НОВИНИ

Синята визия за София

Тази неделя на 12 юни ще се проведар предварителните избори на Синята коалиция за кандидат-президент и кмет на София. Един срещу друг на тези избори ще се изправят Светослав Малинов от ДСБ и Румен Христов от СДС в битката за Дондуков 2. Както и Прошко Прошков от ДСБ и Владимир Кисьов от СДС в битката за смет на столицата. В „Денят започва" те дебатираха по концепцията за развитието на София.

синята визия софия
bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 08.06.2011
Чете се за: 07:43 мин.
У нас
Тази неделя на 12 юни ще се проведар предварителните избори на Синята коалиция за кандидат-президент и кмет на София. Един срещу друг на тези избори ще се изправят Светослав Малинов от ДСБ и Румен Христов от СДС в битката за Дондуков 2. Както и Прошко Прошков от ДСБ и Владимир Кисьов от СДС в битката за смет на столицата. В „Денят започва" те дебатираха по концепцията за развитието на София.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Владимир Кисьов:
Здравейте.
Прошко Прошков:
Добро утро.
Водеща:
. . . които се съгласиха да бъдат наши гости, за да подебатират по концепциите, по визията за развитието на столицата ни. Г-н Прошков, къде е силата на г-н Кисьов, според вас?
Пр. Прошков:
Аз искам само да започна с това, че всеки гражданин може да гласува в неделя, не само наши членове и симпатизанти.
Водещ:
Да, хубаво е, че го припомняте.
Пр. Прошков:
Всеки гражданин на София може да гласува по лична карта в училището в района, където му е личната карта . . .
Водеща:
Там, където обикновено гласуваме.
Пр. Прошков:
. . . и адресът, това е важно.
Водеща:
Та, какви са достойнствата според вас на вашия опонент г-н Кисьов?
Пр. Прошков:
Достойнствата и на двама ни ще бъдат оценени от софиянци. И двамата сме достойни, и двамата сме от демократичните сили, това е важното.
Водещ:
Класически дипломатичен отговор.
Пр. Прошков:
Право на избор.
Водеща:
Всъщност дипломатът в студиото е г-н Кисьов. Достойнствата на вашия опонент?
Вл. Кисьов:
Мисля, че отговорът е разумен, който даде г-н Прошков.
Водеща:
Отварям кратка скоба, вярно ли е това, което вчера каза лидерът на СДС Мартин Димитров, че ГЕРБ са се опитали насила да ви направят посланик, та се е наложило той да ви крие в централата на СДС?
Вл. Кисьов:
Е, чак насила никой не може нищо да направи. Както виждате, не съм станал посланик, така че то е въпрос на личен избор и лична преценка, и личен морал.
Водеща:
Добре, г-н Прошков, какво в модела на управление на София според вас има нужда от радикална, от корена промяна?
Пр. Прошков:
За краткото време, което имаме да говорим за концепции и за развитие на София, ще бъде обида и за нас, и за софиянци. За мен е важно на 12 юни да излязат гражданите на София, знаейки какъв е залогът за това, а залогът е силна десница, която е способна да управлява София, готова да заяви това и да го направи. Десница, която ще застане срещу ГЕРБ, ясно и категорично ще се разграничи от ГЕРБ, ще се разграничи и от модела на управление
на София досега. Аз лично, в лично качество, като десен човек се
разграничавам от модела, започнат от г-н Софиянски, моделът, в който някак си политика и бизнес не бяха разделени, както е редно, а имаше една като в хотел, въртяща врата, през която политици влизаха в едното, излизаха в другото и на всичкото отгоре Борисов продължи този модел, след като прие с отворени обятия тези, които бяха преминали от страната на бизнеса.
Водеща:
За ГЕРБ е ясно, но. . .
Пр. Прошков:
За нас е важно, за нас е важно. . .
Водеща:
. . . тежат ли ви по някакъв начин негативите на модела "Софиянски", за който току-що споменахте, на вас двамата с г-н Кисьов като десни кандидати.
Пр. Прошков:
Десницата има неминуеми заслуги в управлението на страната, тя е тази, която сложи България и постави целите й. Но аз не се гордея с голяма част от управлението на София, започнало с модела, създаден от г-н Софиянски, и, пак казвам, продължен от Борисов по същия начин. Аз тръгвам в тази битка, за да се боря откровено, категорично и да се кажат всички истини на столичани в цялата кампания.
Водещ:
Сериозно ли вярвате, че г-н Борисов е най-неуспешният кмет на София, както заявихте, най-несправилият се?
Пр. Прошков:
Вярвам в това, да. Вярвам в това, защото той имаше реалния шанс да прекрати, както твърди, че е десен, да прекрати практики, да постави нещата на нова основа, но това не беше направено, дори напротив. И трябва да се застане срещу това, което представлява в момента ГЕРБ, трябва да се тръгне в битка и аз ще го направя, която да бъде реална, не просто палеативна, не просто да сме различни типове хора от различни цветове и
някакви маски, които ще се договарят с Борисов. Аз няма да се договарям нито с Борисов, нито с никой друг. Не желая договорки, не ме интересува как ще изглежда общинският съвет наесен, като конфигурация. Единственото, което ме интересува, са месеците до изборите. Месеците, в които в интерес на всички ни е да кажем и доброто, и лошото, да се разграничим и да предложим тогава истинска визия за София. Аз, моята визия в момента не е за София днес, преди 12 юни, не мога за три минути да я кажа. Мога само да кажа, че моята визия е за силна, ясна десница, стъпила на здрава основа. На основата на това, което направи "Демократи за
силна България" със създаването си, разграничаване от този модел на. . .

Водеща:
Г-н Кисьов, г-н Прошков звучи радикално, бих казала.
Пр. Прошков:
Нищо радикално няма в това.
Водеща:
Вие от какво се разграничавате и зад какво заставате?
Вл. Кисьов:
Значи, аз преди всичко искам да говоря от какво има нужда София в момента. Има нужда от един разумен, отговорен лидер, защото кметът е лидер. Той трябва да е с богат житейски и професионален опит, който да може да въведе ред и правила. Имам чувството и аз, и много от софиянците, че в момента се управлява от едно малцинство, което не счита София за свой град. Има много хора, можещи и знаещи, които са избутани в ъгъла. Аз съм
човек, който умее да работи с хора. Искам да привлека можещите и
знаещите в един екип, да представлявам тези хора и да направим града по-хубав за живеене и по-добър за живеене.
Водеща:
Хайде малко конкретика. Според вас трябва ли наистина един по-строг контрол и по-постоянен одит на общинските фирми, защото включително и в сегашното управление периодично изскачат нередности?
Вл. Кисьов:
Категорично, категорично.
Водещ:
И дори преструктуриране може би.
Вл. Кисьов:
Категорично това и ако сте забелязали, във всичко, което. . . във всички интервюта, които давам до този момент, аз говоря за реда и правилата като основен стълб на демокрацията, основен стълб на управлението, всичко трябва да бъде извадено на масата и с това ще започна като стана кмет, да се вижда от гражданите как се харчат парите в момента, къде отиват. Ще започна въвеждането на реда и спазването на правилата, защото в много
области има приети правила, само че те не се спазват и ние не знаем тези правила точни ли са или не са точни.
Водеща:
Г-н Прошков, за или против по-строгия контрол на общинските фирми?
Пр. Прошков:
Нека припомня, че единствено "Демократи за силна България" не участваше, когато се разпределяха порциите в Столична община, говоря порциите, съжалявам, че говоря така по-грубо, когато се разпределяха бордовете. Ние сме авторите на това, което наричаме наредба за търговските дружества, която направи конкурсния принцип и експертите да влизат в бордове, а не политици. Това е едно от нещата, което отчитаме за заслуга.
Вл. Кисьов:
Това е относително така. Това го направи групата на СДС, още не бяха се разцепили на "Демократи за силна България" и. . .
така че. . .
Пр. Прошков:
Това беше като общински съветници, нашата група. Аз го припомням, за да кажа, че тази основа е здрава и на нея трябва да се стъпи. По отношение на нещото, което бих направил първо аз, пък ще ви кажа какво е то. То е наистина всеки да вижда в интернет, публично, всеки разход, както това беше направено в Англия, отвореното правителство. Това може да стане точно за година, да се отвори всеки разход, тъй като софиянци вече не
вярват, че администрацията е способна на контрол, че е способна на прозрачност. Това бяха само кухи декларации и мантри в последните години. Хайде нека да го видим. Аз имам вече регистър на обществените поръчки на моя сайт, Столична община го няма. В "Лозенец" го има направено. Къде е този регистър, къде са. . .

Вл. Кисьов:
Само че трябва да припомним, че такъв доклад внесе г-н Кисьов заедно със своите колеги.
Пр. Прошков:
Точно така. Ще ми се, г-н. . .
Вл. Кисьов:
Прието е решение и аз ще го направя това нещо не за една година, а за 2-3 месеца това нещо ще е факт, защото няма никакво извинение, че това не се е случвало до този момент.
Пр. Прошков:
Нека да поспорим, тъй като. . .
Вл. Кисьов:
Това е ноември 2008 г. прието, след това припомнено през 2010 г., отново решение, и не е факт.
Пр. Прошков:
Нека да влезем в това, тъй като познанията по информационни системи се радвам, че са моя сила. Предполагам, че една година ще е достатъчна, не по-малко. Но по отношение на това решение, наистина този доклад и решение на общинския съвет това, че не се изпълнява близо 3 години, все пак броят на питанията мисля, че не е достатъчен, трябва да сме по-активни в това отношение, трябва повече да настояваме. Аз ще го изпълня този доклад, и нещо повече. Ние говорим за всеки разход за всеки район, за
всяко място, да видим как събираме парите на хората и как ги харчим. Това е първото важно, не само да се оплакваме: София няма бюджет. За да се случи това. . .
Вл. Кисьов:
Аз ще направя така, че даже и в "Лозенец" да се усети, че нещата се случват по-добре.
Водеща:
Вие имате ли, апропо, някакви забележки към управлението на г-н Прошков като районен кмет?
Пр. Прошков:
Това, това, това между другото. . . Това между другото е абсолютно логично. Кметът на "Лозенец", именно аз, 4 години е яростна опозиция на всичко, което е нередно в общината. Кметът на "Лозенец" отдавна показа, че има политически модел в разпределението на средствата в Столична община, на
инвестиционните проекти, тъй че това е толкова логично и нормално и когато се спре моделът, а аз ще го спра, на наказване на определени граждани за това, че са си избрали своя кмет, това ще бъде прогрес за гражданите на София, защото този модел в момент на управление не работи. Така че нищо по-логично на това, "Лозенец" постигна много повече от други райони, постигна много повече по отношение на свободата си, постигна много повече по отношение инфраструктурата, отколкото можеше да му бъде дадено. Защо? Защото когато нещо беше отказвано, аз търсех вас,
медиите, и търсех гражданите. Това е имунитетът, който ще имам и като кмет на София, този имунитет на гражданското общество.

Водеща:
Г-н Кисьов, търпи ли укор освен похвали г-н Прошков в качеството си на районен кмет на "Лозенец"?
Вл. Кисьов:
Аз укор към него не искам да отправям. Въпросът е на публичност и действително чрез вас тогава, когато нещата не се случват, да бъде малко по-яростна атаката и тогава нещата сигурно ще се случат, защото никой не може да устои на публичността и на атаката, когато отстояваш принципи. За мен е важно, знаете и моето мото - "Стига експерименти" - аз не искам
повече да се работи по системата проба-грешка и когато нещо не се случи, да експериментираме отново. Това дойде прекалено много за гражданите на София, на техния гръб да се случват всичките. . .
Водеща:
Дайте пример конкретен за такъв модел - на проба-грешка.
Вл. Кисьов:
Ами най-пресният пример не ви ли... от ноември, декември и януари месец с въвеждането на данъците за София? Това не беше ли проба-грешка, за което предупреждавахме предварително и предварително обяснявахме, че точно това ще се случи, но трябваше да бъде направена тази проба. Така е във всички, във всички сфери - чрез налучкване.
Водеща:
Като изключим начина, по който това се случи, очевидно неудачно, защото вече данъците са върнати на хората, вие за презониране ли сте наистина на София и за вдигане на данъците в част от кварталите или не?
Вл. Кисьов:
Повече гражданите не могат да понасят вдигане на данъци. Ние трябва да търсим друг приходоизточник. Те са при нас приходоизточниците. . .
Водеща:
Какви са тези приходоизточници?
Вл. Кисьов:
Ако... нека да ви дам само един пример. Нека да казваме - София ще стане рециклиращ град, т.е. ще се обработват и преработват всички боклуци, нека да разпоредим строителните материали да се преработват и плочките, тротоарните, най-дребният пример, да бъде задължително да бъдат правени от отпадъци, това какво ще създаде? Ще създаде работни места, ще създаде... няма зорлем да се добиват инертни материали, да се разработват допълнителни находища от инертни материали, а най-ефективно ще се използват ресурсите. Освен това говорим и предложението, което е мое и на моите колеги, за минивецовете. Там текат пари. Парите могат да текат в общината...
Водещ:
А кога данъците и такса смет как трябва да се промени. . .
Пр. Прошков:
Когато, когато хората не знаят как се харчат техните пари, те никога няма да са склонни на никаква промяна и ще са прави. Когато стане това ясно, може да се говори за каквото и да е. Но, разбира се, увеличение на данъците не е необходимо. София не разходва ефективно средствата си. София се управлява некомпетентно, София се управлява по порочен политически модел. Не сменим ли политическия модел, а това можем да направим ние, аз мога да го направя, не се чувствам никак обвързан с този
модел, изключително много го критикувам, новото поколение политици, подкрепено от опитните политици, ще го направи това в София. Не искам десницата да бъде някакъв формален опонент. Пет месеца ще изложим нашите тези, на моя екип, ще видите какво означава София да се управлява прозрачно и добре. Аз призовавам всички отново, всички, да гласуват на тези избори, да станат съпричастни към това достояние на демокрацията, което предлагаме, и тези, които подкрепят мен, да ме наблюдават в
следващите месеци и да преценят за истинските избори наесен. По-честна сделка от това не мога да предложа. То дори не е и сделка. Това е. . .
Водеща:
Добре. Финални думи и от г-н Кисьов.
Вл. Кисьов:
И аз също призовавам всички мои близки, приятели, познати, всички тези, които ме познават, те няма нужда ме наблюдават чак толкова много, защото знаят, че целият ми живот е минал в откритост, прозрачност и правила и ред, нещо, за което се боря и което ще бъде факт и в Столична община.
Водеща:
Благодаря ви, че бяхте наши гости.
Пр. Прошков:
Максимално широка подкрепа търсим, тъй че трябва да бъдем наблюдавани от максимален брой софиянци. Дава се тази възможност и нека всички тръгнат. . .
Водеща
Господин Прошков, ще ви наблюдаваме с Андрей. Обещаваме ви, няма да изпуснем нищо. Прошко Прошков, кандидат на ДСБ за кмет на столицата ни, и Владимир Кисьов, кандидат на СДС за кмет на София. На 12-и са изборите. Всеки един от вас, който желае, може да гласува за един от тях двамата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Несигурната политическа обстановка у нас пречи за справянето с кризисни ситуации, коментира Илияна Йотова
Несигурната политическа обстановка у нас пречи за справянето с кризисни ситуации, коментира Илияна Йотова
22:44, 17.07.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Школа за деца от Украйна отваря врати в София
Школа за деца от Украйна отваря врати в София
22:30, 17.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Товарен влак дерайлира край Варна
Товарен влак дерайлира край Варна
22:27, 17.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Откриха 126 пакета с марихуана, метамфетамин и кокаин на яхта край Царево
Откриха 126 пакета с марихуана, метамфетамин и кокаин на яхта край Царево
22:12, 17.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Код червено: Температурните рекорди и невижданите жеги продължават
Код червено: Температурните рекорди и невижданите жеги продължават
22:00, 17.07.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология
21:55, 17.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Децата, държани под ключ от майка си, периодично я виждат след извеждането си
Децата, държани под ключ от майка си, периодично я виждат след извеждането си
21:41, 17.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Колко струва повторното залесяване след пожарите?
Колко струва повторното залесяване след пожарите?
21:30, 17.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Главчев: 20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция за борбата с пожарите
Главчев: 20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция за борбата с пожарите
21:21, 17.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
На помощ срещу огнената стихия: Достатъчно подготвени ли са доброволците?
На помощ срещу огнената стихия: Достатъчно подготвени ли са доброволците?
21:11, 17.07.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Спасител от Варна залови крадец на плажа
Спасител от Варна залови крадец на плажа
21:00, 17.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
ПП-ДБ се срещна с повечето партии - очертава ли се подкрепа за декларацията им?
ПП-ДБ се срещна с повечето партии - очертава ли се подкрепа за декларацията им?
20:45, 17.07.2024
Чете се за: 06:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Подготвителен курс за първокласници
Подготвителен курс за първокласници
Среща на НАТО
Среща на НАТО