НОВИНИ

Министър Тотю Младенов за заплатите, пенсиите и политиката

Излизайки от кризата, аз мисля, че от 1 юли ще можем да коригираме минималната работна заплата от 240 на 270 лв. Това е изключително важно, защото тя не касае само тези близо 112 000 човека, които я получават, а в редица браншови колективни трудови договори минималната работна заплата за даден бранш е обвързана с минималната работна заплата за цялата страна, това заяви в студиото на "Панорама" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

министър тотю младенов заплатите пенсиите политиката
bnt avatar logo
от БНТ
22:02, 10.06.2011
Чете се за: 06:25 мин.
У нас

Излизайки от кризата, аз мисля, че от 1 юли ще можем да коригираме минималната работна заплата от 240 на 270 лв. Това е изключително важно, защото тя не касае само тези близо 112 000 човека, които я получават, а в редица браншови колективни трудови договори минималната работна заплата за даден бранш е обвързана с минималната работна заплата за цялата страна, това заяви в студиото на "Панорама" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, и допълни, че по този начин ще се вдигнат доходите на повече българи, още повече, че има икономическа обосновка за това. Той обясни, че през миналата година производителността на труда е била с ръст 6,6%. Тази тенденция продължава и през първото тримесечие на тази година. Министър Младенов подчерта, че чрез тези мерки ще се вдигне потреблението в страната, а така правителството ще помогне и на бизнеса.

Във връзка с очакваната новина кога и с колко ще бъдат увеличени пенсиите в страната, той отговори така:
- Ние никога не сме си поставяли цел да бъдем популисти, ние също търсим тази пресечна точка според възможностите на бюджета, без да увеличаваме бюджетния дефицит, и съвсем скоро, тъй като министър Дянков помоли за няколко дена, за да довърши сметките, ще бъде ясна сумата, която ще можем да си позволим да дадем и със социалните партньори ще направим най-доброто разпределение за повишаване на доходите на пенсионерите. Зависи, пак повтарям, от възможностите на бюджета. Защото, ако се увеличи бюджетният дефицит - глобата от Брюксел е неминуема. Кой ще плати тази глоба? Всичките ние пак. Така че трябва честно да подходим.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев:
Добър вечер на Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.
Тотю Младенов:
Добър вечер.
Водещ:
Решихте ли кои пенсии ще вдигате и с колко?
Т. Младенов:
Нека първо да започнем с минималната заплата, защото мисля, че е важно.
Водещ:
Ами, ако искате, добре, обаче хората само ще чакат за
пенсиите. Ако искате, кажете, ако сте решили, и след това
подробно ще се спрем на минималната работна заплата.
Т. Младенов:
Вижте, вие знаете, че целенасочените усилия на
правителството, на всички министерства и най-вече на премиера беше да намерим тази пресечна точка между икономическата и социалната политика. Излизайки вече от кризата, аз мисля, че това вече ще е факт и от 1 юли минималната работна заплата ще бъде от 240 лева на 270 лева. Това е изключително важно, защото тя не касае само тези близо 112 хиляди човека, които я получават в този момент, а в редица браншови колективни трудови договори минималната работна заплата за даден бранш е обвързана с минималната работна заплата за цялата страна. И по този начин аз смятам, че ще се вдигнат доходите на повече българи, и това е изключително важно точно в този момент, излизайки от кризата, това нещо да стане, още повече че има икономическа обосновка за това. Миналата година производителността на труда беше с ръст 6,6 процента. За първото тримесечие на тази година производителността на труда е с ръст 4,9 процента спрямо първото тримесечие на миналата година. Откакто за първи път се увеличи минималната работна заплата, за последен път от 1 януари 2009 година, оттогава досега ръстът на производителността на труда се е увеличила с около 10,5 процента. Тоест тази мярка е изключително икономически и социално обоснована, и аз много се радвам, че се намери тази пресечна точка между възможностите на бюджета и това от 1 юли да се повишат доходите на хората.
Водещ:
Трийсет лева е тази пресечна точка, така ли?
Т. Младенов:
Аз казах само за минималната работна заплата, която след себе си ще доведе и до по-високи доходи и на останалите работници. Това е много важно.
Водещ:
Така е, обаче вдига също така, да речем, потребителската такса при преглед при лекар.
Т. Младенов:
Аз мисля, че по-важно е, че ще вдигне потреблението в
страната, което е изключително важно в този момент, и по този начин ще помогнем не само на хората, но и на бизнеса.
Водещ:
Пенсионерите са затаили дъх и чакат да им кажете за пенсиите кога и с колко?
Т. Младенов:
Ние никога не сме си поставяли цел да бъдем популисти. Ние също търсим тази пресечна точка според възможностите на бюджета, без да увеличаваме бюджетния дефицит, и съвсем скоро, тъй като министър Дянков помоли за няколко дена да довърши сметките, ще бъде ясна сумата, която ще можем да си позволим да дадем, и със социалните партньори ще направим най-доброто разпределение за повишаване на доходите на пенсионерите. Зависи, пак повтарям, от възможностите на бюджета, да не се увеличава бюджетният дефицит, защото... вижте, ако се увеличи бюджетният дефицит, глобата от Брюксел е неминуема. Кой ще я плати тази глоба - всички ние пак. Така че трябва честно да подходим. Аз се надявам, че вече, излизайки от кризата... неслучайно казах за производителността на труда, неслучайно ще кажа и още нещо. Безработицата - през месец май това, което отчита Агенцията по заетостта, е с 15 500 човека по-малко безработни спрямо април тази година. Това, което отчита Националният осигурителен институт, обезщетенията за безработица, които към април месец тази година са обхванали 120 хиляди човека близо, те са с 33 хиляди по-малко спрямо миналата година за този период. Това е изключително важно, защото това са симптомите действително, че нещата тръгват, и аз смятам, че както досега с един изключително засилен диалог, в който тон даде и премиерът още от самото начало, със синдикати, с работодатели и с неправителствен сектор, аз мисля, че по този път, търсейки тези най-добри решения, ще продължим оттук нататък.
Водещ:
Всички пенсии ли ще вдигате?
Т. Младенов:
Аз казах според възможностите на бюджета.
Водещ:
А вашето лично мнение?
Т. Младенов:
Моето лично мнение е, че първо трябва да имаме сумата, и мисля, че няколко дена да изчакаме няма да е фатално, и на базата на тази сума ще направим това разпределение, което е необходимо.
Водещ:
Включително в статия днес президентът призовава всички пенсии да се вдигнат. Имаше различни мнения, затова ви питах. Първо се каза... да, когато стане ясно, тогава. Заради изборите ли го правите?
Т. Младенов:
Политиката на Министерство на труда и социалната политика, и ако сте забелязали, през последната една година е тя да търси всички възможности за повишаване на доходите, както от труд, така и от пенсия. И именно на базата на диалога и с Министерство на финансите, и на базата на това, че вече се намира тази възможност за преизпълнение на приходите в държавния бюджет, ние можем да си позволим това.
Водещ:
Как така вчера не можеше, а днес може?
Т. Младенов:
Аз казах, това е един дълъг период. Една година търсим тези възможности. Мисля, че вече сме ги намерили.
Водещ:
Какво става в НОИ?
Т. Младенов:
Националният осигурителен институт е много важна институция за всички български граждани, за бизнеса...
Водещ:
Да, ама кога ще има шеф?
Т. Младенов:
Националният осигурителен институт в момента има
подуправител, който изпълнява тези функции. Съвсем скоро, може би до няколко седмици, ще има титуляр, управител на Националния осигурителен институт, който ще продължи своята работа. Искам да кажа, че в момента работата в Националния осигурителен институт е нормална. Аз имах среща с техните регионални структури, с всички регионални структури от Министерство на труда и социалната политика и те разбраха какво се очаква от тях.
Водещ:
След решението на Конституционния съд ще признаете ли, че беше грешка парите от частните пенсионни фондове да отиват в НОИ?
Т. Младенов:
Ние имахме среща преди два дни в Министерство на труда и социалната политика, на която присъстваха всички частни пенсионни фондове, тяхната асоциация, Комисията по финансов надзор, Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, синдикатите и работодателите. Срещата премина за 20 минути. Разбрахме се кои текстове оттук нататък ще продължат да действат. До няколко седмици ще имаме промени в Кодекса за социално осигуряване, който ще реши този проблем. Но по отношение на въпроса ви, ще ви отговоря конкретно - тези, които допуснаха създаването на професионалните пенсионни фондове преди 11 години в този им вид, тези същите хора в момента ни казват какво да правим.
Водещ:
Кои са те?
Т. Младенов:
Преди 11 години знаете кой направи първата пенсионна
система. Тя е добра, с изключение...
Водещ:
Тези, които ви искат оставката ли сега? "Синята коалиция"?
Т. Младенов:
Тя е добра пенсионната система преди 11 години, с изключение на този елемент за професионалните пенсионни фондове. Защото никъде в света няма капиталови схеми, т.е. частни пенсионни фондове, които да плащат основна пенсия. Всички частни пенсионни фондове в целия свят плащат допълнителна пенсия, надграждаща това, което се плаща от осигурителната система. За първи път се направи това нещо и ние миналата година, в разстояние на цяла година, дебатирайки със синдикатите, с работодателите, с частните пенсионни фондове, търсихме и как да поправим тази грешка. И аз мисля, че решението, второто, което се взе преди два дни на тази същата среща с частните пенсионни фондове, със синдикатите и с работодателите, че веднага след около месец започваме да мислим как да поправим тази грешка, която беше направена преди 11 години. За да може работещите първа и втора категория труд, както и в момента са защитени техните права за пенсиониране, да бъдат защитени в един по-дългосрочен план.
Водещ:
Господин Младенов, разбрахте ли се по всички неща с
вицепремиера Дянков, защото изглежда, че играете доброто и лошото ченге? Младенов дава, Дянков не дава. Това само игра ли е?
Т. Младенов:
Цялото правителство сме един екип, ръководени от премиера г-н Борисов, и всеки трябва да си изпълнява това, за което има той функции.
Водещ:
Вашата работа е да давате, неговата е да не дава.
Т. Младенов:
С господин Дянков сме в непрекъснат диалог. И вчера се чухме и говорихме по много важни теми. Аз мисля, че взаимоотношенията са много добри.
Водещ:
Пропуснахте ли времето за цялостна социална реформа?
Т. Младенов:
Аз мисля, че ние направихме доста реформи в социалната сфера и включително в пакет от антикризисни мерки, който се прие на два пъти. Веднъж през края на 2009 година и втория път през април месец 2010 година, т.е. веднага след като правителството на ГЕРБ дойде на власт. А тези антикризисни мерки, за които сега ще ни искат вот на недоверие от г-н Станишев, трябваше да бъдат направени още в началото на 2009 година, когато цял свят влизаше във финансовата и икономическа криза. А ние тогава казахме, че криза няма. И от тези 60 мерки 24 бяха в социалната сфера. Те са изпълнени на 100 процента. Да, аз мога да ви предоставя, г-н Станишев, целия отчет. Другата седмица ще имаме възможност да го дебатираме този въпрос.
Водещ:
Аз ви благодаря засега. Предлагам да процедираме така - нека да проведа разговора с г-н Станишев и след това вие да размените реплики, защото очевидно до такива реплики ще се стигне, предчувствам го, във въздуха тежи.
Т. Младенов:
Естествено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума за парно вече се подава и онлайн
Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума за парно вече се подава и онлайн
15:41, 25.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Криза в Съдебна медицина на Александровска болница бави изготвянето на експертизи
Криза в Съдебна медицина на Александровска болница бави изготвянето на експертизи
15:15, 25.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Одобриха проект за над 33 млн. лева за развитието на Индустриален парк ЛВЗ в Русе
Одобриха проект за над 33 млн. лева за развитието на Индустриален парк ЛВЗ в Русе
14:54, 25.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Състоянието на Иван Гарелов остава тежко, съобщиха от "Пирогов"
Състоянието на Иван Гарелов остава тежко, съобщиха от "Пирогов"
14:45, 25.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Четирима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Разград – Търговище
Четирима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Разград – Търговище
14:34, 25.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Нова бизнес зона за релаксация е достъпна за пътуващите на летище София
Нова бизнес зона за релаксация е достъпна за пътуващите на летище София
13:39, 25.07.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Валежи, мощни гръмотевични бури и условия за градушки следобед
Валежи, мощни гръмотевични бури и условия за градушки следобед
13:22, 25.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Спокойна е ситуацията с пожара на границата ни с Гърция, увери вътрешният министър
Спокойна е ситуацията с пожара на границата ни с Гърция, увери вътрешният министър
13:13, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Задържаха контрабандни цигари в гуми на камион в Русе (СНИМКИ)
Задържаха контрабандни цигари в гуми на камион в Русе (СНИМКИ)
12:51, 25.07.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Групата на ДПС около Доган с остри критики към Главчев за смени на областни управители
Групата на ДПС около Доган с остри критики към Главчев за смени на областни управители
12:34, 25.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
СОС решава съдбата на Четвърта градска болница
СОС решава съдбата на Четвърта градска болница
12:21, 25.07.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Пеевски подава сигнал в прокуратурата със записите, в които се чуват гласове на знакови лица от ПП-ДБ
Пеевски подава сигнал в прокуратурата със записите, в които се чуват гласове на знакови лица от ПП-ДБ
12:06, 25.07.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Вот след вот - лидерът на БСП Сергей Станишев
Вот след вот - лидерът на БСП Сергей Станишев
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди