НОВИНИ

Бърз дебат по вота на недоверие

Приключиха дебатите по внесения вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Утре в 12,40 часа парламентът ще гласува искането на опозицията за вот на недоверие към правителството за провала в антикризисната политика. Около 3 часа днес продължиха дебатите в пленарната зала. На обсъждането не присъства премиерът Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от Надежда Василева
16:27, 16.06.2011
Чете се за: 03:36 мин.
У нас
бърз дебат вота недоверие

Утре в 12,40 часа парламентът ще гласува искането на опозицията за вот на недоверие към правителството за провала в антикризисната политика. Около 3 часа днес продължиха дебатите в пленарната зала. На обсъждането не присъства премиерът Бойко Борисов.

Скандал избухна в началото на заседанието, след като управляващите решиха дебатите да не бъдат предавани пряко по БНТ и БНР. От ДПС заявиха, че денят на национален траур ще бъде използван, за да се скрият от хората аргументите на опозицията срещу кабинета. Управляващите не приеха предложението дебатите да бъдат отложени за утре.

Външният министър Николай Младенов посъветва опозицията, ако има какво да каже - да го каже в пленарната зала, защото парламентът не е шоу, което се излъчва по телевизията. Левицата и ДПС развиха мотивите си, според които кабинетът няма антикризисна политика, хората обедняват, а безработицата се увеличава.

И министри, и депутати от ГЕРБ отхвърлиха твърденията с цифри. Вицепремиерът Симеон Дянков посочи, че за първото тримесечие икономиката отчита ръст. Потвърди и намерението на правителството да увеличи минималната работна заплата на 270 лева. Сините и Атака напуснаха пленарната зала по време на дебатите и няма да участват в гласуването.

От "Синята коалиция" определиха вота като лицемерен, тъй като го внасят партиите, които са виновни за кризата. От Атака пък заявиха, че не искат да са част от кухненската разправия между управляващите партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Утре по време на гласуването, ГЕРБ ще разчитат на подкрепата на независими депутати, за да успеят да отхвърлят вота.

Лютви Местан - зам.-председател на ПГ на ДПС:
"Определено нямате полезен ход. Или ще пуснете в пряко предаване дебатите и посипете главата с пепел, или ще приемете предложението за отлагане на дебатите. В противен случай носите неизбежно отговорността за това, че криете нещо, че ви е страх от тези дебати и вие ги загубихте в зародиш."

Ангел Найденов - зам.-председател на ПГ на Коалиция за България:
"Днес всички ние под една или друга форма, с различни думи ще изразим съжалението си за загиналите и съпричастност към скръбта и мъката към близките, ще се присъедними към желанията за бързо оздравяване на ранените. Ние не се опитваме да обвържем този вот с националния ден на траур. Вие го правите с вашето нежелание да примете предложението за пряко предаване. От кого го криете?"

Николай Младенов - министър на външните работи:
"Вчера България стана свидетел на една от най-тежките трагедии - катастрофата на магистрала "Тракия". Бъдете така добри все пак да проявите малко уважение не само към хората и семействата на тези, които са загинали, но и към тези, на хората които са в болница в тежко състояние в момента. Проявете малко смирение. Ако искате да си кажете мотивите срещу правителството, тук е мястото да го кажете. Ако искате да го казвате по телевизията, кажете го по телевизията. Никой не ви скрива по никакъв начин дебата, вашите мотиви ще бъдат обсъдени в НС, където се намирате, къзето всички се намираме. Българският парламент не е Биг Брадър, не е шоу, което се излъчва по телевизията."

Драматични жестове и думи по време на дебатите не липсваха, макар и видимо дискусията да течеше по-вяло от обикновено. Опозицията разгърна тезите си, че хората обедняват и че кабинетът не се справя с кризата, а управляващите отговаряха на всеки упрек с числа.

Лидерът на левицата напомни, че вотът е лично към премиера и разкъса една от антикризисните програми на управляващите.

Сергей Станишев - председател на БСП: - Колко струва това решение? Нищо не струва това решение, и неадекватни са вашите хвалби. Този вот се внася, защото интелектуалният, политически и стратегически като визия ресурс на правителството на г-н Борисов е изчерпан по отношение на антикризисната политика, от коато България се нуждае. Този вот се внася с целта не да се правят дребни парламентарни сметки и сценарии, а това правителство да си ходи час по-скоро, защото води България към провал.

Управляващите обясниха, че са успели да запазят равнището на доходите и данъците в кризата и потвърдиха, че следват политиката на финансова стабилност.

Димитър Главчев - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ - ГЕРБ: - Тежкото положение на хората идва от равнището на техните доходи. Не отричаме, че то е тежко, но то не е тежко заради нас.

От ДПС пък определиха програмата на ГЕРБ като прокризисна.

Йордан Цонев - ПГ на ДПС: - Всевишният определя приоритетите на всяко правителство във времето, в което то започва мандата си. Аз казвам, че вие и премиерът имахте тежък жребий да започнете мандата си в условията на много тежка икономическа и финансова криза в целия свят. Затова основен приоритет трябваше да бъде справянето с последиците от кризата и извеждане на страната от кризата. И днес бг икономика прилича на един платноход, който чака европейският вятър да духне платната му да се движи.

Финансовият министър засипа с цифри за по-високи приходи и потвърди намерението за увеличаване на минималната работна заплата.

Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите: - Твърдението, че правителството не се е справило с кризата е като повечето ви твърдения - празни приказки. Трето поредно тримесечие икономиката отчита ръст. За първото тримесечие на тази година той е 3,4 процента. Инфлацията - друга ваша любима тема, през май е 0 процента.

Министърът на икономиката пък напомни скандалите Батко и Братко, случаят Цанков камък и добави по адрес на левицата и ДПС, че кризата не е дошла в страната с ГЕРБ.

Трайчо Трайков - министър на икономиката и енергетиката: - Всички трябва да помнят, че вашите управления винаги ни излизат много скъпо и затова няма да бъдат допускани в бъдеще.

Сините очаквано не участваха в дебатите и в декларация определиха вота като политическо лицемерие.

Мартин Димитров - съпредседател на ПГ на Синята коалиция: - Вот за кризата внасят партиите, които я доведоха и развиха. Когато ги предупреждавахме, че тя настъпва в България, те ни говореха, че тя е икономически оазис и данъчен рай. Второ - вотът е лицемерен, защото не цели ново управление на страната ни, а преследва тесния политически интерес на С. Станишев преди изборите и нищо повече.

От Атака предприеха подобна тактика и определиха вота като фарс.

Волен Сидеров - председател на ПГ на "Атака":
"Не виждаме смисъл да участваме в кухненска разправия между управляващите партии - ГЕРБ, ДПС и БСП. ГЕРБ проявиха такава страхливост, че аз се чудя дали асоциацията по карате не трябва да отнеме черния колан на техния лидер."

Независими депутати, на които разчитат управляващите засвидетелстваха подкрепа за кабинета. Дарин Матов нарече вота буря в чаша вода.

Дарин Матов - независим депутат: - Обръщам се към вас - вносителите на вота със следната поговорка - сега ревете, а когато ядохте кюфтетата, не ревахте.

Михаил Миков - ПГ на КБ: - Кюфтетата в този парламент на организираната политическа корупция ги ядете вие, като получавате пари, за да служите на управляващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Колко вредно е да вдишваме дима от фойерверките?
Колко вредно е да вдишваме дима от фойерверките?
23:51, 25.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Сапьори и военни пристигнаха на мястото на пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин
Сапьори и военни пристигнаха на мястото на пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин
23:35, 25.07.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Инспекцията по труда: Фирмата е проверявана за последно преди 10 месеца
Инспекцията по труда: Фирмата е проверявана за последно преди 10 месеца
23:25, 25.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Около 150 души са били евакуирани от село Гара Елин Пелин
Около 150 души са били евакуирани от село Гара Елин Пелин
23:21, 25.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Президентът участва в среща на върха, на която България се присъедини към Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие
Президентът участва в среща на върха, на която България се присъедини към Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие
23:13, 25.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Изключено е напрежението в контактната мрежа и е преустановено движението на влаковете в района на Елин Пелин
Изключено е напрежението в контактната мрежа и е преустановено движението на влаковете в района на Елин Пелин
23:09, 25.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Калин Стоянов: Част от складовете са били газифицирани, спрян е спешно притокът на газ
Калин Стоянов: Част от складовете са били газифицирани, спрян е спешно притокът на газ
22:35, 25.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Пет линейки са на терен край горящите складове
Пет линейки са на терен край горящите складове
22:08, 25.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Житието на Иван Рилски "оживява" в опера пред храма
Житието на Иван Рилски "оживява" в опера пред храма
21:46, 25.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Васил Терзиев изпрати три аварийни екипа в Елин Пелин
Васил Терзиев изпрати три аварийни екипа в Елин Пелин
21:40, 25.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Синът на собственика на складовете за фойерверки също е в неизвестност
Синът на собственика на складовете за фойерверки също е в неизвестност
21:40, 25.07.2024
Чете се за: 00:55 мин.
6 часа горят складове за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)
6 часа горят складове за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)
21:30, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:22 мин.
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Кризата в Гърция
Кризата в Гърция