрос за присъствие. Числата ще ги видим на изборите. . .

Хр. Бисеров:
Да, ще ги видим. Колко партии днеска или утре, или другата събота могат да съберат 20 хиляди души. Не от цяла България, с автобуси.

Водещ:
Г-н Бисеров, те повдигат много сериозни въпроси -
злоупотребата с власт, сътрудниците на бившите служби. . .

Хр. Бисеров:
Точно така.

Водещ:
Имате ли отговори на всички тези въпроси?

Хр. Бисеров:
Да, злоупотребата с власт . . тази сутрин ние в едно предаване се . . . то ми припомня за едни записи на Бойко Борисов, който възпрепятстваше една митничарска проверка... Ето злоупотреба с власт.

Водещ:
Е, е, а числото. ..

Хр. Бисеров:
Седем. Помните ли, че на миналото идване тука аз ви казах, че има писмени доказателства в една прокурорска преписка, че в тази вечер на митничарската проверка седем души държавници от най-високо ниво са се обаждали, са се опитвали да я възпрепятстват.

Водещ:
А числото . . .

Хр. Бисеров:
Забравихте ли го това?

Водещ:
Не, но си спомням числото един милион и половина. Него също си го спомням.

Хр. Бисеров:
Да, законен хонорар. . .

Водещ:
Законен хонорар.

Хр. Бисеров:
. . . с платени данъци, признат от съда . . .

Водещ:
Морален хонорар.

Хр. Бисеров:
Има законен и незаконен хонорар.

Водещ:
Когато си на власт.

Хр. Бисеров:
Има морален и неморален хонорар.

Водещ:
Дайте все пак, г-н Младенов иска да каже нещо. Заповядайте. Много кратко, моля.

Николай Младенов:
Да, абсолютно кратко, защото в този квартален или турски казано махленски подход не смятам да участвам. Искам едно да е ясно на вашите зрители - управлението на България е изцяло отговорност на Политическа партия ГЕРБ, която пое тази
отговорност от началото на мандата. Предходното управление, управлението на тройната коалиция се реализира с мандата на ДПС, нека да не забравяме това. Това са фактите. Всичко друго са
приказки, тълкувания и т.н. И именно фактът, че в продължение на близо 20 години малко бяха периодите, в които ДПС реално не
участваше във властта, означава, че тази партия наистина носи много голяма отговорност. Аз не искам да поставям под въпрос нейните избиратели, нейните способности да мобилизира своя
електорат и т.н. Но мисля, че когато днес говорим за това кой каква отговорност носи за появата на, така, крайни мнения в България, колегите от ДПС трябва да си дадат ясно сметка, че те носят голяма част от тази отговорност именно със създаването на един корупционен модел, който е пагубен за България.

Водещ:
Г-н Бисеров?

Хр. Бисеров:
Отново нито дума за отговорността на ГЕРБ.

Водещ:
Те управляват от две години. . .

Хр. Бисеров:
Да, за две години. . .

Водещ:
. . . а вие бяхте преди това осем години на власт.

Хр. Бисеров:
За две години. . . Защо днес говорим на тази тема?

Водещ:
Защо?

Хр. Бисеров:
Защото управляват с "Атака". Управляват с неконтролируеми сили, без съзнанието, че всъщност излагат на риск българския народ и българската държава.

Водещ:
Човек може ли да избира кой го подкрепя?

Хр. Бисеров:
Човек може да избира с кого управлява. А тук изборът е ясен - ГЕРБ управлява с "Атака".

Водещ:
"Атака" участва ли в управлението?

Хр. Бисеров:
Разбира се, че участва.

Водещ:
Как?

Хр. Бисеров:
Като подкрепя безрезервно бюджета, като подкрепя безрезервно законите. . .

Водещ:
Пак питам, човек може ли да избира кой го подкрепя?

Хр. Бисеров:
Те залагат на тази подкрепа. Да. Да направим, да направим справка колко много закони са приети с гласовете на двете партии.

Водещ:
Г-н Бисеров, какво дава ДПС на своя електорат - асфалт или джамии?

Хр. Бисеров:
Електоратът на ДПС преди години живееше толкова бедно, че не можеш да избереш кое да дадеш по-напред - асфалта ли, джамията
ли, тютюна ли, чушките ли. Така че всяко нещо, което е направено там, е от полза. Всъщност Движението за права и свободи беше
партията, която през тези осем години, бидейки във властта и имайки възможност да я контролира, да наложи модел, при който да има сериозни инвестиции в малките общини. Защото разликата в
стандарта на живот между големите и малките общини е огромна. И сега тя е скъсена.

Водеща:
Вие вярвате ли, че наесен може да има и предсрочни парламентарни избори?

Хр. Бисеров:
Аз мога да кажа, че залезът на Борисов предстои. Дали ще бъде наесен, или напролет, е трудно да се прогнозира. Но тази власт си отива.

Водещ:
На това ли залагате?

Хр. Бисеров:
Не, това е обективно. .. обективен процес.

Водещ:
То всяка власт си отива. . .

Хр. Бисеров:
И всъщност. . . Да, да, но тук това, което, мога да си позволя да кажа, е, че може би със залеза на тази власт ще завърши преходът.

Водещ:
Защо?

Хр. Бисеров:
Защото трябва да дойде най-после времето на професионализма в политиката, защото преходът започна със силен антикомунизъм, в който и аз съм участвал, много популизъм от БСП тогава и още
повече популизъм сега от ГЕРБ и "Атака". И някак си сякаш цикълът се затваря. Може би е време наистина българските избиратели да избират своите управленци с разума си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
13:17, 26.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
13:13, 26.07.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес
13:00, 26.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
12:58, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Ограничават движението в двете посоки по пътя за Елин Пелин до неделя
Ограничават движението в двете посоки по пътя за Елин Пелин до неделя
12:55, 26.07.2024
Чете се за: 00:15 мин.
Президентът Радев: Очаквам бързо да се изясни какво е причинило взривовете в Елин Пелин
Президентът Радев: Очаквам бързо да се изясни какво е причинило взривовете в Елин Пелин
12:40, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Тошко Йорданов: Нямаме организация как да реагира държавата при бедствия и аварии
Тошко Йорданов: Нямаме организация как да реагира държавата при бедствия и аварии
12:33, 26.07.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Загиналият при взривовете край Елин Пелин се е занимавал с пиротехника близо 30 години
Загиналият при взривовете край Елин Пелин се е занимавал с пиротехника близо 30 години
12:15, 26.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Фини прахови частици над нормите са замерени в района на Елин Пелин
Фини прахови частици над нормите са замерени в района на Елин Пелин
11:58, 26.07.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Търсят се кръводарители за пострадалото при взривовете момиче
Търсят се кръводарители за пострадалото при взривовете момиче
11:44, 26.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Доц. Петър Шишков е загиналият при мощните взривове край Елин Пелин
Доц. Петър Шишков е загиналият при мощните взривове край Елин Пелин
11:39, 26.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Хеликоптери започнаха да гасят горящите складове край Елин Пелин (ВИДЕО)
Хеликоптери започнаха да гасят горящите складове край Елин Пелин (ВИДЕО)
11:22, 26.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Петър Стоянов: Революционерите с бради и автомат Калашников са абсолютно демоде
Петър Стоянов: Революционерите с бради и автомат Калашников са абсолютно демоде
Николай Младенов: Образът на България не е развален в мюсюлманския свят
Николай Младенов: Образът на България не е развален в мюсюлманския свят